Английската Асоциация на футболните агенти покани Полковника в Лондон през януари

Публикувано на: 01.12.2016 19:53

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Част от писмото на Мел щайн до Петьо Костадинов.
Българският футболен агент Петьо Костадинов - Полковника получи за втора поредна година покана за участие в годишната Генерална среща на английската Асоциация на футболните агенти АФА. Събитието е на 10 януари в Лондон, недалеч (по стандартите на английската столица) от стадион "Уембли".

Българинът е Интермедиатор на Английската Футболна асоциация и бе поканен и участва в работата на професионалната организация през април, тази година. Той бе един от инициаторите във "Вилидж хотел клуб" в Лондон за разговори по протокол и постигане на единна позиция с УЕФА относно регистрацията на футболните агенти.

Европейската асоцияция се е фокусирала в признаването на професията чрез Европейската комисия, докато инициативата на Костадинов е единен регистър за агентите от всички страни членки на УЕФА. Логиката - Европейската комисия има отношение към 28 страни членки, преди оттеглянето официално на Англия, а УЕФА има 54.

Известно е, че някои разпоредби на ФИФА от април 2015 година създадоха хаос в професията, а вав Великобритания, на практика, катастрофа. Без подготовка и професионални качества, в гилдията се регистрираха несъстоятелни интермедиатори, а броят им нарасна критично, без това да води до по-добро качество на услугата.

Има висока степен на вероятност в работата да участва престолонаследникът на короната - принц Уйлям. От 10 години той е Президент на Английската футболна асоциация и е активен във футболния живот на Острова.

Междувременно досегашният Президент на АФА, бившият агент на Пол Гаскойн, Крис Уодъл, Алън Шийрър и др. се оттегли поради влошено здраве на 25 октомври. Той информира за този факт и българския си колега още същия ден. Мел Щайн има проблеми с тазобедрените стави и възложи усилията от името на гилдията на значително по-младия Майк Милър. Може да се твърди със сигурност, че Мел ще бъде избран за Почетен президент на АФА на срещата през януари. За оттеглянето на Щайн излязоха предположения още през семтември в авторитетните английски издания, но той направи всичко, какато го изисква английската традиция. Официално и персонално до всеки.Интересното за временния наследник Милър е, че освен заниманията му с футбол е силно популарен в света на ръгби спорта. Той е бивш член на борда на Международната ръгби асоциация. Напълно вероятно е Майк Милър да бъде новият избран Президент на 10 януари.