Моделът СКА Стяуа е копиран от ЦСКА 1948

Публикувано на: 27.12.2016 13:09

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Моделът Спортен клуб на армията Стяуа е изкопиран от България, твърди румънското издание "Спорт". Става дума за ЦСКА 1948, с треньор Валентин Илиев, който е бивш защитник и на румънските "звезди".

Припомняме, че преди Коледа Румънското министерство на отбраната и звезди-ветерани на Стяуа основаха нов клуб, който от следващия шампионат ще се състезава в четвърта дивизия. Първи Президент е полковник Кристиян Петря.

Междувременно Апелативният съд на Румъния излезе с решение и задължи Джиджи Бекали да преименува сегашния си отбор и забрани да носи името Стяуа, включително и на компанията, чрез която администрира клуба, резултата на еквилибристика с данъците и задълженията.


"И ние, като българите проявихме носталгия към футбола от миналото, пише изданието. - Спортен клуб на армията Стяуа има пример във футбола. И той не е на Запад, а е български. ФК ЦСКА 1948 София е клуб на българската армия, играе в четвърта лига, отбор на Валентин Илиев, който беше защитник на "звездите".

Приликите са поразителни. Голяма част от феновете не приемат сегашния отбор на ЦСКА, който всъщност е комбинация от Литекс и някакви парчета от стария клуб. компанията на бизнесмена Гриша Ганчев притежава клуба от 2015 година, собственик и на Литекс. Той получи възможност да използва марката "ЦСКА" и в резултат създаде нов отбор в първа лига на мястото на Литекс.

Комбинацията обаче не намери одобрението на феновете. Те твърдят, че този отбор е фалшив и се обръщат към носталгията по времената, които им носеха радост доскоро. Използването на името остава несигурно.

Ето защо българската армия застана зад проект, който да започне от четвърта лига на чисто. Резултатът - клубът е унищожен. ЦСКА вече не е сила в българския футбол. Голямата общност от фенове - разделена.

"Аз наистина вярвам в проекта ЦСКА 1948 и много хора го подкрепят. Ние живеем в свободна страна и всеки има право на мнение. Благодаря на тези, които са зад нас", казва Валентин Илиев, за когото това е и първи клуб в неговата треньорска кариера.

Валентин Илиев има две титли с ЦСКА, записа година и половина за Стяуа.

Чува се, че българите не са чужди за ръководството на Спортен клуб на армията Стяуа. Ziare.com пише, че Спортните отдели на министерствата на отбраната в Румъния и България са побратимени", завършва "Спорт".