Газдов говори за ЦСКА 1948, паметника на генерал Мечков и излизането на Ленин

Публикувано на: 02.03.2017 09:13

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Членът на УС на ЦСКА 1948 Никола Газдов даде обширно интервю специално за читателите на Sportal.bg. Младият бизнесмен, който спокойно може да наречем “болен” цесекар, основно говори за двата клуба с името ЦСКА - ЦСКА-София и ЦСКА 1948. От разговора ни ясно пролича, че той трудно приема факта, че любимият му клуб фалира. Затова смята, че ЦСКА трябва да има правоприемник и се надява това да бъде ЦСКА 1948. Газдов сподели, че чака с нетърпение тръжните процедури за автентичното дружество и базите, тъй като ЦСКА 1948 има начертан план и ще участва. Бизнесменът смята, че Левски върви по пътя на ЦСКА и затова, ако се стигне до това положение, е готов да помогне да “сините”. Той коментира и тиражираната информация, че Васил Божков, Кирил Домусчиев, Цветомир Найденов и Румен Чандъров помагат на клуба.
 

Ето част от най-интересните акценти:

- Влязох в УС на ЦСКА 1948, защото умишлено фалираха ЦСКА;
- Пълни глупости са, че заради майка ми са ме спуснали в клуба;
- Ликвидирането на любимия ми клуб е един от най-тъжните моменти в живота ми;
- ЦСКА можеше да бъде спасен, имаше оздравителен план;
- Ако Васил Божков, Кирил Домусчиев, Цветомир Найденов и Румен Чандъров издържат ЦСКА 1948, щяхме да сме като Реал Мадрид;
- Имаме си собственик, не търсим “Бащица”;
- Ще участваме на търга за емблемата и “Армията”;
- Ако тръжната процедура не е честна, ще вземем юридически мерки;
- Другият софийски гранд не върви никак добре. Скоро на нашите брадовчеди от Подуяне може да им се наложи да се запознаят с нашата процедура;
- Трябва да вдигнат паметник на ген. Мечков, скоро може да получи предложение за публична работа;
- Знаем от другия отбор как се отнасят с всички;
- Поискайте договора на ЦСКА-София с ММС, не вярвам да ви го дадат, защото е много съмнителен;
- Хората не са идиоти, никога няма да припознаят ЦСКА-София. Това е Литекс Ловеч
- Водим разговори с хора, които са готови да ни финансират за автентичното дружество и базите;
- Вальо Илиев работи без пари, още повече ми се издигна в очите;
- Няма да се обединяваме, ЦСКА 1948 ще печели титли и купи;
- ЦСКА-Септемврийско знаме? По-скоро Ленин ще излезе от мавзолея;
- Не съм привърженик да прескачаме групи, но ЦСКА 1948 не е собственост на един човек;

Ето цялото интервю на Никола Газдов пред
Sportal.bg

- Г-н Газдов, да започнем оттам. Какво Ви накара да влезете в УС на ЦСКА 1948?

- Аз съм един от учредителите на клуба. Цесекар съм от дете. Kогато видях, че моят клуб е докаран до умишлен фалит и ще бъде ликвидиран, реших да се включа в тази инициатива. Това ми се стори единственият вариант да спасим поне една искрица от ЦСКА. Да запазим армейския дух. И се надявам, че ще успеем.
 
- От ЦСКА-София наскоро заявиха, че едва ли не сте акостирал в клуба, тъй като вашата майка е директор в Лудогорец. Разбирате намека, нали? Един вид от Лудогорец се Ви спуснали в ЦСКА 1948.
- Това е гениална логика. Имало нещо скрито, но с толкова ясна връзка. Пълни глупости, разбира се. Аз съм привърженик на ЦСКА откакто се помня. Баща ми ме заведе за първи път на мач, когато бях на три години. Майка ми пък ме заведе да тренирам на "Червено знаме", когато бях на седем. Общо взето животът ми мина на "Армията" с изключение на един период, когато живях в чужбина. Така че - заради ЦСКА се интересувам от футбол. Моят клуб беше затрит и ако нямаше друг, който поне от части да го замести, трябваше да спра да се интересувам от футбол. Това е много трудно за хора като мен.
 
