Лечков: ЦСКА във Висшата лига от лятото

Публикувано на: 24.01.2016 21:14

Автор: Проспорт.бг

©standartnews.com
Йордан Лечков
Вицепрезидентът на БФС даде ексклузивно интервю за предаването "Спортна треска"

- Как ще коментирате думите на главния мениджър на Литекс Стойчо Стоилов, че е имало политически натиск в решението с изваждането на клуба от първенството на „А” група?
 - Ако го е казал, трябва да каже кой политик. Чували ли сте някой да се е обадил на Йордан Лечков? На мен никой не ми се е обаждал от политиците. Няма как да се съобразя с неговото мнение. Този се е обадил, онзи се е обадил… Тук имаме избрана независима комисия, имаме избрана Апелативна комисия. Това е по нашия правилник. Тези две комисии са се произнесли.

С най-доброто чувство ние търсихме 30-40 дни вратичка, за да си нарушим нашите правилници и да оставим  в името на спорта и футбола Литекс в „А” група, защото г-н Ганчев е дал толкова много за българския футбол. От тяхна гледна точка назначихме тази комисия, иначе ние нямаме никакво право да се произнасяме. Иначе в годините сме правили компромиси с ЦСКА, с Черноморец, с всички отбори…

- Как гледате на това, че не се знае кой е собственикът на ЦСКА, кой е на Левски?
 - Не е наша работа. Но не е нормално, че е на премиера Бойко, на Делян Пеевски. Всичко това са спекулации. И само Йордан Лечков ги казва имената, а цяла България ги знае и ги говори, нали така?

- Не е ли странно основният спонсор на Левски да е и на Лудогорец?
 - Даже не съм запознат с казуса и не знам какво имате предвид. На „Виваком”? Защото и там има много спекулации. Аз (от тези приказки – бел.ред.) накрая имам чувството, че държавата е само на един човек.

- Ваша ли е революционната идея за създаването на Висша лига с участието на отборите, които вече не са в "А” група – ЦСКА, Литекс, Локомотив София?
- Аз го предложих с оглед на това, че сме водили вече разговори и в годините какво се е случвало. Даже съм имал и такива приказки, че трябва да има нулева година, според мен, в целия спорт, не само във футбола. Трябва да стане в близките дни, а не на лято или пък с една година напред. Трябва да се сложат някакви правила, този път трябва да сме безкомпромисни. Идеята е да се сложат правила и да се спазват. Нормално е аз като човек, който също съм дал на футбола, да искам да има силно първенство и силен национален отбор.

- Колко реална е тази идея да стане факт и какви ще са изискванията?
- Думата е една – материална база. Всички отбори трябва да имат отговарящ стадион, с осветление, с видеонаблюдение, да се спазват изискванията за лиценз, да имат от деца до старша възраст, както в последните години направихме първенства до 17-годишна възраст, до 19-годишна възраст. Колегата Домусчиев се ангажира при една нова конфигурация и при по-голям интерес, стадионите да се напълнят, повече хора да ходят и да си плащаме билетите.

 - За ЦСКА има ли какво да кажете?

- Ако през лятото могат да кажат, да си поемат ангажимента, че могат да се финансират, за да участват в една висша лига, може да участват, това важи за всички. Лошото е, че имаме само един голям стадион, който също не отговаря на изискванията на УЕФА на 100%, който е празен на мач на националния отбор. Това е много лоша оценка. Трябва да отчитаме тия трудности. Повече хора трябва да бъдат ангажирани. Не е лека задачата на Ивайло Петев. 25 години държавата тотално е оставила футбола на една страна. За футбола определено е двойна и тройна мащеха.

- Вие критикувате държавата. Вас обаче ви критикуват като ръководство на БФС и в частност Боби Михайлов. Как гледате на тези критики?
- В България сме царе да посочваме грешките на някого другиго. Няма солидарност. Всички казваме, че плащаме данъци. Обаче едни плащат повече, друг по-малко, с офшорки… Парите отиват на едно място, никой не дава обяснение къде отиват. Ще ни трябва повече време. Ние сме си заложили имената. Коя друга федерация има 9 члена в еврокомисиите начело с президента, Лечков, Касабов, Костадинов? Преди 5-6 години имахме идея, която вие не знаете – при първото правителство на Борисов имаше предложение държавата да подпомогне със 100 милиона и половина всичките 15-16 отбора. Минаха 5-6 години и нищо не е на среща. Отчасти сме помогнали на някои, което за мен не е достатъчно. Приемам съвети от някой, който е постигнал поне минималното от мен в личен план. Гриша Ганчев също каза, че някой къщичка за птичка не е правил, а дава акъли.

- Нормално ли е в Изпълкома да има президенти на клубове?
- Не виждам нищо нередно. Както демокрацията – по-добро от демокрацията не е измислено. Защото имаше една реплика, че половината сме за затвора.Тези хора, каквото и да се говори, и да са направили някаква далавера в живота си, поне отделят пари за спорта. Много хора имат пари, но нямат сърце да дават за спорта.