ЦСКА - Ибрик 2:2

Публикувано на: 24.08.2016 20:38

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Ибрик
ЦСКА игра контрола срещу Витоша в Бистрица, на отличното и почти завършено спортно съоръжение на селото. В състава на домакините и5маше много имена от близкото минало, играли не просто в елита, а в топ българските клубове, включително голмайстори на "А" група. Футболисти, показвали майсторство в чужбина, включително в Германия.

Всички предпоставки за една приятна проверка пред порядъчен брой зрители, 90 процента от които привърженици на ЦСКА. Срещу директен съперник в първенството и първи домакински такъв по програма.

Дори очевадното полицейско присъствие и постовите на НСО, участието на една особена персона в играта, не смущаваха по никакъв начин доброто настроение и приятелската обстановка около терена.

Най-черногледите обаче не можеха да предвидят лекцията по футболно ибрикчийство на съдийската тройка и срамната демонстрация на наглост пред младежите в червено, накои от които на възраст, все още без право на глас. Състезателят, с премиерска длъжност, си отнесе порцията подигравки и псувни, но към края хората не бяха убедени вече дали има равенство за дебелокожие или главният ибрикчия е с предимство.

За футбол е напълно излишно да се говори.

Речник.

ИБРИКЧИЯ - служител на султана, който сам извършва действията по подмиването и подсушаването на задните части на господаря си. Поради големината на свитата от ибрикчии, впоследствие се създава и длъжността "Главен ибрикчия", който е и едно от най-доверените лица на султана, предвид спецификата на задълженията му.

Човекът на върха на империята, султанът, е имал не един или двама ибрикчии, а цяла “сюрия”, предвождана от "Главния ибрикчия" – същински жрец в “храма” на султана. Съществуват твърдения, че за голям период от време, за главни ибрикчии са избирали главно еничари. По-заможните (и съответно разположените по-високо в социалната йерархия) поданници на империята, са имали прислуга – ибрикчии, които са участвали в ритуала на подмиването – подливали са с ибрика, подсушавали са с кърпи задника на господаря си, пръскали са го с ориенталски аромати.