- Защо автентичният ЦСКА изчезна?
- Причините са много, не са една или две. Със сигурност не искам да обвинявам само хората, които бяха за последно в клуба. Имаше години наред натрупване на дългове към държавата. Аз съм собственик на малка фирма и ако не си плащам данъците и осигуровките, ще ми се обадят от НАП и ще ми напомнят от НОИ какви открити сметки имам при тях. Със сигурност ще се случи. Това обаче не се стана с ЦСКА. Както виждаме не се случва и с другия гранд от София. Ставаме свидетели и как на пловдивските отбори им опрощават задължения. Говорим за синдром, за устойчивост, които водят българските  клубове към пълна несъстоятелност. Това, което ликвидира ЦСКА, е групова безхаберност. И от страна на държавата, и от страна на редица управленци през годините. Няма един виновен. За мен като запален привърженик и човек, отраснал с ЦСКА, това беше един от най-тъжните моменти в живота ми. Продължавам да смятам, че моят клуб беше ликвидиран. Да, ние правим нещо ново в ЦСКА 1948, но това е един нов клуб, който тръгна от най-ниското ниво на футбола. Вярвам, че хората, които сме там, всички запалени армейци, болни по идеята и още боледуващи от смъртта на любимия ни ЦСКА, ще направим всичко възможно да го възродим.
 
- Можеше ли ЦСКА да бъде спасен?
- Със сигурност, имаше предвидена от закона оздравителна процедура. Бяха се оформили две групи. Едната около сегашния собственик на бившия клуб Литекс, а другата около Васил Божков. Мисля, че бяха внесени два оздравителни плана. Съдът беше направил план как могат да бъдат реализирани, но тогава отново се намеси държавата и прекрати концесията за базите. Именно поради тази причина от двата лагера загубиха тотално интерес да има оздравяване. Едните, които имаха желание това да се случи, си преместиха техния клуб от провинцията в София. Така този процес приключи, за съжаление безвъзвратно.
 
- Кой издържа ЦСКА 1948? В медийното пространство се тиражират доста имена - Васил Божков, Кирил Домусчиев, Цветомир Найденов и Румен Чандъров.
- Това, ако беше вярно ние щяхме да сме като Реал Мадрид. Щяхме да сме най-добре обезпеченият клуб в България, което за радост, или за беда не е така. Всъщност, феновете на ЦСКА 1948 сме собственици на клуба. Има Сдружение "ЦСКА 1948", което държи на 100% акциите на клуба. Всеки член на Сдружението е съсобственик на клуба. Средствата идват почти изцяло от нас. Говорим за членски внос, дарения и продажба на карти и артикули. Ние ще представим отчет в края на годината. Тогава ще има събрание и ще дадем ясна разбивка по пера. Направихме вътрешна среща на нашето сдружение. Разходите не са нито големи, нито малки, зависи как се погледне. Може би нашите братовчеди от Подуяне, които имат доста сходни проблеми с тези на ЦСКА от преди фалита, ще имат особен интерес да се запознаят с това, което ние правим в момента. Скоро може да им се наложи и на тях. Виждаме, че и вторият голям софийски отбор е изправен на ръба на фалита. Причината е, че има някакви собственици, които не е ясно дали имат мотивация да бъдат там, както беше в случая с ЦСКА. В даден момент хвърлят кърпата и се оказва, че има огромни дългове. В нашия случай по време на оздравителния процес мисля, че задълженията бяха 23 милиона. Изглежда, че при тях дори са повече. Те се успокояват, че дълговете са към частни контрагенти, а не към държавата. Все едно това ги премахва, или ги прави по-лесни за погасяване. Това, което се случва в българския футбол, е изключително страшно, защото показва, че професионалният ни футбол е много по-близо до аматьорския. Именно поради тази причина един формално аматьорски клуб като ЦСКА 1948 може да даде пример на големите клубове как може да се реорганизират и да разчитат на своите фенове. Питате как се издържаме. Ето един пример. В момента, когато имаме 1000 членове, платили по 50 лева членски внос, това прави 50 хиляди лева. Издръжката на нашия клуб за повече от два месеца. Ако имаме 10 хиляди членове, ние ще имаме възможност да се издържаме само от това перо през целия сезон в Трета лига. Отделно имаме спонсори, знаете, че сключихме договор с Ефбет. Освен това преговаряме с голяма компания, която оперира активно на нашия пазар. Вярваме, че съвсем скоро ще можем да я обявим и нея като спонсор. Имаме желание да диверсивицираме своите източници на приходи. Затова сме се събрали хора с различни интереси. Всеки може да допринесе с нещо. Един има финансов бекграунд, втори се е занимавал с търговия, а трети има контакти в друг сектор и оттам може да помогне за привличане на спонсори. Нашето желание е да обърнем слабостта в сила. Тоест, когато сме започнали начисто, да си извървим честно пътя до върха. Да организираме клуба по такъв начин, който да служи за пример на всички останали в България. Всички имат проблеми. Основните източници за финансиране са държавата, общините и някой назначен спонсор, който само се чуди как да се обиди на и да си тръгне. Този модел изобщо не е устойчив. Той рано или късно ще доведе до още по-голяма мизерия родния футбол.
 
