Тодоров говори подробно за ЦСКА и Ганчев

Публикувано на: 09.12.2016 18:08

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Александър Тодоров
Предпоследният изпълнител директор на ЦСКА Александър Тодоров бе гост в предаването на Sportal.bg "От дузпа в тъч". Бившият шеф на армейците говори за последната си среща с Гриша Ганчев, за фалита на 31-кратните шампиони и други неща. Той заяви, че активите на дружеството ще бъдат продадени накуп на предстоящия търг. Това означава, че този, който ги купи, ще може да претендира, че е ЦСКА. Тодоров добави, че не е изненадан от информацията, че Наско Сираков е спряган за спортен директор на ЦСКА-София.

"Нищо не ме учудва, нормално е. Доколкото знам, Ганчев и Сираков са доста близки приятели. Ако феновете приемат това, няма нищо лошо. Феновете ме изненадаха с приемането на много неща. Не виждам нещо, което вече да е изненадващо", започна Александър Тодоров.

"Фалитът на ЦСКА можеше да бъде избегнат много пъти, включително и последния път, когато имаше оздравителни планове. Синдикът и съдията бяха с нагласа да се приеме оздравителен план и да се спаси дружеството. Това беше последният път, когато можеше да се спаси ЦСКА. Спомняте си преди година и половина каква беше ситуацията - фенове бяха пресрещнали Александър Томов, за да му искат акциите. Това беше момент, в който част от феновете пак бяха манипулирани. Видяхте как се стекоха събитията. Не може едни собственици като Манджуков и Инджов, които толкова много искаха да вземат клуба, в момента, в който придобиха 80% от акциите, спряха всякакво финансиране на отбора. Фактите са налице. Не бяха плащали четири месеца заплатите на футболистите, които се разотидоха. Нищо не направиха и по въпроса за лиценза, въпреки че доста дълго време ги чакаха. Имаше възможност в продължение на три месеца да се платят нещата по лиценза. И отборът изпадна и започна процедурата по несъстоятелност", каза още Тодоров.

"Естествено, че имаше хора, които работеха за фалита на ЦСКА. Поддържахме клуба жив, за да дадем възможност за намирането на решение за спасението на клуба. Неслучайно за календарната 2014 година ЦСКА беше най-добрият отбор в България. Сумарно бяхме спечелили най-много точки. Факт е, че ЦСКА беше единственият отбор, който успя да се противопостави на Лудогорец. Говоря за 2014-а. Виждате сега какво се получава. Лудогорец е шампион още на Нова година. Мога спокойно да им честитя шампионската титла.

Лоурънс Дейвис ни запозна със Стивън Ло, който е футболен човек. Доколкото знам е почетен член в Тотнъм. Ло имаше желание да направи ЦСКА голям европейски отбор. Това обаче беше свързано с реализирането на неговия проект. Първоначалната инвестиция трябваше да бъде над 800 милиона евро. Защо все още не му се реализира проектът, това трябва хората в държавата да кажат. Той получи сертификат за приоритетен проект, но не получи съдействие от страна на правителството. Така Стивън Ло не успя да поеме ЦСКА и да го спаси.

Моята смяна през пролетта? Последно имах разговор с г-н Ганчев, иницииран от моя страна. Помолих го да направи всичко възможно да спаси ЦСКА. Имаше възможност той да предложи един оздравителен план и без да се дават някакви съществени средства ЦСКА да бъде спасен. Основните средства към държавата щяха да бъдат разсрочени в срок от 30 години, което не е някаква голяма годишна вноска на фона на клубния бюджет. Отделно фенската маса щеше да е консолидирана. Този човек щеше да има такъв кредит на доверие, че дори Наско Сираков и Георги Иванов - Гонзо да бе сложил за треньори, фенската общност щеше да му прости. Ганчев обаче ми каза, че няма възможност и няма как да го направи. Горе-долу с това и приключи разговорът.

