Наградиха смелата Мария Стоилова

Публикувано на: 18.01.2016 17:15

Автор: Проспорт.бг

©topnovini.bg
Ученичка от Спортното училище "Тодор Каблешков” в Стара Загора получи награда за спасяването на припаднал шофьор в тролейбус от градския транспорт в Стара Загора.

На 15 януари около 10 часа, деветокласничката Мария Стоилова, заедно със съучениците си, се качила на тролейбус №2, за да отиде на тренировка.

По време на движение между Професионална гимназия по ветеринарна медицина и АПК на шофьора му прилошало, той изпуснал управлението и тролеят застанал перпендикулярно на пътя. Кондукторката започнала да вика за помощ. Повечето от пътниците не реагирали, изпаднали в паника.

Мария, която била в задната част на тролея, бързо се придвижила напред, избутвайки пътниците, и стигнала до шофьорското място. Без да губи самообладание, момичето вдигнало главата на 43-годишния шофьор Филип Тодоров, който бил паднал върху волана. Видяла, че е в безсъзнание.  Ударила му два шамара, но той не реагирал. Тогава момичето забелязало, че си е глътнал езика. Успява да отвори устата му и да извади езика. Шофьорът се свестил и благодарил на момичето. По-късно е извикана линейка.

Днес в Спортното училище Мария бе наградена с грамота за благородната си постъпка. "Никой не ме е учил специално как се оказва първа помощ. Но майка ми е астматичка и съм виждала как постъпват нейни приятели, когато е получавала, макар и рядко, припадъци - първо проверяват дали не си е глътнала езика. Така направих и аз, мъжът бе паднал по очи върху волана и наистина си беше глътнал езика. Беше почнал да пожълтява. Не ме беше страх", разказа девойката. След това успокоила мъжа, намерила и вода да го напръска.

"На тръгване от последната спирка всичко беше нормално, шегувахме се с кондурката. На спирката до бившия ресторант "Тракия", както обикновено, се качиха група ученици от Спортното училище, с тях в тролея винаги е весело. Малко преди да стигнем до следващата спирка, усетих, че ми става много лошо. Едва успях да спра тролея, дори съм завил подсъзнателно вляво и съм препречил улицата. После съм припаднал и не помня нищо. Когато се осъзнах, това момиче се беше надвесило над мен”, разказва шофьорът Филип, който има 18-годишен стаж.  След това разбрал, че припадъкът е заради събиране на двете граници на кръвното налягане.

Шофьорът дойде лично да благодари на Мария в училището.

Девойката е възпитаник на Дома за деца, лишени от родителски грижи "Мария Терезия" в Стара Загора. Тя живее там от девет години, тъй като майката не можела да се грижи за нея.

Забележка: Информацията е на topnovini.bg