- Вие казвате, че феновете издържате клуба. В това не виждам нищо лошо, но въпреки всичко ми е странно и ще Ви кажа защо. За да се постигнат големи успехи, са нужни огромни средства, които едва ли феновете могат да осигурят. Смятате ли, че вбъдеще ЦСКА 1948 може да се сдобие със сериозен собственик, който да осигурява издръжката?
- Ние ще се борим да имаме много спонсори. Огромното желание на нашите членове е клубът да продължи да бъде собственост на феновете. Нямаме желание да го развием донякъде и после да го продадем. Смятаме да го превърнем в атрактивен актив, който да бъде подкрепян от привържениците на ЦСКА. Само по този начин ще спечелим големи рекламодатели. Надяваме се да намерим големи и мощни спонсори, но не търсим собственик. Разбира се това би могло да се промени в движение, но далеч не е цел. Наистина тези суми, които казахте, са вярни. Всички знаем, че бюджетът в Окръжните групи е един, във "В" група - друг. Във "Б" група пък лицензионните изисквания са доста сериозни. Ние трябва да сме постигнали една зрялост, която да ни помага да привличаме спонсори.
 
- Ще участва ли ЦСКА 1948 в търга за емблемата на ЦСКА и стадион "Българска армия"?
- Имаме огромно желание да участваме, но първо искаме да се запознаем с условията. Знаем, че наближава времето за търга на емблемата, за активите на автентичния клуб и затова имаме желание да участваме. Ако обаче ви кажа, че в момента имаме осигурено финансиране, ще излъжа. Всъщност, не съм сигурен, че има интерес и от другата страна - преименуваният Литекс, сега ЦСКА-София, да се включи в търга. Ако собствениците на този клуб имаха желание да плащат, щяха да изготвят реален оздравителен план. По този начин можеше да продължат с автентичния ЦСКА, който бе подкрепен от 35 хиляди души в мача с Монтана преди малко повече от половин година. Тоест, ние имаме желание да се включим, разговаряме с различни заинтересовани страни, потенциални, за които вярваме, че биха финансирали подобна стъпка. За момента единствените подсигурени пари са от двайсетина момчета и момичета сред нас, които под една или друга форма са готови да се включат. Кой е готов да си ипотекира апартамента, кой нещо друго. Лично аз съм готов да помогна с 20 хиляди лева. Може да пресметнете - 20,30, 50, 100 човека по 20 хиляди лева. С тези пари бихме могли да стигнем до така желаната сума, но в момента ми се струва нереалистично. Презумцията, по която ние се водим, е че този търг, който сега се очаква да се състои ... ще бъде по-скоро част от процедурата, която ще намали цената на активите с 20%, ако не се лъжа на една следваща тръжна стъпка. Разбира се, ако успеем в оставащия месец до този търг да осигурим нужното финансиране, би било страхотно. Тогава вече и формално може да имаме претенции за правоприемственост. Ние сме един нов клуб и имаме желание да извървим всички стъпки. От най-ниското ниво да си извървим честния път към върха, но трябва да сме реалисти.
 
- Колко важна е емблемата за развитието на ЦСКА 1948?
- Емблемата е много важна, защото това е наш символ. Нормалните привърженици искат техния клуб да съществува. Не говоря за заинтересовените лица. Истинските фенове рано или късно, ако техният клуб не съществува, трябва да решат дали да се откажат да се интересуват от футбол. Другият вариант е да изберат нашия или може би другия клуб. Моето мнение е, че Литекс никога няма да бъде припознат. Това е мое мнение, не искам да засегна никого. Никой клуб няма да бъде припознат. Дали ще се казва Литекс, Лудогорец или Барселона, няма значение. Който и клуб да бъде преместен в София и да му се сложи табелка ЦСКА тире нещо си, това няма да е ЦСКА. Хората няма как да го припознаят. Много хора и нас не припознават все още и това е напълно нормално. Ние ги разбираме, лично аз не се сърдя на хората, които не идват на нашите мачове в момента. Не се сърдя и на тези, които ходят на "Армията" и гледат другия клуб. Имам много приятели, които са там, продължаваме да си говорим, не се караме, обсъждаме и всеки вади своите аргументи. Просто аз и хората, които са около мен, не сме склонни да направам такъв компромис. Смятам, че с морала и честта не трябва да се прави компромис. Мен са ме учили като дете в ЦСКА, като юноша, в семейството и след това в училище, че не е срамно да паднеш. Срамно е да не станеш след това. Срамно е да се правиш на умрял, след като си паднал. И в спорта е така - един път падаш, после побеждаваш. Въпросът е как се справяш с победите и със загубите най-вече. Защото пораженията могат да те съсипят, но може и да те изградят. Ние искаме тази огромна загуба на нашия клуб да ни помогне да изградим нещо, което ще бъде поне толкова велико, колкото ЦСКА, който за съжаление вече го няма. Искаме да покажем, че не е срамно, страшно или опасно привържениците да участват в управлението на един отбор. Даже напротив - направи ли се умно, може да е от полза за развитието на клуба. Байерн Мюнхен, една огромна футболна корпорация продължава до голяма степен да се управлява от феновете. Има Общо събрание и там се избират останалите ръководните органи. След това постъпват стотици милиони. Това е нещо, което искаме да направим и вярвам, че всички привърженици в България ни гледат много внимателно. Защото, ако нашият модел се окаже успешен, ще покажем, че това е вярната посока.
 