Кирил Домусчиев бил ли е вариант да влезе в управлението на ЦСКА? Не, по никакъв начин. Даже и намек не е имало. Той беше в управлението през 2009 - 2010 година при "Титан". Учудвам се, че наистина той не взе ЦСКА, за да го направи клуб, какъвто в момента е Лудогорец. Говоря като организация и финансиране. Ясно е, че зад клубове като Левски и ЦСКА стои фенска маса, която няма как да бъде достигната от друг клуб поне в близките 15-20 години. В Левски и ЦСКА е инвестирано много години. В ЦСКА в годините са инвестирани милиарди, за да може марката да е разпознаваема в целия свят. Виждате какви колосални средства инвестира Лудогорец, за да почне марката да бъде разпознаваема. Някои казват, че не си заслужава да се дадат 2-3 милиона лева за марката "ЦСКА". Нямам коментар на това нещо.

ЦСКА 1948? Това е един нов клуб, някои мои приятели ходят да гледат този отбор. Тепърва ще видим развитието на този клуб. Това е нов и необременен с нищо клуб. Нека видим какво ще стане.

Как да има мач за Суперкупата на България, като отсреща няма клуб, който да е ЦСКА. В крайна сметка ПФК ЦСКА спечели купата. Който и друг отбор да се преименува след това като ЦСКА, няма как автоматично да наследи този отбор. Може би донякъде... доколкото знам взето е решение синдикът да продава фалиралия ЦСКА като цялостно предприятие, т.е. всички активи накуп да се продават, та който купи тези активи, може да има основание да претендира за наследник. Но как се наследява една история? Трудно. Ако Реал Мадрид фалира, някой го купи и да каже, че е европейски шампион. Чисто юридически обаче предполагам, че има възможност да се смята, че има някаква приемственост с ЦСКА.

Управлението на Гриша Ганчев? Според мен той се сблъска с трудности, с които не се е сблъсквал в Ловеч. Тук публиката е претенциозна, не се прощават загуби, свикнали са хората да се побеждава. На г-н Ганчев му се налага да се съобразява с феновете. В Ловеч такъв проблем не е съществувал. А това не е маловажен проблем.

Емблемата на ЦСКА с трите звезди? По мое време не е имало договор между тези две дружества (ПФК ЦСКА АД и ЦСКА-София), за да може да се използва емблемата. Няма как да има договор без съгласието на синдика. Така че трябва да се попита синдика. Доколкото знам тя вече е завела дело затова, че се използва неправомерно емблемата на ЦСКА.

Казах му на г-н Ганчев, че когато тръгва на тази стъпка - да преименува Литекс Ловеч на ЦСКА, тези активи ще станат спорни. Т.е. всеки един клуб може да претендира за тях, чисто юридически. След Нова година всеки един може да излезе и да купи активите на ЦСКА на търга.

Същото ще бъде и с базите. Това е публично-държавна собственост и задължително трябва да има търг за ползването на тези бази. Даже не знам по силата на какъв договор в момента този отбор ги ползва. На този конкурс могат да се явят абсолютно всички. Може да се яви Левски и да вземе базите на ЦСКА. Би било по законов ред и никой няма какво да каже. И какво става? ЦСКА ще загуби всичките си активи. Времето ще покаже как ще се развият събитията. Предполагам, че отново ще има интересно лято. Факт е, че може да се появи и трети ЦСКА. През 2014-а аз, Томов и Стойчо Младенов го предвидихме това. Казахме, че ако изпуснем този ЦСКА, ще се нароят още клубове с името ЦСКА, които ще претендират за името, за историята, ще взимат от фенската маса. Фактите са налице. Вижда се, че има разделение сред феновете.

За мен водещо е дружеството. Не е водещо името. Затова дружеството си е сменяло името през годините - ЦДНА, ЦДВ, ЦСКА Септемврийско знаме, Средец и т.н. Но водещо е било дружеството. Сега казват, че водещо е името. Утре Черно море може да се преименува на ЦСКА. В един момент кой ще бъде истинският ЦСКА? Виждам сериозни разногласия сред феновете. Може би търговете ще наклонят везните и ще оформят окончателно нещата", сподели още Александър Тодоров пред Sportal.bg.