Каменната епоха не е приключила, защото са свършили камъните!

Публикувано на: 19.01.2016 10:01

Автор: Петьо Костадинов - Полковника

©Проспорт.бг
Петьо Костадинов- Полковника
Както каза тези дни Герман Греф, човек със световна категория на заеманата позиция: "Каменната ера не е приключила, защото са свършили камъните."

И отново той: "В нашата страна хоризонталната култура не работи и никой не възпитава хората на нея. При нас силно е развита култура на доминирането, на подчинението. А в новия век не може да се влезе с такава култура. Това е колосална вътрешна промяна, която трябва да направим в себе си и да преминем на съвършено различно ниво на общуване."

Преди няколко дни, по повод рождения си ден, Даниел Бориморов подкрепи идеята за радикални промени в българския футбол, с "точните хора". Такова обобщение направи той, каквото и да означава това, според него.

Министър Кралев изрази на глас готовността да стане патрон на една национална дискусия за реорганизация на българския футбол, доколкото той няма никакво право да се намесва в дейността на тази така осветена и още по-чувствителна неправителствена организация.

Иво Тонев заговори за рефреш на системата, от ЦСКА отдавна декларират критични позиции.

И така трябва. Някой трябва да поведе. Остава обаче дълбоко открит въпросът, дали цялото това говорене е предвестник за капацитет.

Самото предложение на Тонев например, да се съберат собствениците, ме навежда на мисълта за отсъствие на разбирането за "хоризонтална култура". За нагласа водеща към преподреждане, но не и излизане от каменната епоха.

На мен ми стои опасно. Защото 90 процента от т.нар. собственици, особено на водещите клубове, са с устойчива култура на доминиране и маниакално его.

Някой беше казал, че футболът е проста игра. И пак той - но не е за прости хора.

В последното е ключът.

Или, поне според мен. Бих приел всяко оборване. Надявам се от хора с образователна основа, т.е. познания с ясна  логика, организационна и управленска култура, с поглед в бъдещето.

Забележка: Иначе човекът, който предизвика размислите е роден в село, което през 2009 година наброява 781 човека някъде в Казахстан. Днес роденият на 8 февруари 1964 година Греф управлява банка с капитал над 1 трилион /!!!/ евро и активи за над 12 трилиона евро/!!!/.  С 330 000 служители. Сигурно има някакъв подход в анализа...