Изроди, майките си ще подарите! (Задължително четиво за останалите живи фенове на ЦСКА)

Публикувано на: 22.06.2016 00:13

Автор: Йордан Иванов

©Проспорт.бг
Йордан Иванов
 Една година обмислях тези редове. Гледах развитието на ситуацията около любимия си клуб, настроенията на хората, постъпките им и драсканиците им. Всичко това – предимно в интернет, разбира се. След толкова много излети словоблудства за това време, колко му е и аз да си изкажа мнението. Долните редове може и да не са от най-културните или добронамерените, не е казано, че трябва и да бъдат. Не вярвам тези, които са заели категорично грешната позиция, да ги прочетат и да се освестят. Може би вече е и късно. Просто трябва да се чуе и види гласът и на тези, които не припяваме в хор с общото стадо.
 
Винаги съм бил критичен към червената публика и общност. Понякога малко повече отколкото трябва. В стремежа към върха, със знанието, че сме най-великите и добрите в България, винаги съм искал повече. Да сме по-голяма бройка, да се пеят повече песни, да се пее по-гръмогласно. Когато цяла България е признавала голямо постижение на публиката ни, гледайки поредния силен клип, аз съм имал критики и забележки, знаейки колко хора в тълпата са си чоплели носа и са щракали с телефони, вместо да пеят. Това са все забележки и желания, свързани с достигането на определено ниво на ултра култура и манталитет. Съвсем малка брънка от веригата, наречена ЦСКА. Съвсем други и по-големи са проблемите. При положение, че сред цялата нация тъне нравствена разруха, тотална деградация и загуба на основна ценностна система, няма как да очакваме една голяма група хора да се отличава значително от всички останали.
 
Цялото лято на 2015 великият червен фен се луташе в търсене на новия си герой, месията, който ще спаси отбора ни. Всеки ден, след всяка публикация в какви ли не сайтчета, настроението се обръщаше на 180 градуса. Уважаваните бизнесмени и господа на следващия ден се превръщаха в мафиоти, микренски джуджета, говежди черепи и т.н. После обратно, в зависимост от поредната сензационна новина и "обрат в развитията". Константно оставаше само едно – липсата на каквото и да е мъжество сред множеството от червената общност, безгръбначието, низостта и безочието. За една година не остана неизлапан и непоет мъжки полов член на заможен човек в България. По най-гнусния и долен начин, в тотален разрез с представата за достойнство, чест и за хора, които гордо, но видимо без абсолютно никакво право се наричат "Армейци"! Типична черта на българина – вечно да чакаме някой "да ни оправи". Да залитаме в крайности и да обожествяваме всеки, който ни подаде дори един пръст. Бил той и среден...
 
Една година слушам за припознаване, как "просто ще вземем лиценза на еди кой си", как "просто" ще се случи не знам какво. Единственото просто бяха хората зад тези думи. Хората, които ей така просто са готови да загърбят и убият голямата си любов (уж), за да може да са със силните на деня. Да са на имагинерния връх. Да мачкат омразните говеда и да покоряват Европа или поне така да си мислят, че ще правят. Писарушковци в интернет с дребни, дребни сърчица! Кой ви го гарантира това мачкане на рогата, кой ви гарантира великите европейски нощи – това не разбрах? Литекс колко титли взе и колко пъти газеше в Европа? Този Литекс, който с какъв ли не отбор го биехме в последните години, даже и гол не ни отбелязваха. Чавдар дори не го коментирам в момента.
 
Какво толкова ще стане?!? Нима не е имало сливания преди, обединения с други клубове, смяна на имената? Случаите от 1985 със Средец и 1999 с АД-то. Мантрите, които слушаме и четем всеки ден. Едно не проумявам – тези хора, като останат насаме, вярват ли наистина какво говорят? Вярват ли сами на глупостите, с които облъчват публичното пространство или повтаряйки нещо 1000 пъти, то накрая почва да става истина? Няма нужда да си специалист по спортно или търговско право – необходими са елементарни знания по български език и разбиране на думичките. И малко нормални разбирания за живота...
 
Да – има сливане на Септември и Чавдар. Затова за година на основаване на ЦСКА считаме 1948. Появява се нещо ново и почва да пише своята история. В тази история с полуфиналите и титлите не са включени успехите на слетите дружества, аз поне не съм прочел за тях. Да – имали сме обединявания в историята си. Част от тях не са особен повод за гордост и повтаряне във времето. НО – нашият клуб е бил част от това обединение. Не е възможно да се обединят две градчета на произволен принцип и резултатът да бъде ЦСКА от София, като той не присъства по никакъв начин в това обединение!
 
