Христо Янев е антидот за българския футбол

Публикувано на: 22.04.2016 12:51

Автор: Петьо Костадинов - Полковника

©Проспорт.бг
Петьо Костадинов- Полковника
Нека направя един бърз преглед, преди едно припомняне и опит за изводи с прогресивен знак.

Най-актуалните български треньори по футбол са от моето поколение, родените през 60-те години на миналия век: През 62-ра Емил Велев и Стойчо Стоев, през 64-та Ангел Червенков и Петър Хубчев, през 66-та Христо Стоичков, Любослав Пенев и Красимир Балъков, през 67-а Станимир Стоилов, през 68-а Илиан Илиев. От втората половина на 50-те към тях присъединяваме Георги Дерменджиев - 55-та, Стойчо Младенов - 57-а, Никола Спасов - 58-а, Димитър Димитров-Херо - 59-а.

Преходът с имена на родени в края на 60-те и началото на 70-те години, е белязан със спорадични прояви на Адалберт Зафиров - 69-а, Филип Филипов-Фичо - 71-ва и Милен Радуканов - 72-ра.

Всичко това отбелязвам, за да насоча вниманието ви към сензацията в треньорската професия през последния сезон Христо Янев. И да отбележим, че сред утвърдените, които са около и над 50-годишни зее пропаст. И тя е такава, поради отсъствието на трайна стратегия и политика за развитие на кадрите. Следствие на неграмотното управление на клубно и централно ниво. Липсата на познание, на потъване в интриги и дребнотемие, лишават способните български млади мъже да намерят сцена и да спечелят публика.

В едни по-стари времена, в които сякаш всеки ден се водеше някаква борба с недъзите на българския футбол, кадровите въпроси се решаваха по устойчиви правила. Много от поработилите, но със запазен капацитет образуваха методически звена, които заедно с Висшия институт по физкултура проследяваха и анализираха новите тенденции във футболната игра, оказваха помощ на треньорите. А понякога пречеха, заради егоизъм.

С днешна дата, хората в професията са, като в секта. Клубовете малко, парите някъде.

Ще припомня, че Петър Миладинов например, на 34 години сатва треньор, а на 35 е  вицешампион на България със Славия, на косъм от титлата. на 38-годишна възраст същият бе четвърти и игра евротурнири с Локомотив Пловдив.

Най-голямата класика в жанра на клубно нива са безспорно Аспарух Никодимов старши и Димитър Пенев - помощник, на ЦСКА, когато двамата са едва на ...35, а на 37 играят полуфинали в Шампионската лига срещу Байерн Мюнхен, тогава турнир за Купата на европейските шампиони, взели са скалпа на два действащи европейски шампиона през последните две издания - Нотингам Форест и Ливърпул, а техен състезател - Цветан Йончев, е голмайстор на турнира през сезон 1981/1982 година.

В допълнение Димитър Пенев прави нова професионална експлозия на 44-годишна възраст, когато е старши треньор на ЦСКА и достига до полуфиналите на турнира за Купата на носителите на национални купи срещу Барселона. Именно този полуфинал ще изстреля Христо Стоичков в планетарна орбита. На 49-годишна възраст Пенев вече е и четвърти в света на шампионата в САЩ, през онази незабравима 1994 година.

Днес Янев е на отличната възраст от 37 години. Ситуацията е много сходна с тази, в която попадна Димитър Пенев, след драстичните наказания и преименуването на ЦСКА през 1985 година. 40-годишният тогава бивш капитан на ЦСКА пое тежкия кръст и поради липсата на друг избор, трябваше да се опре на децата. По това време триото, което ще се превърне в световна марка, беше все още с известни хормонални проблеми и незавършено физическо развитие. Любослав Пенев на 19, Христо Стоичков на 19, Емил Костадинов на 18 и т.н. Тогава почти никой не вярваше. В допълнение Пенев и момчетата трябваше да напуснат храма - стадион "Народна армия". И бяха натирени в сградата на ГЖЧ - Гарнизонна жилищна част, която стопанисваше битови основно сгради за нуждите на кадровите военнослужещи и служители.

Ето защо, колкото и да сме изненадани, то следва да приемем, че по-прекрасна не може да бъде възрастта на наставника на ЦСКА. На едно място съвременни виждания, младежка енергия и амбиции, естествена комуникативност със съблекалнята. Разбира се, без да отиваме в другата крайност - да отричаме утвърдените български специалисти. Ние сме длъжни да ги пазим.

Христо е светъл пример за всички президенти. За собственици на клубове. Стига те да имат културата да бъдат адекватни на съвременния свят. Да елиминират култивираните през 90-те години емблематични рефлекси и да се опитат да селектират съвременни, подготвени и енергични управленци. Въпрос и на отговорност.

Силният и печеливш мениджмънт във футболната индустрия изключва ината на закъсал с гъбясали краставици на сергията едноличен търговец. Тези рефлекси водят до някаква форма на натурална търговия и връщане на часовника.

Именно заради това българският футбол е там, където е.

Преди няколко дни Велизар Димитров оцени управлението на БФС, като застаряващо. Президентът на централата ми е връстник и капка ревност трепна в моето сърце.

Но истината е, че не стои въпрос за възраст.

Проблемът е ментален. Той пък неизбежно оформя управленски ментета.

На всички нива.