За Трифон Иванов от една голяма свиня

Публикувано на: 17.04.2016 11:48

Автор: Петьо Костадинов-Полковника

©Проспорт.бг
Следва 31-ият кръг на австрийския шампионат и най-чаканото дерби в страната на валса между Рапид и Аустрия.

Австрийският журналист Фабиан Церхе мислил да напише спомен за Трифон Иванов преди последното дерби през февруари, но смъртта на българския защитник го потресла. И не писал. Спомням си, че тогава и аз мислех, дори написах, но го изтрих. С Трифон се познавахме от хлапета, ритахме заедно във военното училище, където той отбиваше военната си служба, а аз бях курсант. По-голям съм с 2 години. Освен самата смърт, като жесток факт, се натъжих, че се разделихме скарани. Беше заради футбол. Както и да е.

Та Церхе в Спомените си пише буквално: "Иванов рита за Рапид от 1995 до 1997 г., когато през лятото преминава в Аустрия. В първия виенски клуб го привлича треньорът Ернст Докупил. Това става въпреки предупреждение от швейцарския му колега Жилбер Грес, който е бил наставник на българина в Ксамакс.

“Лично доведох Трифон в Рапид. Е, да, имаше чепат характер. Закъсняваше за тренировки, за които дори ферарито му не бе достатъчно бързо. В паузите пушеше като комин. Но имаше ли ден, нападателите нямаха никакъв шанс срещу него. Беше фантастичен защитник. За съжаление, премина в Аустрия, разказва Докупил."


Сигурно Докупил лично е настоявал,но историята с преминаването на Трифон Иванов е много по-различна и в голяма степен, любопитна.

Главен спонсор по това време на Рапид беше не просто големият австрийски бизнесмен, но и много голям човек Ханес Ноуца. Собственик на веригата бензиностанции "Аванти". През лятото на 95-а той дойде при нас в ЦСКА и направихме едно доста секретно съвещание, от което минаха почти 21 години. Разказвам с давност.

Господин Ноуца разбираше от тези неща и ни каза, че ако той поиска от Ксамакс Трифон, то те ще му сложат цена поне 1 милион швейцарски франка. Но ако ние от ЦСКА го поискаме, то със сигурност ще го купим за половин милион, ако не и по-малко. И предложи  да изпълним операцията, а клубът да получи 250 000 франка за услугата. Той пък да вложи остатъка до 1 милион във възнаграждението на играча.

За мен това бе първият трансфер, с който са занимавах пряко. Писах договорите на собствения си служебен и свръх маломощен компютър, от неизвестно поколение. Главен изпълнител стана Емил Данчев. Тогава правилата позволяваха да купите един играч и в следващата секунда да го препродадете. Сделката вече я бяхме договорили и подписали, а Ханес Ноуца финансира операцията.

Емил успя много бързо да се разбере с Ксамакс. Излетя сам, за да няма шумотевица, подписа, взе Трифон с кола, но се качиха в самолет по посока Виена. Същата вечер Трифон Иванов бе представен официално пред медиите, като нов играч на виенския Рапид, с който следващата година игра финал за Купата на УЕФА.

Но това не бе краят.  Да "изработиш" швейцарци се брои за висш пилотаж в надлъгването, но и тежък удар по безупречната им преговорна репутация и познаване на бизнеса.

Ден по-късно телефонът на Изпълнителния директор на ЦСКА подскачаше по бюрото на секретарката, а Емил отказваше да приеме разговор с хората от Ксамакс. Тогава, за да помогна реших да се включа в цирка. И приех разговора в качеството ми на Търговски и рекламен директор.

Онзи ме пита: Говорите ли английски?". Казах: "Слабо". Започна да ми обяснява колко некоректно грозно и опасно за ЦСКА е постъпил Данчев и ми поиска да го свържа с него. Аз му казах да опитаме на друг език, защото нищо не съм разбрал. Пита ме дали говоря френски. Отвърнах му, че говоря слабо. Той изреди същата тирада и аз уж неразбиращ му предложих да сменим отново езика. Пита ме дали говоря италиански. Отвърнах му, че слабо. За трети път - същото. Предложих нова смяна. Пита ме дали говоря немски. Последва същият отговор от моя страна и същата тирада от неговата...

И когато понечих отново да му сменя езика онзи изкреща: "Sie sind ein ganz großes Schwein aus Bulgarien!"(б.р. - "Вие сте една голяма българска свиня!")...Честно казано това търсех и си хапех езика да не прихна с глас. Върнах му неразбиращ: "Wie bitte? Sie sind ein ganz großes Schwein!?" (б.р. - "Моля? Вие сте една голяма свиня!?")...

Онзи не издържа. Направи съвършено неразбираема за мен тирада на немски език, тегли ми една майна, която разбрах и затвори. Не само затвори, повече не позвъня.

Та това е добавката към историята и разказа на Фабиан Церхе. Картината на този трансфер е завършена...

Следва дербито и живия спомен за железния и своенравен защитник.