Да – има разформироване и промяна на името през 1985. Административно, насилствено, в следствие на политическия режим в България по това време. Да – през 1999 се образува АД-то. След закон и нормативна уредба, важаща за всички спортни клубове в страната. Кое от гореизброените може да се отнесе към днешната ситуация?
Какво от това не разбирате, бе?!?!?
 
Колко от вас наистина си лягат с мисълта, че наистина нещата са така, както ги описвате?
Сливали сме се, обединявали сме се, променяли сме си името, но сме участвали в тези процеси, били сме ние! Аз утре, ако си сменя името, пак ще бъда себе си. Произволен типаж, ако реши да се преименува с моето име, няма да стане мен – ще си остане същият произволен типаж. Как да бъде по-разбираемо обяснено? Или може би всички го разбират, но някои имат интерес да бъде така – материален, финансов! Службогонци!
 
Зомбираните типове, които евентуално ще са стигнали до тези редове, веднага ще почнат с класическите нападки – "Божковист! Трол! Колко пари взе? Хващай се с Дучето, Иван и Андрей – дай 30 млн. и оздравявай!". В последно време се разделиха какви ли не групи – божковисти, ганчевисти, акционери, семкари, ултраси, томовисти... А Армейци? Останаха ли хора, които просто да са от ЦСКА? Не съм божковист, не подскачам от радост, чувайки името му. Просто съм от ЦСКА и искам отбора си жив! Ако ще да е Ганчев, ако ще да е който си иска. На една среща през октомври, новият месия обяви, че е "доста заможен човек" и не ни е за "петях лева". Колко според него е справедливата цена, за да вземеш най-големия клуб в България и да се настаниш в центъра на София? Като не му се плащат дълговете към НАП и предоговарят към останалите кредитори, как ги сънувате тези шампионски лиги и стадиони за по 40-50 милиона? На кой свят сте изобщо?
 
Хората, желаещи да имаме нашия си клуб, иронично и обидно сме квалифицирани като "моралисти" и "оздравители". За една година ги превърнахте в мръсни думи! И да – в свят на фалш, пошлост и лъжа, моралът наистина е мръсна дума. Казано е – "свестните у нас считат за луди...". Моралът не може и не трябва да оцелее там, където е тарикатлъкът, ганьовщината, схемата, далаверата и авантата! Важното е да сме горе на всякаква цена. Да сме в играта – купи, титли, медали. Какво означава тук някакво си дружество, ЕИК и подобни търговски и юридически „кухи“ термини? Ние нали си носим ЦСКА в сърцето – ще припознаем това-онова и хайде напред да мачкаме! Между другото – кажете на някой англичанин или фен на Борусия Дортмунд примерно, че просто ще променим едно дружество с друго, ще вземем един тук лиценз и продължаваме с нашето име! След колко точно време ще се запознаете с феята на зъбките?
Щом се налага да припознаваш, значи ти се натрапва нещо чуждо, нещо ново и различно от това, в което си се врекъл! Сашо Попов ли е най-големият балък в тази държава? Остана, бори се със зъби и нокти, не се предаде и оцеля! Сега имаме истински волейболен клуб ЦСКА и ще играем в европейските клубни турнири. Да – трудно, на моменти непосилно, тренировки в ужасни условия. Изтърпявахме загуби от какви ли не отбори със свежи общински парички за по 1-2 сезона. Няколко души ставахме свидетели как настървена със злоба тълпа унижаваше момчетата и самия Сашо в Габрово, Добрич и къде ли още не, пирувайки над един почти труп. ПОЧТИ! Благодаря ти, бате Сашо, че остана истински докрай и сега благодарение на теб има волейбол в ЦСКА!
 
В споровете между различните групи фенове безброй пъти бяха давани примери с болните роднини и припознаването. С пребоядисването на Трабант и кръщаването му на Мерцедес и т.н. Хората не го разбират, докато не го видят на живо и най-вече, докато не им се случи лично. Родителите на Ники от Калофер ли са най-големите балъци на този свят?!? Години наред гледат и се грижат с ограничени средства за болното си и приковано на легло дете! Не можеха ли да дръпнат системите сто пъти досега? Да си припознаят друг, нов Ники от Калофер, който да тича, да говори, да се смее – здрав и прав! Не може! Родителите му, както и самият той, са едни невероятни хора – горди българи с достойнство и усещане за важните неща от живота. Хора, от които можем само да се учим. Личности, които вместо да отидем и заредим с кураж и вяра, самите ние се учим на човещина и се зареждаме с енергия, след посещение на дома им! Карат ни да се замислим как да бъдем истински хора. Няма да давам пример с болната ви жена или родител.
 
