Цоков: В Чарлтън настояват децата да мислят, тренировъчната програма e библия

Публикувано на: 17.11.2016 12:36

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Михаил Цоков с легендарния Сергей Балтача
Трима млади български треньори изкараха едноседмичен стаж в академията на лондонския Чарлтън - Михаил Цоков (Монтана), Мартин Цирков (Дунав Русе) и Димитър Димитрив (ФК Олимпия). Специализацията се реализира с посредничеството на Агенция Проспорт Медиа. Тримата получиха сертификати за преминато обучение в Чарлтън. Михаил Цоков разказа пред Viasport.bg за престоя си в английския клуб.

Стажът в Чарлтън протече много добре. Още в първия ден, в който отидохме там, се запознахме с директора на школата Стив Айвъри. Той ни представи седмичен график, разведе ни из базата, показа ни абсолютно всичко.

Отидохме да изгледаме тренировка на 18-годишните. Техен треньор е една легенда - Сергей Балтача. Той също беше много отзивчив, отговори на всички въпроси, които зададохме. Обясни ни, че имат нов проект за база. Тази сграда, която имат в момента, ще я съборят и ще направят нова с още 2-3 игрища.

Направи ми много голямо впечатление дисциплината - това е нещо, в което изоставаме. Основното е нивото на техния професионализъм. Тези деца, въпреки че са малки, са напълно наясно за какво са там. Даже непрекъснато им се повтаря, че са полупрофесионалисти. Знаят също така, че ако се издънят, има кой да отиде на тяхното място.

Децата се следят много изкъсо. Треньорът е задължен един път в седмицата да отиде в училище и да наблюдава как се развиват. Ако започнат да получават по-слаби оценки, и има някакво оплакване, веднага се отстраняват от отбора. Когато си оправят успеха, тогава се връщат. Треньорът държи връзка с учителите, с директора.

Нещото, върху което акцентират много, е физическата подготовка. Децата ходят час и половина преди тренировка и имат 30 минути работа всеки ден с кондиционен треньор. Правят загрявки, динамичен стречинг, 10 минути почивка и след това отиват на тренировка.

Предсезонно натоварванията им са много сериозни. Питах по тази тема Сергей Балтача и Адам Лоурънс, който е главен треньор на академията. Те казаха, че предсезонно правят сухи бягания - в днешно време са отречени от много треньори, но те продължават да ги използват. Балтача призна, че за него също не е правилно, но в Англия така се работи. След това в състезателния период тренировките им са с много висока интензивност.

Адам Лоурънс е на мнение, че тактически децата изостават и твърде късно започват да работят за това. Според него към 12-годишна възраст трябва много сериозно да се работи тактика, защото по това, което виждат в отбора до 23 години и в първия тим, децата изостават тактически, а след това е много късно и не могат да наваксат.

Всяко едно дете си има дневник и след тренировка трябва да записва какви са впечатленията му. Трябва да си поставя лични цели в края на седмицата и да се стреми да записва докъде е стигнал. Важно е той каква представа има за себе си.

Треньорът поставя отделни цели на всеки състезател, както и колективно на отбора - в атака и защита. Децата сами трябва да си поставят на мач три цели и след това да напишат дали са ги осъществили. В края на седмицата се събират в една зала с треньора, който вижда какво са написали и го коментират.

Ако пас с вътрешна част на обувката ти е проблем, трябва да работиш не повече от 6 седмици. Примерно: техника на подаване с вътрешна част, техника на подаване с прав, стрелба във вратата – повече от три неща не можеш да работиш за 6 седмици. След това, ако не са ги усъвършенствали достатъчно, продължават. Ако е добре, добавят нещо ново.

В България базата е проблем, но доста от нещата могат да се заимстват.

Там всичко е изпипано - от най-малкия детайл. Не мислят, че нещо е маловажно. Опитават се да направят това, което е най-добро. Опитват се непрекъснато да се развиват, да променят нещата, ако виждат, че нещо не върви добре. Неща, които ние тук не правим и сякаш подценяваме в тренировъчния процес. Подценяваме си треньорите, подценяваме си всичко, а там не е така. Самите деца от много малки знаят, че искат да станат футболисти и приемат всичко много сериозно.

Там всеки един треньор се задължава да отиде всяка година на стаж в друг клуб. Нещо, което тук не се прави.

Там хората не крият знанията си и материалите, които имат. А у нас всеки си крие материалите. Да не би да му вземеш хляба. Не знам защо ни е такова мисленето.