- Как ще отговорите на коментарите, че ЦСКА 1948 е създаден да пречи на ЦСКА-София?
- Това са опорни точки и мога да ви кажа откъде идват, но не искам да влизам в излишни полемики. Как може ние да пречим на когото и да е било? ЦСКА беше умишлено ликвидиран. Хората не са идиоти. Нека си го кажем направо. Има привърженици, които разбраха какво се случи, но въпреки това избраха другия отбор. Викат си, че и другите го правят и защо те трябва да бъдат най-големите балъци. Гриша Ганчев много обичал ЦСКА и затова дайте да го подкрепим и да му дадем шанс. Огромното мнозинство не подкрепя такова нещо. Нормално е да не подкрепят и нас все още, защото хората виждат два нови клуба. Ние сме в Областната група, най-ниското ниво на футбола, играем само с млади момчета. Те са добри, но не предлагат все още най-високо качество. Вярвам, че след време и това ще стане. Да, ние имаме армейци в треньорското ръководство. Имаме армейци и в сдружението, и в ръководството на тима, но сме новаци и не го крием. Другата алтернатива е отново нов клуб, възникнал от обединението между Литекс и Чавдар Етрополе, който си е сложил заглавие ЦСКА тире София. Играе с политически протекции на стадиона на ЦСКА, ползва неясно как юридически емблемата на ЦСКА и се представя за автентичния клуб. Казва, че не е важна правната форма, а това, което е в сърцето и т.н. Важно е, обаче, освен какво е в сърцето, какво е и в главата. Хората имат глави на раменете си и могат да преценят кога нещо е истинско и кога е подменено. Сега предстои мач с големия противник и на трибуните ще има привърженици на ЦСКА и Левски. Макар, че отборът, който ще играе на терена, ще бъде друг. Не поставям това под въпрос. Вярвам, че доста хора ще присъстват на мача, но във футбола е като в политиката. Има избори всяка седмица. Както футболистите трябва да се доказват пред феновете, така и ръководителите, особено в такъв драстичен случай като нашия, трябва всяка седмица да се доказват. Всеки ден, с постъпки и дела. Хората, които освен сърца, имат и глави, ще гледат много внимателно какво се случва. Те ще си направят преценка и ще гласуват, разбирайки, че нашият ЦСКА вече е изчезнал. Ще гласуват за един от двата нови клуба. За нещо, което е изградено от армейци и в клуба се състезават юноши на ЦСКА. Води се от легендарен капитан на ЦСКА - Вальо Илиев - и в управлението може да влезе всеки, който си е платил членския внос и е спечелил доверието на останалите членове. Или от другата страна - ще гласуват за един семеен проект. За мен Литекс Ловеч бе много симпатичен провинциален отбор, който е постигнал доста успехи. Те ни победиха с 8:0 преди години. И затова спортменски трябва да кажем, че бяха доста качествен тим с добри играчи. Затова редовно бяха в битката за челните места и продължават да се справят не лошо. Мисля, че са на второ или трето място. Горе-долу това им е таванът за развитие като клуб. Без значение къде си се преместил географски и как си се кръстил, развитието на един футболен клуб е функция на упревленския му потенциал.
 
- Дразните ли се от прякора "авиаторите"?
- Не знам точно откъде се появи това нещо. Мисля, че понеже в медиите излезе през лятото информация, че може да играем на стадиона, който е до летището. Оттам хората, които произвеждат опорни точки, решиха да ни кръстят "авиатори". Авиаторите са армейци, нали така? Даже имаме авиатор за президент на България. Ако това трябва да е срамно, значи някой много се е объркал. Мисля, че това е готин прякор. Не го припознавам, но нямам нищо против.
 
