Христо Янев застана редом до Пенев по рекорд за Купата

Публикувано на: 23.04.2016 11:44

Автор: Проспорт.бг

©Светослав Петев, Проспорт.бг
Въпреки че води отбор от "В" група, Христо Янев стана вторият най-млад треньор, стигал финал за Купата на България този век. Той се изстреля с армейците до последния мач две седмици преди да навърши 37 години.

Така Янев остана втори след досегашния рекордьор Ивайло Петев, който през 2012 година с Лудогорец победи във финала Локо (Пд) с 2:1. Тогава Кмета бе на 36 години и 10 месеца. Статистиката показва, че едва петима са специалистите, стигнали до мача за трофея с отборите си през настоящето столетие. Освен споменатите по-горе двама, другите са Ферарио Спасов, Мъри Стоилов и Милен Радуканов.

Видинчанинът е последният спец, донесъл трофей на червените през 2011 година. Тогава Радуканов е на 39 години. Мъри Стоилов пък пише част от приказката си на Герена през 2005 година, когато на финала за Купата бие ЦСКА с 2:1. По това време Стоилов е на 38 години и 3 месеца.

През 2001 година специалистът по Купата Ферарио Спасов, който е 39-годишен по онова време, печели изключително драматично финала, побеждавайки 1:0 след продължения Велбъжд. Феро има удивителни постижения за Купата, като начело на Литекс играе три пъти за трофея и един път с ЦСКА.

През зимата на 2005 година Ферарио е сменен от Йешич, който впоследствие печели и финала. Сега първите крачки на Монтана до последния мач също бяха под негово ръководство. Тенденцията при младите треньори-финалисти звучи изключително обнадеждаващо за армейските" фенове. Досега и четиримата специалисти, които са под 40-те, стигат до успеха, аналзира Агенция Фокус.

Забележка на Проспорт.бг: Ако приемем, че все пак футболът не започва от този век, още пи-малко от Феро Спасов и Мъри  Стоилов, не толкова далечно връщане ще ни покаже, че през 1987 година Димитър Пенев спечели Купата на България, начело на ЦСКА, когато е на 36 години и 10 месеца.