Бригаден генерал Иван Мечков: Ние искаме да съхраним армейските ценности!

Публикувано на: 24.07.2016 16:14

Автор: Кристиан Иванов,

©Проспорт.бг
Бригаден генерал Иван Мечков е председател на Управителния съвет на ФК ЦСКА 1948. Роден е на 20 ноември 1959 г. Мечков е доктор на военните науки, шеф на Съюза на парашутистите в България. Бивш военен аташе на Република България в Италия. Започва военната си служба в 68-и полк "Спецназ". Днес това е 68-а бригада "Специални сили" в Пловдив. Служи в продължение на 28 години до 2010 година.

- Г-н генерал, поемате на трудна битка. Какво може да предложи вашият нов клуб ЦСКА 1948 срещу парите на Гриша Ганчев, участието на неговия отбор в "А" група и това, че именно той ще играе на "Армията"?
- Не бих нарекъл нашия проект "битка". Това е решение на много от феновете на ЦСКА, които не припознават дружеството на Гриша Ганчев. Тръгваме от най-ниското стъпало - "А" окръжна група. Желанието ни е да вървим нагоре. Ако успеем - победата ще бъде обща. Длъжни сме да опитаме. С Гриша Ганчев няма какво да делим. Те са си отделен клуб, имат си техни цели и политика. Нашата основна цел е да съхраним „армейските“ ценности, с които е закърмен ЦСКА.

- Кой ви покани да оглавите ЦСКА 1948?
- Бях председател на контролния съвет на сдружението "ЦСКА Завинаги". Чрез него успяхме да съберем близо 2,4 млн. лв. и с тези пари помагахме на клуба и основно на детско-юношеската школа. Най-вероятно това е причината да бъда поканен за председател на новото дружество. Колкото до името на човека, който ми се обади, не искам на този етап да го назовавам. Просто защото не съм го питал дали е съгласен.

- Какво е отношението на БФС към вашия проект?
- Другата седмица ще имам срещи в БФС. В момента сме се заровили в юридическите процедури, които трябва да изпълним. - Какви са следващите няколко стъпки пред ЦСКА 1948? - Първата ни цел е да подадем молба за участие в "А" окръжна група. Предприели сме всички необходими законови стъпки. Надяваме се до края на юли този въпрос да бъде решен и да бъдем одобрени от БФС. През септември отборът трябва да започне мачовете си в първенството. Това са най-неотложните стъпки. След това предстои още много работа, но аз вярвам, че ще успеем да я свършим с общи усилия.

- Дори да се стигне участие в "А" окръжна група, как ще се осигури приемственост между фалиращото ЦСКА и това, на което вие сте председател?
- Единственото нещо, което може да направим законово, е да участваме в търга за емблемата и марката.

- Планирате ли среща с Васил Божков, който имаше оздравителен план за автентичното дружество?
- Не. Не планирам такава среща. Доколкото разбирам от медиите, човекът просто се е отказал. Предполагам, че е така - това е мое тълкувание.

- Да поговорим за вашата връзка с ЦСКА. Вие самият откога сте привърженик на този отбор?
- Откакто постъпих в армията през 1978 г.

- Помните ли кой беше първият мач, който гледахте на ЦСКА?
- Много ярък е споменът ми от мачовете срещу "Интер" през 1967 г. Имаше само един телевизор, който беше в училището. Цялата махала се събираше там, за да гледа битките с "Интер".

- Кой е любимият ви футболист от ЦСКА?
- Най-големият безспорно е Христо Стоичков. Не само изключителен футболист, но и голям българин. Уважавам го, въпреки че той е част от проекта на Гриша Ганчев. Това не пречи да имаме нормални отношения.

- ЦСКА е носител на ценностите на Българската армия, кой е най-ценният урок, който вие сте научили от службата си в нея?
- Най-ценният урок, научен в армията, е, че трябва да бъдеш почтен и да имаш морал. Ще ви кажа и девиза на парашутистите, какъвто съм и аз: „Ние сме там, където другите не могат“.