- Пред нашата медия министър Дашева заяви, че една от двете срещи с ЦСКА-София и ЦСКА 1948 е била напрегната. Как протече вашата среща с ММС и какво си казахте?

- Който познава ген. Мечков, председател на нашето сдружение, знае, че среща с него може да протече по много начини, но не и напрегнато. Той е един изключително спокоен и уравновесен човек, който е ръководил хора дълги години. Дисциплиниран и организиран човек. Нашата среща не е протекла напрегнато. От друга страна, който следи процесите в другия клуб, знае, че те си имат различни директори - административни, технически и спортни. Всеки може да си направи преценка в какъв дух протичат срещите на тези хора, защото повтарям, че управленският потенциал на определени личности, води до резултатите. Те не са само видни на терена. Личат си по разговорите с институциите, привържениците, а пък и с другите клубове.
 
- Как виждате развитието на вашия клуб. Докъде може да стигнете?
- Вярвам, че в краткосрочен план, догодина по това време ще сме на върха във "В" група. При нас не се коментират никакви идеи да се прескачат групи. Догодина ще сме в Трета лига. После целта е Втора и Първа лига. Не следя Първа лига в момента, защото футболът без ЦСКА не ми е интересен. В дългосрочен план, или по-точно като стратегическа цел, като визия, която имаме, ние искаме освен в правоприемник на ЦСКА, да се превърнем и в модел за подражание. Не само в България, но и в региона. Да покажем, че един клуб, който е управляван от привържениците си, може да бъде успешен не само на терена, а и управленски. Да се борим с водещите тимове в България, да печелим титлата и да играем в Шампионската лига.
 
- Наскоро имаше събрание на сдружението "ЦСКА 1948" и след това обявихте, че имате желание да станете правоприемник на ЦСКА. Как може да се случи това?
- Вариантите са ограничен брой. Единият е чрез юридически действия и участие на предстоящите тръжни процедури. Но не искаме да се изхвърляме и да обещаваме неща, които не са сигурни. Желание има и затова търсим варианти да придобием активите на нашия любим фалирал клуб. Разбира се, ще се борим и за стадиона и за базата, когато стигнем дотам. Това не е най-важното. Не искам хората да гледат и да мислят за нас като за клуба, който ще вземе емблемата и базите. Искам да гладат на нас като на клуба, който ще запази жив армейския дух. Тази искра, която все още я има и от нея ще съумеем да запалим голям огън. Целта е да направим нещо, което да радва привържениците не само като спортни параметри и игра на терена, а като цялостен модел на управление. Искаме да бъдем модел за подражание за всички клубове в България и да произвеждаме позитивни примери. Искаме да покажем, че младите български момчета, които са обявявани за "куци коне" и не стават за професионален футбол, защото някой е докарел срещу комисионна някакви Педровци и Карамби, могат да се справят, когато им се даде шанс и с тях са работи правилно. Тоест, ние смятаме, че може да станем провоприемници с юридически стъпки, колкото и някои хора да повтарят, че не са важни, както и с ежедневна правилна работа.
 
- Вие говорите за "Българска армия" и, че имате намерение да играете на този стадион. Имате ли козове и как смятате да убедите НСБ и държавата да ви дадат базите? Не е тайна, че и ЦСКА-София проявява сериозен интерес. Даже те в момента играят в Борисовата градина.
- Имаме един много силен коз и той е свързан със законодателството в България. Просто искаме да се спазват законите. До скоро стадиона и базите бяха публична  държавна  собственост. Това означава, че те могат да бъдат ползвани само след сключване на концесия при открита и конкурентна процедура. Помним, че истинският ЦСКА имаше такъв концесионен договор. Той беше развален и изведнъж новото юридическо лице, възникнало след обединението между Литекс и Етрополе, получи правото, незнайно как, да ползва тези бази. Ок, смятаме, че това няма как да е законово издържано, но нямаме достъп до договорите. Може да помолите ММС да ви ги предостави. Ще ми е много интересно ние да направим за наша сметка един юридически анализ на тези договори. Любопитно ми е дали и прокуратурата няма да им обърне внимание. В момента статутът е променен и базите са частна  държавна  собственост. Вече моделите за сключване на дългосрочни контракти са няколко. При всички от тях, без значение, че е променен статутът, трябва да има състазателно начало. Трябва да има отворена процедура, която да позволи и на други заинтересовани страни да участват, а не само на клуба, който сега ги ползва. Така че - аз нямам никакви притеснения. Изчакваме да дойде време за тази процедура, за да видим дали ще бъде публична. Ще има достатъчно враме за реакция. Ние имаме концепция, която на този етап не бих искал да представям публично. Вярваме, че ще успеем да активираме определен ресурс, който да ни помогне при конкуренцията.
 
