А някой чувал ли е за Мартин Луков!?

Публикувано на: 28.10.2016 10:09

Автор: Петьо Костадинов - Полковника

©Проспорт.бг
Петьо Костадинов- Полковника
Колегата Милен Николов от отдел "Футбол" на Спортал.бг отваря днес темата за странностите в селекцията на националния отбор и още по-странните решения за вратарския пост.

Всъщност, последните повиквателни са една отлична напречна дисекция на лобитата. Които са преди всички клубни и далеч по-малко мениджърски, както е удобно да се твърди. Помните, че някога за всичко бяха виновни "борците", а кукловодите потриваха ръце в тъмното след всяко капитализирано престъпление.

Доколкото вратарския пост, в известна степен, ми е слабост, то ще продължа съвсем леко темата.  Докато колегата лобира за Пламен Илиев от Ботушани. И с уговорката, че не влагам лично отношение, още по-малко интерес. Младен Николов отбелязва още учудването си от повикванията и участията на Божидар Митрев.

Проследявам Божидар от дете. Познавам го от дете. Но обективната истина е, че през календарната 2016 година за клубния си тим Шериф е изиграл точно два мача през юли в Шампионската лига при загубата с общ резултат 2:3 от израелския Апоел Беер Шева.

За националния отбор обаче има 3. Победа над Македония с 2:0, загуба от Япония с 0:7, от Дания с 0:4. Всички те приятелски. Това е пълната статистика.

Ники Михайлов, година по-малък от Божидар, когото също проследявам буквално от подготвителните групи за календарната 2016 година е изиграл за закъсалия си втородивизионен турски Мерсин 8 мача. В тях е допуснал общо 21 гола, 4 в последната си изява срещу Баликеширспор, каквото и да означава това.  Казвам закъсал, защото тимът е с актив от 7 точки, на 1 пред изпадащия Самсунспор. Той вече има повиквателна. Треньорът има последната дума.

Пламен Илиев, за когото лобира и информира колегата от Спортал, за календарната 2016 година е изиграл за румънския си тим Ботошани 24 мача, в които е допуснал 33 гола. Но за него се чуват много добри сигнали от съседна Румъния, в т.ч. и от последния кръг при равенството на богаташите от Астра Гюргево.

Дотук с "чужденците".

Владо Стоянов няма да коментирам. Той е пред очите на всички през няколко дни.

Благой Макенджиев е роден продукт. Играе тук, срещу същите съперници, както и останалите, печели последователно доверие напоследък. Ето какво се случва статистически и при него. За календарната 2016 година играе 27 мача, в които допуска 22 гола. като от тези 27 мача - 4 двубоя са от Лига Европа.

Младежкият национал Георги Китанов. Той влезе в мъжкия футбол по тревога, но застана така, че на 21-годишна възраст има вече впечатляващите 120 мача в елита. Отделно с младежкия национален отбор. Намирам за логично титулярният страж на младежкия национален отбор да получи шанс за следваща стъпка в представителния национален. При него статистически 2016 година е с изиграни 28 мача и допуснати 31 гола. От тези 28 мача - 5 мача са с младежкия национален отбор.

И като става дума за лобиране, то нека кажа нещо за вратар от отбор, който без никакво съмнение няма никакво лоби в управлението на футбола на централно ниво.

Вратарят се казва Мартин Луков.
Софиянецът от Дунав Русе. Абсолютно съм убеден, че няма привърженик на футболната игра, който да не е чувал за него, още повече през този сезон чупеше рекорди и за "суха мрежа". Беше намесен и във всевъзможни медийни класации с положителен знак.

По-горе отчетох и приятелските мачове за някои вратари, за да не става изцяло миризливо, на Луков няма да броя приятелските с елитните румънски Динамо Букурещ, Волунтари на два пъти и т.н.

Само официалната статистика на Мартин Луков за 2016 година сочи изиграни 23 мача и допуснати 13 гола.Някой намира ли разлика?

Преди две-три седмици на "Герена" треньори ми казаха за Мартин: "Изпуснахме го!" Tогава отговорих: "Не, не сте. Защото никога не сте искали да го хванете. Генерално е ничий, а и през чужд играч някой прави добри пари. От собствен няма как веднага и сега..."

От подготовката, която имам и произтичащите от нея претенции за оценка, то мога да твърдя, че точно в този момент, точно сега, най-добрият вратар в първенството се казва Мартин Луков. Може би в симпатична конкуренция с мароканеца Ясин Каруби от Локомотив Пловдив. Но Каруби пък не ни интересува за националния отбор.

Разбира се, при на практика безнадежден изход от квалификацията, ще станем свидетели на диктатура на лобитата. Дисекцията може всеки сам да направи. Дори и неподготвен по темата ще забележи. Ще разбере.