И Ботев Пловдив иска държавна нянка

Публикувано на: 15.03.2016 11:33

Автор: Агенция Фокус

©news4000.bg
Община Пловдив е склонна на вариант за разваляне на концесионния договор за строежа на стадион "Христо Ботев", известен и като "Колежа", за да може да се търси държавно финансиране за неговото довършване, съобщава „Тема спорт“. Това обяви вчера кметът на Пловдив Иван Тотев. Коментарът му бе по повод инициативата на феновете на Ботев "Кауза Колежа" за доизграждането на спортния комплекс.

"През следващата седмица ще проведем разговор с ръководството на Ботев относно строежа на стадион "Христо Ботев". Концесионният договор е доста тежък, включително и клаузите за неговото разваляне. Има съответните неустойки. Но Община Пловдив със сигурност ще се съобрази с факта, че това е един много обществено значим казус за града. Ако бъде предложено на общинския съвет да няма неустойки, съветниците ще бъдат склонни на компромис, за да се удължи срокът за изграждането на обекта", уточни кметът.

В момента заради действащата концесия Ботев (Пловдив) не може да кандидатства за финансиране от държавата за завършването на стадиона. Строежът на "Христо Ботев" спря през 2014 година, когато фалира Корпоративна търговска банка, чийто ръководител Цветан Василев беше собственик на „жълто-черните“.

В момента бъдещият  собственик на Ботев Румен Чандъров е наел проектантска фирма, която да изчисли още колко средства ще са нужни за довършването на строежа.