На 3 месеца се събират абсолютно всички треньори в школата, а те са около 30, и дискутират определени теми. В Чарлтън играят 4-3-3 и 4-4-2 в ромб. Допуснаха ни и нас на тази среща и коментирахме всичко. Бяха взели откъси от различните възрасти как са играли в отделните схеми. Коментираха срещу кой съперник как са се представили. Темата беше играта в ромб при 4-4-2.

След това направиха примерна тренировка, показаха силните и слабите страни. Демонстрацията беше с 14- и 15-годишни. Върнахме се вътре и продължихме да коментираме. Всеки имаше задача да наблюдава и да дискутира. И всеки треньор взе участие, всеки изразяваще собствените си идеи.

В Чарлтън ни предоставиха методиката си. Основното нещо е последователността. Имат програма, която следват. Всеки един треньор, който дойде, получава тази програма. Адам Лоурънс ми каза: "За нас това е нашата библия. Ние вярваме в нея и я следваме." 

Състезателят е най-важен. Всяко дете е следено. Ти знаеш във всеки един момент това дете на какво ниво от своето развитие е и то не само в школата, но и в училище. Абсолютен контрол. Знаеш във всяка една възраст какво куца, какво трябва да се работи. Към 17-18 години знаят какъв е шансът всеки един да стане футболист. Ако един състезател играе много силно в 18-годишните, трябва да му се даде шанс в първия отбор или в този до 23 години.

Основната цел е да работят, за да създават футболисти. Не е като при нас - имаме школа, за да имаме мъжки отбор.

Културтата на родителите също ми направи впечатление - нещо, което тук е страшен проблем. Там има определни правила за всеки родител и ако не бъдат спазени, детето се отстранява. Тук родителите ходят на мачове, псуват, казват на децата си как да играят... Гледахме мачове на Манчестър Сити - там родителите имаха право само да аплодират.

И още нещо интересно. Децата се редуват в почистването на столовата. Представяте ли си тук как ще реагират родителите, ако им кажеш, че детето им трябва да чисти.

Всяко дете си има идол - това е нещо, което те стимулира да се развиваш. Когато е бил в школата на Барселона на Шави са му казали: "Ако искаш да станеш футболист, гледай Гуардиола. Попивай всичко, което виждаш.”

Там се дава шанс на децата да мислят, да взаимат решения. А ние тук взимаме решение вместо децата. Много от треньорите казват на състезателите абсолютно всичко - подай, стреляй...

Във всяка тренировка треньорът води някаква дискусия, стреми се да опознава детето, стават приятели. Те знаят как мислят децата.

Там, ако искаш да вземеш дете от друга школа, трябва да платиш, докато тук идват и ти го взимат без пари.

Бюджетът на школата на Чарлтън е 1 милион паунда, на Ливърпул - 6, а на Манчестър Сити - 20 милиона. В академията на Сити работят 150 треньори.

Според Сергей Балтача, като взмеш едно дете на 6 години, за да е напълно завършено до 19 и готово за мъжки футбол, то трябва да има 10 000 часа техника. Той е бил велик футболист и всеки ден преди тренировка е отивал по-рано. 30 минути е работил техника на подаването.

30 минути преди и 30 след тренировката. Само за техника по 1 час всеки ден. Каза ми: "На 14 години можех да подавам пас по въздуха на 40 метра с ляв и десен крак. Сегашните футболисти не могат да си използват и двата крака.” Тогава, ако не можеш да си използваш и двата крака, не можеш да станеш футболист.

Ако трябва да мислиш, мога ли да я подам с този или другия крак, губиш много време.

Всяко дете трябва да играе 50 процента от времето на мач. Задължително им се дава шанс. Но ако треньорът не го пуска в игра и детето няма необходимите минути, се освобождава.

С отборите пътуват анализатори, които записват мачовете. Тренират и играят със специални потници, които измерват пулсовата честота и изминатата дистанция. 

След един такъв стаж се чувстваш много амбициран да работиш. Искаш да се равиваш. Виждаш, че имаш още много какво да учиш. Като си в такава среда, тя те дърпа нагоре.


Михаил Цоков е роден е през 1987 г. в София. Завършва с отличие Националната спортна академия, 6 месеца е бил на стаж в Славия. От 2014-а до миналия месец работи в ДЮШ на Монтана. След като се завърна от Англия, младият специалист бе привлечен в школата на ЦСКА 1948.