УЕФА разреши концепцията Висша лига

Публикувано на: 22.02.2016 14:48

Автор: Проспорт.бг

©Светослав Петев, Проспорт.бг
Павел Колев
Заместник изпълнителният директор на БФС Павел Колев коментира с доста подробности идеята за Висша лига:

„Ако ЦСКА вземе лиценз или се класира за евро-турнирите, автоматично ще се активира тяхно наказание (едно неучастие в Европа). Неизбежно е Висшата лига да се случи. Дали това лято, дали след година или две, но ще стане. По спортно-технически път ще влязат 10 отбора (с първия в Б група), а след това ще увеличим формата чрез покани до определени клубове - с уайлд кард. Ще има определени критерии, на които трябва да отговарят. Ще съблюдаваме най-вече фенска маса, традиции и принос за родния футбол. Най-важното е да уточним системата от критерии - инфраструктурни, финансови и спортно-технически. Другото важно е да изведем администрацията на тази лига извън БФС, но това може и да не се случи веднага", каза Колев.

„Идеята е споделена с УЕФА, а ФИФА не я засяга. С УЕФА разговорите ни са свързани с това как да избегнем евентуална санкция за отборите, които ще бъдат поканени в новата лига. Имаме уверения от ръководни фактори в УЕФА, че санкции няма да има, но си запазват правото да наблюдават и внимателно да изследват тези клубове, които са получили уайлд кард. Запазват и правото да им наложат санкция да не участват в евротурнирите за определен период", добави Колев.

„Според мен е реално Висшата лига да започне през лятото. Достатъчно реално, за да се занимаваме. Според Закона за спорта БФС може да създаде нова лига, в която всички клубове да държат акции, федерацията ще държи 10% от дяловете. Така самите клубове ще администрират лигата. Те ще си избират Управителен съвет и ръководители на отделите и ще имат интерес да спазват собствените си правила. Тази лига няма да е под шапката на БФС, но трябва да се създаде от федерацията".

По информация на Проспорт.бг, извън задължителните ЦСКА и Литекс, с покана се очаква да бъдат Етър от Велико Търново и Дунав Русе, в случай, че не се класира директно. Русенци са лидери, преди старта на пролетния полусезон в "Б" група, тази седмица.