- Смятате ли, че тръжните процедури за емблемата и базите ще бъдат честни и който представи по-добри оферти ще спечели?

- Искрено се надявам. Но все пак живеем в България и знаем, че нещата рядко се случват по честен начин. Правим каквото можем това да се случи. Ние в крайна сметка сме в по-слаба позиция, защото сме нов клуб и не сме достатъчно финансирани. Хората, които работим в нашия клуб, сме много и процесите не винаги са гладки. Срещу нас има един супер добре организиран клуб, една машина, която работи вече 20 години. Семеен клуб с много здрави семейни традиции. Знае се кой командва, кой поръчва музиката и кой строи къщички за птиченца. Бих искал да вярвам, че процедурата ще е честна, но ако това не се случи, уверявам хората, които гледат и четат това интервю, че ще вземем юридически мерки. Защото ние не случайно сме написали на знамето си думата "Чест". Честта включва много неща и едно от тях е да бъдеш верен на принципите си. Да бъдеш привърженик на феърплея и честната игра. Липсата на честна игра в България изгони хората от стадионите. Чета вашата и другите медии и знам за какви неща си говорят футболните босове. Много ми е смешно как част от тях гласовито се оплакват на какво дередже бил футболът. Виждаме, че на мачове на елитни отбори в София ходят по 50-100 човека. Ние в Областната група успяваме да предизвикаме по-голям зрителски интерес от някои традиционни софийски тимове. Това е показателно, че нещата хич не са наред. И това е така, защото хората не вярват, че играта е честна. Всъщност, това е и една от нашите задачи. Трябва да покажем, че футболът е за феновете и трябва да се играе спортменски. Никой няма да отдели два часа от времето си, за да наблюдава наредени мачове. При нас няма такива неща. Излизаме и играем. Ако спечелим - спечелим. Ако загубим - загубим. Продължаваме напред - падаме, ставаме.
 
- ЦСКА 1948 излезе с декларация, в която пише следното: “Не е ясно по какъв ред ММС и ЦСКА-София са подписали споразумение за ползване на имоти публична държавна собственост, без да се провеждат задължителните по закон търг или конкурс. Темата остава открита и ние обещаваме да ви информираме относно детайлите на споразумението, които оставят съмнения за извършени злоупотреби. Как ще коментирате, това е ваша декларация?
- Нещата са казани доста точно. Съмнения има, но няма доказателства. Ние не сме ФБР или ДАНС да знаем какво пише във всеки договор. Елементарната юридическа логика показва, че такова временно споразумение, което твърдят, че има от другия клуб, няма как да е подписано по установения ред. Добре дошли са да ни опровергаят като покажат документа публично, но не ми се вярва да го направят. За нас е важна процедурата, която ще гарантира дългосрочно ползване на базата и стадиона. Тази процедура, която се надявам да се състои скоро, трябва да бъде недискриминационна. И там вече ние ще бъдем на линия и ще се борим за емблемата и стадиона с всички позволени средства, с които разполагаме. Надявам се тогава да можем да разчитаме на по-голям ресурс от това аз и още няколко човека да изтеглим кредит, или някой да си заложи апартамента. Такива заявки вече има.
 
- Административният директор на ЦСКА-София Милко Георгиев е търсил вашия оперативен директор Добрин Гьонов. Проведе ли са такава среща между двете ръководства?

- Това са несериозни неща. Някой се обадил по телефона на някого. Ние се опитваме за изградим процес, който е прозрачен и който ни помага вътрешно да следим какво се случва. Каква информация влиза при нас и каква излиза. Не сме получавали нищо черно на бяло. Няма писмо с искане за среща. Някой се обадил и пита какво ще правим. Това не е професионално. Не познавам добре това лице, за да го коментирам, но ако искат среща, може да направят писмено заявление.
 
- Ако от ЦСКА-София поискат официално среща, ще откликнете ли?
- Със сигурност ще го разгледаме на УС и ще вземем решение какво да правим. Но ние няма как да разговаряме с някакви клубове относно базите на истинския ЦСКА. Причината е проста, те са собственост на държавата, въпреки че са с променен статут. Това, че в момента има временен ползвател, нищо не означава. Това е все едно вие да си дадете апартамента под наем и аз да разговарям с наемателя как ще се процедира. Той не е собственик, а временно е там. Даже един договор за наем е по-издържан юридически, отколкото временен контракт за ползване на съоръженията на истинския ЦСКА.
 
