Дунав гори за сметка на Локомотив ГО

Публикувано на: 31.07.2016 19:35

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Забавянето в процедурата и приоритизирането на ремонта на стадиона в Горна Оряховица за сметка на Русе поставя ФК Дунав в неравностойно положение и за компенсация клубът трябва да получи разрешение да играе в Русе до фактическото начало на дейностите, обявиха от пресслужбата на Дунав.

Когато на 15 юни с решение на Правителството на България, най-накрая след много перипетии и обрати бяха отпуснати дългообещаваните средства за ремонт на Градския стадион в размер на 1 милион лева с ДДС, всички в Русе въздъхнаха с облекчение и вярваха, че е въпрос на време всичко това да приключи и шампионът на Б група да започне да играе в Русе във възможно най-кратки срокове. В този период като краен срок беше поставен средата на месец октомври, но той отдавна вече е непостижим.

На 27 юни на пресконференция в Русе министър Красен Кралев обяви, че в срок до 5 юли ще бъдат обявени поръчките за стадионите (линк към информацията можете да намерите тук), но към днешна дата ситуацията се различава драматично с анонсираното. До момента обществена поръчка за стадиона в Русе няма, като такава е пусната само за стадиона в Горна Оряховица.

На 11 юни феновете на Дунав излязоха с декларация, в която се застъпват за политика по намаляване на мачовете на чужди стадиони, доколкото това е възможно, като предложиха отборът на Дунав да играе на собствения си стадион до началото на ремонтите, тъй като състоянието му позволява това.

Само 3 дни по-късно, на 14 юни е пусната обществената поръчка за стадиона в Горна Оряховица, която е със съкратени срокове за подаване на заявления, като от Министерството на младежта и спорта мотивират решението си с изложените в декларацията на феновете на Дунав аргументи.

В коментар от министерството за русенското издание TopNovini.bg, се посочва, че разликата в третирането на различните случаи се дължи на определени специфики на отделните съоражения, като поръчката за стадиона в Русе ще бъде открита до броени дни, но до момента това не е сторено.

Не е ясно какви са точно спецификите на стадиона в Горна Оряховица, които налагат по бързата процедура и кои специфики на този в Русе пък налагат сериозното забавяне, нито е ясно кога точно ще бъде открират процедурата по ЗОП за русенския стадион и кога в крайна сметка русенци ще могат да гледат мачове от "А" група в собствения си град.

Налице обаче е ситуация, в която ФК Дунав е поставен в неравностойно положение, тъй като при равни други условия ще трябва да изиграе повече мачове на чужд терен от прекия си конкурент от Локомотив Горна Оряховица поради причини, които не зависят от самия клуб.

По този начин отпада и последният аргумент Дунав да бъде принуден да играе извън Русе, а именно това, че отборите трябва да бъдат поставени при равни условия. В случая ФК Дунав е категорично в ощетено положение и наред с всички други изброени аргументи преди, като компенсаторен механизъм клубът има изконното и морално право да поиска временна дерогация (изключение) на част от правилата за лицензиране, което да позволи на отбора да играе на собствения си стадион до началото на фактическите ремонтни дейности, когато и да е то.

Забележка: Информацията е на ruse24.bg
Етикети: Дунав, стадион, Русе