Браво на Славия за 21 и 1!

Публикувано на: 01.07.2016 13:51

Автор: Петьо Костадинов - Полковника

©Проспорт.бг
Петьо Костадинов-Полковника
Славия тръгна с победа в Европа срещу Заглебме. Това го знаем всички. Но колцина си дадоха сметка, че белите се върнаха в евротурнирите с вероятно най-младия български отбор, играл някога в тези състезания!?

Стартовият състав на треньора Тарханов бе точно на средна възраст от 21.1 години.

Капитанът на отбора Марио Кирев влезе в мача на 26-годишна възраст. Игра безупречно, безгрешно. Даде увереност на своите, че успехът е възможен и че няма намерение да посещава мрежата зад голлинията. Сепаревецът демонстрира високата класа на ювентинската вратарска школа и заслужава аплодисменти за всичко, което стори. Дори, когато смутените, в началото, свои грешаха.

Георги Пашов също е сред ветераните със своите 26 години. Пашата има има много опит в националните отбори, стартира с колебание, но, като човек с висше образование от Свищовската икономическа школа успя бързо да пресметне слабите и силните страни на връхлитащите го двама и особено през втората част да покаже част от агресивния си арсенал срещу поляците.

Стефан Велков. На своите 19 години Стефан изглеждаше, като централен защитник, минал няколко сезона в силните шампионати на Европа. Концентриран и смел. Да, направи грешки. Да, някои случайно преминаващи от трибуните псуваха. Но той бе сигурен.

Омар Абуд. Кениец на 23 години. И като всеки уважаващ себе си кениец, може да тича. Левият бек бе на моменти неориентиран, но със сигурност смел. Вероятно трябва да се поработи с него ментално, доколкото все още не е ориентиран кой кой е в отбора. И диагоналните му спринтове да бие преките свободни, не са в полза на доброто взаимодействие. Все пак, направи блестящ пробив и асистенция за гола на Сердеров.

Емил Мартинов. Още един от ветераните. На "цели" 26 години. Също кадър на Славия. С много труд стигна до евротурнири, а беше сякаш придатък на по-талантливия си брат, който заради серия от контузии спря с футбола. Емо бе смутен през първата част, направи и някои детински отигравания. Овчакупелецът обаче се стегна и през второто полувреме няма поляк, който може да се похвали, че е преминал през невисокия, но физически силен играч на белите в зоната пред защитата на Славия.

Божидар Васев. На 23 години.Браво, Божко! Показа самочувствие, класа от първата до последната минута. Голямата опорна точка на отбора в този мач след Марио Кирев. Първи поведе в атака, при малко повече шанс, можеше и да отбележи.

Сердер Сердеров
. Руснак на цели 22 години. Преминал през ЦСКА Москва, Анжи, Урал, Криля Советов. Технически нищо особено, но несъмнено с огромно сърце на боец. Не само вкара гола, но се бори,като тигър в полза на отбора в атака и защита.

Борислав Балджийски.
На "цели" 25 години. със сигурност той бе най-слабото звено на терена срещу Заглембе. Но почти никой на трибуните не знаеше, че той е почти обезводнен, застигнат от вирус, че не е спал и повръщал почти неспирно в денонощието преди мача.

Георги Йомов. Беше ми любопитно да наблюдавам внука на Тошко Барзов. Едва на 18. А какъв тигър!? Бърз, повратлив, находчив. Показа и лют характер при спречкване с Александър Тодоровски. Допускам, че роденият в Белград 32-годишният македонец е чул нещо по адрес на майка си, заради острото влизане и налетя на почти два пъти по-младия си български колега. Йомов обаче не се огъна.

Никита Сергеев. На 24 години. Юношата на Динамо Москва игра безупречно. Игра Силно и бе третата голяма опорна точка сред избраниците на Тарханов. Много сърцат, много разбиращ, много енергичен, много важен.

Калоян Кръстев. Калоян е на потресаващата възраст от 17 години. Познавам го не от вчера и стискам палци. Показа и в мача отлично движение и чувство за позиция. Радвах се не само за него, но и за Иво Градев, който даде толкова живот на момчетата, родени през 1999 година. Треньорът бе на пистата, за да контролира децата край игрището, но неговите момчета вече са в Лига Европа.

Защото през второто полувреме още един от многото минали през школувката на младия наставник Иво Градев се появи в мача.

Петко Христов бе последната смяна на Тарханов, но дори и тези десетина минути на терена бяха достатъчни, за да се види каква работа е свършена в Славия през последните няколко години. Само на 17 години. Петко е един от двамата много талантливи близнаци Христови. Другият е не по-малко талантливият Анреа.

За второто полувреме сме длъжни да отбележим влизането на Янис Карабельов на мястото на Балджийски. Талантът на Янис е известен. Но се видя, че едва на 20, младежът има вече друга класа. Всичко си легна по местата и атаките на Славия станаха системни и подредени. Да е живм и здрав. Голямо бъдеще има пред това момче. Четвъртата много важна опорна точка в тима на Тарханов през втората част.

Ивайло Димитров бе втората поред от трите смени в състава на Славия. Той замени младият Кръстев и последва роката на фланга със Сердеров, който отиде на върха. Юношата на ЦСКА влезе на макс, но вдигна и средната възраст на тима. Той вече е почти дядо за останалите "Цели" 27 години. Игра отлично. Игра, като лидер. Освен това, стабилизира зоната пред Абуд и поляците на практика загубиха опциите за нападение през фланговете.

Поздрави за победата на Славия! Поздрави за смелостта да влезе в битка със средна възраст 21.1