- Наскоро подписахте договор за сътрудничество с Ефбет. Водите ли конкретни преговори с още фирми за спонсорство?
- Да, водим конкретни преговори с няколко компании. За момента не желая да ги споменавам, тъй като все още няма нищо черно на бяло. Когато подпишем договор, ще го обявим. Всички тази спекулации, че сме някакви хрантутници и някой ни е инсталирал, за да пречим на възраждането на ЦСКА, са абсурдни. Ние имаме желание да направим нещо различно. Не се се борим за моментни фойерверки. Нямаме намерение да убеждаваме хората, че ние сме автентичният ЦСКА, защото не сме. Не искаме да действаме с измами и фокуси. Ще си вървим по нашия път, стъпка по стъпка и ще се разпростираме според възможностите си. Вярвам, че ще успеем да убедим големи компании да ни подкрепят - отвъд тези, с които сега водим преговори. Имаме план за действие, ще разговаряме с хора от бизнес средите и познати лица от спорта. Аз самият съм бил председател на голяма асоциация в енергетиката и имам контакти с хора от индустрията, от малки и средни предприятия. Също така и с големи международни компании, които оперират на българския пазар. Постепенно ще стартираме разговори с тези фирми, но не искаме на кажем хоп преди да сме скочили. Ние трябва да имаме готов продукт, който да продложим. Защото моделът с "Бащицата", няма как да работи. Някой хвърлил едни пари и после се оплаква колко му е трудно. Ние искаме нещо по-различно. Да имаме качествен продукт, който да представим пред големите фирми, защото и те гледат собствения си интерес. Тоест, искат да имат полза от евентуално сътрудничество.
 
- Къде ще играе отборът мачовете си пред пролетта?
- Благодаря Ви за този въпрос. На първо време ще започнем в "Обеля". Водим преговори и за други терени. Това е единственото сигурно нещо, което мога да съобщя на този етап.
 
- Имате ли намерение да си изградите собствена тренировъчна база?
- Първо, надявам се в даден момент да си върнем базите обратно. Казвам обратно, защото всички ние сме привърженици на ЦСКА. Възнамеряваме да разгледаме и други имоти, защото искаме да развием инфраструктурата на ДЮШ на клуба. Така за в бъдеще ще можем да разчитаме на нашите деца. Те ще бъдат гръбнакът на представителния отбор. Това няма да се случи за 1-2 години, но знаем откъде трябва за започнем, за да стигнем където сме се устремили. Така че, вече наблюдаваме и анализираме няколко различни варианта.
 
- Вярно ли е, че може да се обедините със Септември, както заяви президентът на Славия Венцеслав Стефанов?
- По-вероятно е Ленин да стане и да излезе от Мавзолея. Няма как това да се случи. Нашето желание е да извървим пътя си. Ясно е, че сме имали падение, но трябва да измием петното. За да се случи това, е нужно да изминем честно нашия път към върха. Няма да правим никакво обединение. Не мисля, че привържениците, които имат ясно изразено чувство за морал и чест, ще приемат подобно нещо. Както не приемат други отбори, прекръстени на ЦСКА, така няма да приемат подобно нещо. Затова не виждам причина да го правим. Нашата мотивация е друга. Ние искаме да възродим хубавите неща от историята на ЦСКА. Това е идеята на нашия клуб. Да покажем, че с модерно мислене и стратегия, привържениците могат да направят нещо истинско и качествено.
 
- Ако получите покана, не говорим за обединение, съществува ли вариант да прескочите примерно Трета лига по примера на Локо Сф? Бихте ли приели подобно предизвикателство?
- Аз лично не бих подкрепил подобно нещо, но в крайна сметка нашият клуб не е персонална собственост на някого. Вярвам, че ако получим подобно предложение, ще се съберем и ще го обсъдим. Бих се подписал и обзаложил, че нашите фенове няма да подкрепят подобен род действия. Валентин Илиев, който е страхотен и искам да му благодаря за уникалната работа и за професионализма, който вдъхва на младите момчета, Илиев има ясен план. Нашата цел е, гръбнакът на сегашния отбор, да бъде и гръбнакът на тима в най-високото ниво на родния футбол. Разбира се това зависи и от момчетата. Важно е как ще се развият и колко ще са сериозни. Дали ще спазват препоръките на треньорите и ръководството. Но това е нашата визия. Да помогнем да тези млади футболисти да се развият и за в бъдеше да печелим заедно титли и купи на високо ниво в българския футбол. За да се случи това, е нужно да си извървим пътя. Няма как един отбор тази година да играе в Областната група, а догодина да е във Втора или Първа лига. Не си го представям.
 
