Проспорт.бг помага на легендарен разузнавач

Публикувано на: 18.02.2016 15:34

Автор: Проспорт.бг

©Светослав Петев, Проспорт.бг
Пламен Марков не пожела да коментира спекулациите за евентуално завръщане на ЦСКА в "А" група още от следващия сезон. Той обаче също подкрепя създаване на ново дружество.

Освен това предлага и нов конгрес на БФС.

"Бих бил един от най-щастливите, ако се окаже истина, защото за клуб като ЦСКА, който е диктувал модата, е изключително важно да е в А група. Виждате, че без ЦСКА е изключително скучно. Много съм любопитен по какви правила ще стане.

"Наредбата не предвижда подобни възможности. Тази Висша лига не може да стане така - изпълкомът казва, че спазва правилата. За тази цел може би ще бъде необходим нов конгрес, който да приеме нови правила," коментира Марков в "Ники Кънчев шоу" на "Дарик радио", цитиран от novsport.com

Бившият национален селекционер не вярва да се намери бизнесмен, който да е готов да погаси дълговете на сегашното дружество.

"Другият вариант е не без подкрепата на държавата да продължим с новия клуб - ФК ЦСКА, който няма никакви задължения към държавата и физически и юридически лица. Това вероятно е най-добрият и чист вариант", каза Марков.

Той разкри, че Гриша Ганчев плащал редовно и заплатите били около и под 2000 лв. "На този етап Ганчев е човекът, който обезпечава ЦСКА. Ако г-н Божков има желание да помага на ЦСКА, не мисля, че има проблем."

Специално за известния икономист, легендарен разузнавач (низал подвизи под вънкашност нова и с име Якимов) и нормативен експерт, Проспорт.бг прави няколко извадки от Устава на БФС, който е задължително четиво, дори за толкова големи капацитети. И така:

Чл.19 (1) БФС приема правилници, наредби и други вътрешни актове, с които уреждат:
1. структурата и реда за провеждането на първенствата, турнирите и другите състезания по футбол, статута на ФК, футболистите, треньорите, съдиите, медицинските лица и лицензираните агенти на играчи.

...

(2) Актовете по ал.1 трябва да съответстват на правилата на ФИФА и УЕФА, и на българското законодателство.

...

Чл.30 ...

(2) Управителен орган на БФС е управителният съвет (Изпълнителен комитет);

...

Чл. 49 Изпълнителният комитет:

...

т.17 ПРИЕМА СТРАТЕГИЯ за развитието на футбола ...

...

Чл. 51 ...

...

(3) Решенията на ИК влизат в сила незабавно, освен ако действието им не бъде отложено.

...

ВНИМАНИЕ! С ОБРАЗОВАТЕЛНА ЦЕЛ ЩЕ ИМА ПИСАНЕ И С ГЛАВНИ БУКВИ.

Чл.90 БФС организира и администрира първенствата, турнирите и другите състезания по футбол ВЪВ ВСИЧКИТЕ МУ ФОРМИ, които се провеждат на територията на страната.

Чл.91 (1) ОРГАНИЗАЦИЯТА НА СЪСТЕЗАНИЯТА ПО ФУТБОЛ ПО ЧЛ. 90 И ПРАВИЛНИЦИТЕ ЗА ПРОВЕЖДАНЕТО ИМ СЕ УТВЪРЖДАВАТ ОТ ИК.
(2) ИЗМЕНЕНИЯТА И АКТОВЕТЕ ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ И ПРОВЕЖДАНЕТО НА СЪСТЕЗАНИЯТА ПО ФУТБОЛ МОГАТ ДА СЕ ИЗВЪРШВАТ СЛЕД ИЗТИЧАНЕ НА СПОРТНО-СЪСТЕЗАТЕЛНАТА ГОДИНА.

...

Настоящият устав съдържа измененията и допълненията, извършени с решение на общото събрание (Конгрес) на Българския футболен съюз (БФС), проведено на 14 февруари 2014 г.

...

Коментар на Проспорт.бг:
Всичко съдържащо се в устава не отменя опцията за предизвикване на общо събрание (Конгрес). Но това право не е индулгенция за тъповатост. Вярно, изявяващият се няма официален статут в състезанието, но все пак публиката го свързва с най-великия български футболен клуб.