Най-гадно и най-много боли с детето! Всеки от вас, припознавачи, да си представи как утре детето му се сковава на легло и не помръдва повече от него! Ще наливате ли торби с пари за „един мъртвец“ или ще планирате морето и лятната си ваканция с припознато дете, бе, изверги безнравствени?!?
 
"Няма кой да плаща за чужди дългове, далавери и комисионни! Като си тарикат – вади ти 30 милиона и плащай на Мадам Ба и бенжелюновци!“ Задължителна и класическа мантра. Първо – големите милиони не са към Мадам Ба, а към държавата. Същата държава, в която живеем и вечно мрънкаме, че не е наред! Че всеки е далавераджия, всеки краде и мами! И сега ние да бъдем флагманът на измамата ли? ЦСКА – отборът на българската армия? Не, благодаря... Второ – не бяхте ли именно вие, любителите на трофеите и медалите, първите застъпници на всеки нов трансфер на поредната маймуна? Не пускахте ли именно вие клипове от интернет с финтове и голове и как щял да "шие рогата"? Не искахте ли именно вие още 2-3 трансфера, с които да влезем в групите на Лига Европа, още два-три трансфера, с които да ги преминем? Нямахте против Косоко, Менди, Сидибе и прочее несретници в "оздравителния" сезон на Бат‘Стойо! Така ли оздравявахме? С нови трансфери и заплати. Не сте ли именно вие тези, които сега отново си потърквате доволно пишчиците при новините за привлечените чужденци в "новото ЦСКА"? Кои ни гледаха с недоумение, когато след 3:0 срещу ТНС, скачахме и викахме срещу Титан през вече далечната есен на 2010? Кое е измама – че дължахме не знам колко време 10 хиляди лева на хотел в Свиленград, където сме били на лагер и не сме си платили? Че се превърнахме в синоним на клошария, некоректност и циркаджийство... Наши са си дълговете, наши са неизгодно подписаните договори – който се е хванал на хорото, да плаща!
 
Лебедовата ни песен – мачовете с Берое и Монтана. Били ясно доказателство как великият червен фен е зажаднял за големия футбол и не заслужава да "обикаля по села и паланки". Какво ви е ясно на вас, бе? Любители на лъскавото и на модерното, лудогорски фенове – полуфинал с билет за един лев и финал с опция за купа! Къде бяхте цяла година, когато тези български момчета на терена играеха с кого ли не и си извоюваха правото да бъдат на финал? Тогавашните мачове не заслужаваха великото ви присъствие – вие не сте родени за селски мачове, само от полуфинал нагоре и мач с награждаване! Само срещи с Байерн, Нотингам и Ливърпул! В медиите и във фенските архиви могат да се покажат кадри от "зажаднелите" за голям футбол фенове. Колко хора бяхме в А група на домакинства с Берое, Черно море, та и вече любимия ви Литекс? А и това ли е големият футбол – същият този, който иронично отбелязвахте, че не може без ЦСКА, а не ЦСКА без него?!? На стадиона – шепа хора, в интернет – всеки ден декларации, мнения, изказвания от какви ли не фенклубове, фенове-фантоми без физическа обвивка и т.н. Вие ли сте мнозинството и вие ли ще погребете нашия клуб?
 
Вие – по идиотски радостни глашатаи на нечовешката подигравка и гавра с ЦСКА! Излиза един от собствениците след спечелената купа от стадион с над 35 хиляди зрители и казва – "Това е един мъртвец, който няма как да бъде съживен!". Назначават ни един пехливанин за директор и всички пляскат в екстаз за поредния "мъдър ход на Гришата". Решение за преименуване на ФК Лупи?!? Това ли е моделът за чисто и прозрачно управление? Как на някой не му стана поне малко гадно? Един пехливанин, от когото никой досега не се сети да вземе интервю, като заемащ толкова важен пост в съдбоносен момент за клуба, ще ни преименува на ФК Лупи и вие сте в еуфория! НЯМАТЕ ЛИ СРАМ БЕ?!?! Нямате – важното е да сме в далаверата и да сме отгоре. Да бяхте припознали Лудогорец – след две седмици и Шампионска лига щяхте да гледате вече. И да се мачкат гадните говеда, Гришата знае как!
 