- Споменахте Валентин Илиев и веднага се сещам да Ви попитам. Вярно ли е, че той работи без да получава заплата и това по негово желание?
- Напълно вярно е. Това е истината и това издига още повече Илиев в моите очи. До скоро не го познавах лично. За мен той беше капитанът на нашия клуб. Човекът, който вкара великия гол на "Анфийлд" срещу Ливърпул. Супер боец. Откакто го познавам персонално, мнението ми за него е още по-високо. Той е изключително силен характер. Илиев изнесе на плещите си напрежението в най-трудните месеци. Успя да изолира отбора от всички неразбории и тази несигурност, която цареше първите седмици. Вальо успя да превърне съблекалнята в едно цяло. Накара момчетата да повярват в собствените си възможности и да им вдъхне увереност, че стъпка по стъпка ще станат големи играчи. Накара ги да разберат, че трябва да тренират правилно, да почиват правилно, да се хранят правилно и да се възстановяват правилно. Да се фокусират върху футбола, а не върху чалготеките.
 
- Недоброжелателите твърдят, че генералите Мечков и Шивиков са за парлама в клуба. Какви са техните функции?
- Който е запознат с биографията на ген. Мечков, не би си позволил да говори по този начин, както и за Шивиков. Аз имам много по-ясна преценка за генерал Мечков и затова ще си позволя да кажа няколко думи за него. Преди време той ме уполномощи да му помагам с организационната дейност, свързана с нашето сдружение. Генерал Мечков притежава много качества и няма да се изненадам, ако през следващите месеци започне да получава предложения за публична служба. Знам, че генералът се ползва с много добра репутация във военните среди. Той е един от хората, които много помогнаха за развитието на клуба. Мисля, че след време трябва да му се вдигне паметник. Ако зависи от мен, Мечков трябва да заема почетна длъжност в клуба докато е жив.
 
- Наскоро лично Вие бяхте заявили, цитирам: Няма да позволим на ЦСКА-София да ни вземе стадиона и емблемата. Това означава ли, че смятате, че принадлежат на ЦСКА 1948?
- Тогава говорех повече като фен. Може би емоциите ми бяха дошли в повече. Като казах “да ни вземат”, имах предвид на нас, привържениците на ЦСКА. Защото това юридическо лице, което си смени името от Литекс Ловеч на ЦСКА тире София, не е ЦСКА. Те ми бяха един от най-симпатичните провинциални клубове. Възхищавах се как успяват да възпроизвеждат футболисти от собствената си академия. Успяваха да вземат някакви неизвестни латино-американци и после ги продаваха в Турция или Кипър за добри пари. Тоест, купуваш нещо за 100, а го продаваш за 200, 300, 500. Там имаше някакъв управленски потенциал, който им носеше успех в конкретната ситуация, в която бяха. Аз съм отраснал на един километър от “Армията”, бил съм юноша на клуба и знам какво означава ЦСКА. Не мога да приема, че някой ще си преименува клуба, ще си премести адресната регистрация от Ловеч в София и ще кажа, че това сега е ЦСКА. Няма как да стане. В Търговския регистър се вижда какви са обстоятелствата - Литекс Ловеч е преименуван на ЦСКА тире София. Вижда се и в БФС лицензионната документация на този клуб. Той е взел лиценза на Литекс Ловеч. Доколкото съм запознат ползват екипировката на Литекс. Има нов цвят, но ползват същия доставчик. Рекламният договор с голяма компания е идентичен с този, който имаше Литекс Ловеч. Не знам дали рейсът им няма да бъде пребоядисания автобус на Литекс. Затова казвам, че те не могат да дойдат в София и да си мислят, че тук хората ще ги гледат като Божества и ще приемат всичко, което правят.

- Колко струва годишната издръжка на вашия клуб?

- Нямаме пълна година и ми е трудно да кажа със сигурност. Варира между 12-20, 20 и няколко хиляди лева на месец. Зависи от периода - тренировки, мачове и т.н. Ние скоро ще извадим всички тези числа, за да няма спекулации. Няма нещо феноменално. Ако хората от другия голям столичен отбор, които имат проблеми, решат в даден момент да изучат нашия казус, ще могат да си свалят публично тези презентации, които ще направим на следващото ни Общо събрание. Те ще бъдат извадени на показ и ще са видни за всеки. Няма да има нищо скрито-покрито.