Боби: Откриваме базата и в чест на Емил

Публикувано на: 17.11.2016 12:17

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
“Не бях чувал 20 години толкова хубави неща да се казват за мен, ама е интересно да го чуя. Благодаря на Бойко Борисов за тази земя, която ни предостави. Благодаря на ФИФА и УЕФА, защото без тях тази база нямаше да я има. 90 процента от парите идват от УЕФА, а останалите от ФИФА. Благодаря и на моето семейство, че ме изтърпя последните шест години. Благодаря и на колегите от Изпълкома, че ме изтърпяха. Няма да говаря повече, тъй като съм много развълнуван”, заяви Президентът на БФС Борислав Михайлов при откриването на новата база в Бояна.

"Това е сбъдната голяма мечта за мен и поколение български футболисти. Едната мечта осъществихме със спечелването на медал от световното първенство, а другата - вече като ръководители. Не е случайна датата. Тя е в чест на Емо Костадинов и българския футбол", допълни той.

На церемонията присъства президентът на УЕФА Александер Чеферин и заместник-генералният секретар на ФИФА Звонимир Бобан.

Базата на територията на резиденция "Бояна" струва 10 милиона евро, от които 9.5 милиона са по спечелени проекти във ФИФА и УЕФА. Останалите средства за построяването на уникалното съоръжение, каквото нито една спортна федерация в България не е изграждала до този момент, са осигурени от бюджета на Българския футболен съюз.

Комплексът по проект на архитектурно бюро "Амфион" включва три терена, от които единият с изкуствена трева, мултифункционална зала на 1000 кв. метра, корт за тенис, хотелска част за 100 души и новата офис сграда на БФС.

Цялата база е разположена на 60 декара, които са отпуснати на БФС за 30 години с решение на Министерски съвет и подкрепата на министър-председателя Бойко Борисов.

Новият "Дом на футбола", както ще се нарича централата на БФС, е с разгъната площ 2500 кв. метра, с конферентна зала за 70 души. Хотелът ще разполага с 40 двойни стаи и пет апартамента, разположени на два етажа, за да може да побере два отбора едновременно.

На единия от терените са изградени трибуни за 340 души. Терените ще бъдат използвани за лагери на "А" националния и младежкия национален отбор на България, както и за юношеските формации.

В мултифункционалната спортна зала ще може да се провеждат тренировки и контролни мачове по футзал, тенис, волейбол, баскетбол и хандбал.