Локомотив Пд би лошо роден вице-шампион от Скопие, с име на български революционер-герой

Публикувано на: 12.11.2016 18:03

Автор: Проспорт.бг

©plovdiv24.bg
Локомотив разгроми ФК Македония Гьорче Петров (Скопие) със 7:0 в контрола, която се игра на стадиона в Лаута, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Спарингът бе генерална репетиция за черно-белите преди дербито с Ботев на 20 ноември.

За "смърфовете" се разписаха Георги Чукалов (23), Бирсент Карагарен (33), Дани Кики (42, 85), а с хеттрик се отчете Веселин Марчев (57, 68, 72).

Дебют като титуляр за Локо направи 15-годишният нападател Ияд Хамуд.

Головата серия за Локо започна Георги Чукалов. В 23-ата минута той получи извеждащ пас през центъра от Мартин Райнов и с десния крак би покрай вратаря на македонците за 1:0.

Десет минути по-късно Димо Бакалов проби по лявото крило и почти от аутлинията центрира към малкия пеналт. Там Бирсент Карагарен засече атрактивно от въздуха с десния крак за 2:0.

В края на полувремето Дани Кики пусна пас на ляво към Иван Горанов. Бранителят центрира към точката за изпълнение на дузпа. Карагарен хитро прескочи топката, а Дани Кики я засече с левия крак за 3:0.

След почивката дойде часът на Веселин Марчев, който в рамките на 15-ина минути отбеляза хеттрик. Първо в 57-ата минута нападателят засече с крак центриране от ляво на Иван Горанов за 4:0. След това Марчев се разписа и с глава след центриране от корнер, а в 72-ата минута фиксира и третото си попадение в мача.

Последният гол бе отново дело на Дани Кики, завършил триходова комбинация с Мартин Камбуров и Симеон Райков в 85-ата минута.

Локо игра в състав:
Кристиян Кацарев (46- Илко Пиргов), Валери Христов (37- Пламен Крумов), Павел Виданов (1- Ивайло Марков), Димитър Везалов (61- Кирил Котев), Димитър Велковски (61- Ванчо Траянов), Мартин Райнов, Стефан Йефтоски (37- Иван Горанов), Георги Чукалов (31- Дани Кики), Димо Бакалов (46- Веселин Марчев), Бирсент Карагарен (46- Симеон Райков), Ияд Хамуд (56- Мартин Камбуров).

Забележка: Информация е на plovdiv24.bg

Проспорт.бг припомня на феновете, че отборът на ФК Македония е много тясно свързан с българския футбол и България.Той участва в националния шампионат и е в състава на Софийска спортна област. През 1942 година бие наред и губи на финала от Левски, но е исторически вице-шампион на България, съставен предимно от българи, сред които вратарят Васил Дилев, защитника Слободан Видов, Живко Недков, Драган Геров, капитанът Блаже Симеонов, халфът Стоян Богоев - Гайда, Трайче Серафимов, нападателят Драган Луков - Аджията, Светозар Атанасов, Яне Янев, нападателят Джино Симеонов, както и Саво Цетков. По време на Втората световна война председател на футболния клуб е Димитър Чкатров.

Стадионът на ФК Македония носи името на Гьорче Петров в едноименния квартал на Скопие. От няколко години името на Гьорче Петров е добавено и към името ФК Македония.

Кой е Гьорче Петров?

Той е български революционер.

Роденият в Прилепско Гьорче Петров Николов (1865-1921) е един от водачите на ВМОРО. Още от 1885 г. е член на Български таен централен революционен комитет. Работи като учител в Скопското българско педагогическо училище, Битолската българска прогимназия и Солунската българска мъжка гимназия "Св. св. Кирил и Методий". Неофициално работи като български разузнавач в Македония - събира географски и етнографски материали за областта, които предава на Министерството на войната на Княжество България, с цел по-добро ориентиране на Българската армия при една евентуална бъдеща война за Македония. Част от събраните материали са издадени през 1896 г. в обемния труд "Материали по изучаванието на Македония". Става активен деец на ВМОРО, списва редица вестници, участва в Илинденско-Преображенското въстание.

По време на Балканската война, Гьорче Петров е редови доброволец в Македоно-одринското опълчение на Българската армия. През войните е назначаван от българското правителство за управник в градовете под българска власт Сяр, Битоля и Драма. Началник е на Бюрото за настаняване в България на бежанците от Македония и Тракия в земеделското правителство на Александър Стамболийски.