Говедата – основна болка и драма на нашего брата, армейския фен! Същите, които издигнахме транспарант "Нашата любов е по-силна от вашата омраза", сега определяме житието си само и единствено по това колко гадно и вътрешно ще им е на говедата. Същите говеда, които с цялата държавна помощ, никой не се интересува от тяхното съществуване. Даже и самите те не се интересуват от себе си, ама ние друго знаем... Тук идва най-лошото от всичко. Именно синята паплач ще легитимира и официализира изкуственото футболно ГМО, футболния Франкенщайн, сглобен от няколко села! В първото "дерби", като си напълнят сектора – нещо непривично за всички останали мачове от шампионата и почнат да пеят против ЦСКА, ето в този момент този ГМО изрод ще бъде признат официално от цялата общественост. Защото те имат нужда да мразят някого – не могат да изкарат без ЦСКА и това се вижда! Защото всички сме част от същата нация, която е една безобразна паплач в болшинството си и водещото е омраза, завист и тарикатщина. 
 
Не ме интересува и не ме е интересувало никога "синьото" мнение. Въпросът с "припознаването" не е дали ще ме е срам от тях, а дали ще ме е срам от мен!
 
Тези дни Офанзива обяви преустановяването на дейността си. Нещо, което беше създадено с толкова надежди, очаквания, вяра и любов, сега е на път да бъде заличено под безмилостните атаки и обиди от "наши“. Някога, когато с една група хора напуснахме Офанзива, иронично бяхме наричани "моралисти". Минаха години и сега момчетата изпитват на собствения си гръб какво е всички да са срещу теб и да те обвиняват в нещо, в което си убеден, че е правилното, че е истинското! Два дена след като всички им целуваха краката и ги боготворяха, се обърнаха срещу тях с най-грубите клетви, обиди и хули, заради позицията им, която споделям и аз. 
 
Обидата да си "моралист"! Неблагодарен народ... Но така се прави – докато си на върха! Първата хореография на групата беше на финал за Суперкупата в Бургас през 2011, където с много мъка и усилия се реализира нещо за 800-1000 лв. 5 години по-късно, групата напуска сцената с хореография за 15 000 лв, събрани от хората. Най-голямата победа и гордост на всички тези, които са положили неимоверни усилия това да се случи. Горд съм, че съм дал своята, макар и много минимална лепта в името на тази организация. Тя не може и няма да умре току-така.
 
С деленето, хулите и обидите сме свикнали. Тук не става дума за спорове между сектори, между ултраси и семкари. Тук стадо слепци иска да убие светлината на живота ни! Сами, с усмивка дори, са готови да бутнат капака на ковчега и да изритат мъртвеца на бунището!
 
Някои го наричат вече дори "говеждото дружество", новото Ганчево било тяхното! "Говеждото" – това, което спечели онзи ден купата с игра, с българи, с хъс.... Та и част от тях бяха на стадиона. Изроди гадни! Вие не бихте продали майките си в името на изгодата и успеха – вие бихте ги дарили безвъзмездно! Морал, чест и мъжество не са ви познати, не са ви и присъщи!
 
Ясно е, че който и да иска да ни вземе – за негов личен интерес е. Никой не го прави от любов към ЦСКА. Играят интересите и така е навсякъде, разбирам го. Тук идва най-голямото престъпление на червената "общност". Може и да няма силата да определи съдбата на клуба си, но трябваше да покаже достойна позиция! Да се докаже като едно силно и здраво, мислещо ядро, което по всякакъв начин да брани отбора на сърцето си. Да тропне и извика с цяло гърло – "Това е нашият отбор и ние няма да го предадем!" Вместо това – мнозинството вече си припозна сглобения изрод и отритна все още съществуващия и наш ЦСКА! Безумие... Не Титан, не Лупи, не ВБ, ГГ, ББ или БМ ликвидираха ЦСКА – ние, самите НИЕ го направихме! Великата червена публика уби любовта си!
 
Ако бях част от мнозинството и разполагах с властта, щях да заповядам – сега просто моля. Тръгнете ли по мачове на един новосформиран изрод, не носете нашите шалове, не пейте нашите песни! В тях се пее, че и "в огъня ще вляза да пазя честта си", че "няма да те предадем, ако трябва ще умрем" и сме "вечно верни, до болка предани"! Няма да отива просто...
 
Надеждата е малка, краят – почти предизвестен. Колкото и малко да сме – има хора, за които принципите не се погазват през ден в зависимост от посоката на вятъра. Има хора, за които ЦСКА е светиня, любов и начин на живот. Стигне ли се до фаталния край – великанът трябва да знае, че ще има кой да носи ковчега му на раменете си и да го изпрати в последния му път. В очите може и да блещукат сълзи, но главата ще е гордо вдигната. В разказите и спомените ни ще бъдем винаги най-великите. Ще изпратим великана и никога повече няма да стъпим на футболен мач в България. Зове ни подкрепа към всички останали спортни клубове на ЦСКА, където все още е жив Армейският дух!
 
Ще се намерим...в друго време, в друг свят!

Забележка: Заглавието е на ПРОСПОРТ.бг