Григор сгази Нишикори за титлата в Бизбейн

Публикувано на: 08.01.2017 13:27

Автор: Проспорт.бг

©brisbaneinternational.com.au
Григор Димитров стартира 2017-а година по фантастичен начин. Първата ракета на тениса ни се наложи във финала на турнира в Бризбейн над Кей Нишикори с 6:2, 3:6, 6:3 и спечели титлата, която се явява негова пета в кариерата му. Същевременно това бе първи успех за Гришо над японеца.

С постигнатата победа Димитров ще се изкачи до 15-ото място в световната ранглиста, вече пред своя идол Роджър Федерер.

Димитров положи значителни усилия, за да изкове успеха в Бризбейн. В първия сет българинът бе безупречен, но във втория след като изпусна ранна възможност за пробив, допусна някои грешки, от които се възползва световният номер 5. Така мачът се реши е трети сет, където Димитров реализира пробив в ключов момент, в самия край, и това наклони везните в негова полза. Гришо сервира в осмия гейм за победата и вдигна победоносно ръце.

Родният тенисист, който ще се бори за своята пета титла, се класира за решителния мач след победа над номер 3 в световната ранглиста Милош Раонич с 7:6 (7), 6:2.

Предстоящият опонент на Гришо – Нишикори - е пети в света. За да стигне до този етап от надпреварата японецът елиминира Стан Вавринка.

Григор Димитров все още няма победа над тенисиста от страната на изгряващото слънце. До сега двамата са се срещали три пъти на корта, като българинът има спечелен само един сет.

Развитието на мача:

Начало на двубоя

1 сет

Първият гейм премина доста оспорвано. Кей Нишикори на два пъти имаше точка за пробив, но Димитров успя да се справи в двата случая и да поведе с 1:0. Нишикори спечели своето подаване във втория гейм без особени затруднения - 1:1. Японецът поведе с 30:0, след което добро отиграване на Гришо доведе резултата до 15:30. Азиатецът на продължи с уверената си игра и затвори частта при 40:15. Третият гейм премина маратонски. Гришо успя да спечели подаването, след много трудни и оспорвани разигравания. Българинът успя да неутрализира точка за пробив на световния номер пет, а след това с търпелива игра дочака своя момент и с блестящо изпълнение от форхенд приключи частта в своя полза – 2:1. Нишикори не срещна трудности и взе подаването си за 2:2. Гришо поведе с 40:0 в петия гейм. Нишикори се отличи с добър ретур при втория сервис на съперника. Това обаче не смути Григор, който с втория си ас излезе отново напред – 3:2. В шестия гейм се разкри първият шанс за пробив пред Гришо. Българинът реагира добре на ретур на Нишикори и в последствие отвърна с хубав форхедн, за да може да увеличи преднината си на 4:2. Гришо затвърди пробива си в следващата част, като спечели подаването си и поведе с 5:2. Димитров реализира и втори пробив в осмия гейм, след който спечели първия сет – 6:2.

2 сет

Гришо затвърди добрата си игра и спечели подаването си и в първия гейм на втория сет - 1:0. Нишикори успя да измъкне втората част на втория сет и да постигне равенство в геймовете – 1:1. Японецът съумя да спаси точка за пробив с изненадващо за него излизане на корта и така спечели подаването си и прекъсна серията на Димитров от пет поредни гейма. Григр излезе отново напред след бърз трети гейм - 2:1. Азиатецът поведе в четвъртата част с 15:0, а Димитров успя да изравни. Възвърнал самочувствието си, Нишикори затвори гейма при 40:15, а в следващия реализира и пробив. Гришо успя да спаси две точки за пробив, но при третата възможност световният номер 5 не допуска грешка и постави българина в позиция на догонващ - 3:2. Нишикори направи страхотен сервис-гейм и само след минута и шест секунди увеличи аванса си на 4:2. Опонентът на хасковлията затвърди добрата тенденция в играта си във втория сет с нов пробив, след който преднината му набъбна на 5:2. Гришо сякаш не успя да се отърси от шока и не оказа необходимия отпор на Нишикори в осмия гейм. Нишикори поведе набързо с 40:0 и за около минута приключи частта и сета с успех – 6:2.

3 сет

Преди началото на третия сет Нишикори използва медицинска пауза. Това забави старта на решителната трета част. Същевременно Димитров стартира добре и взе първия гейм на нула - 1:0. Гришо имаше възможност да пробие Нишикори във втория гейм. Тенисистът от страната на изгряващото слънце обаче обаче успя да неутрализира и с ас постигна изравняване – 1:1. Последва перфектен гейм за Димитров, в който първата ни ракета не остави шанс на съперника си. След 40:0 Григор отново излезе напред. Нишикори изостана в началото на четвъртия гейм, но след това навакса и след 40:15 стигна до паритата. Григор поведе с 40:15 в следващата част, след което допусна двойна грешка. Българинът сервира в тялото на Нишикори и спечели гейма – 3:2. Нишикори спечели подаването си за 3:3, а при резултат 40:15 в полза на Нишикори, Гришо изпита болка в левия си глезен, но даде знак, че може да продължи. Така без особени затруднения българинът спечели следващата част на нула - 40:0.

Забележка: Материалът е на Гонг.бг