Благодаря, велики Иване (Зафиров)!

Публикувано на: 10.03.2017 09:25

Автор: Петьо Костадинов - Полковника

©Проспорт.бг
Петьо Костадинов- Полковника
Настъпвали ли сте остър камък? На бос крак. Боли. Понякога - много боли.

Какво излиза от тъмата на българския футболен помиярник миналото денонощие? Със сигурност две интервюта.

На Александър Манов в "Тема:Спорт" и на Иван Зафиров в официалния сайт на ЦСКА 1948.И все пак, да уточня - легендарният Иван Зафиров - Копата.

Да видим по един малък цитат:

"Четвърт век никой не беше давал пари за "Армията" и "Панчарево", а сега имаме хора, които дават мило и драго, за да възвърнат предишния им блясък. ЦСКА тепърва ще се развива и много скоро отново ще е водещата сила в България", каза Манов пред вестник "Тема:Спорт".

И Иван Зафиров пред
cska1948:

- Да минем към неприятни теми. Защо се срина ЦСКА, да кажем, след 1990 година?
- От управлението на някои хора. Все едно и вие не ги знаете. Всеки, който дойде... Хайде, при Илия Павлов беше по-стабилно. Горе-долу при Васил Божков. Нататък вече ги знаете. Идваха все едни с големи претенции, а организацията им слаба.


Сега моето допълнение.


По времето на Илия Павлов, същият Иван Зафиров бе назначаван и уволняван от клуба. В името на история ще кажа истината, че на съвещание при Илия Павлов поставих  въпроса за драстични пропуски в дисциплината на треньорския и административен състав на ДЮШ и последваха масови уволнения. От директора на школата - Иван Зафиров, през треньорите до домакина. И бях прав.

Александър Манов бе най-обгрижваният човек в клуба по времето на Илия Павлов. Почти със статут на свещена крава. Същият Илия Павлов модернизира стадиона до получаване на лиценз, след което бе възможно ЦСКА да си играе евротурнирите у дома, а България да приеме Англия в София. В последния мач на Христо Стоичков за националния отбор. Без да търси признание или да говори за признаване на инвестиции, Илия Павлов възстанови сринятия до невъзможност змиярник "Панчарево" до ниво на немислима глезотия, като байсейн с модерна филтрираща система, например. Същато "Панчарево", на което същият Манов, Пенев и прилежаща компания почитаха агнешки жертвоприношения по няколко пъти на месец. Водката е една друга тема. Манов запази статута си на обгрижван, от уважение, дори когато Борето Константинов официално го замени на заеманата длъжност.

Лично поемах функциите на Алексанъдр Манов в евротурнирите, като прес офицер, защото новото време изисква за тази позиция определени умения и подготовка. И не става дума за писане. Впрочем, на писане няма как да съм се научил от него, защото това занимание съвсем не му се отдава. Издадените книги са с ужасяващи фактологически грешки, конюктурни плонжове и трудно дъвкаема стилистика. Да е жив и здрав!

Да се върна обаче на Иван Зафиров и изобщо - фамилия Зафирови. Така се случи. Още от моето кръщение, на живо през 1968 година, съм гледал и него, както и Гунди от другите. В моята махала и днес има живи мъже, които ще ви връхлетят с брадва, ако си позволите дума накриво за тяхната генерация, а за нашата футболна икона Димитър Якимов последното, което ще видите в земния си път е двуцевка пред челото.

С Иван близки отношения не сме имали. Той велик играч, аз бях прекалено млад ръководител. Но и тогава, на 32-34 имах самочувствието да вземам решения и днес - на 54, да призная фактите такива каквито са.

Домакинствал съм на Ернст Мидендорп, докато се реализира трансфера на Адалберт Зафиров в Арминия. Дори веднъж, по време на мач, Ернст ме пита какво друго да гледа. Казах му, че от титулярите вече сме се разбрали, за когото трябва и го съветвам да се фокусира върху последните двама сред резервите в списъка. Той се подсмихна и ми каза, че се пробвам да му извъртя балканска търговия и да му пробутам резервите. Срещнахме се две години по-късно, съвсем случайно, в Берлин и отдалеко започна да се бие по челото и да се смее. Онези двамата бяха Стилиян Петров и Мартин Петров.

Мартин Зафиров е преминавал два пъти в Хамбургер. Вторият път е случка за сценарий. Защото заедно с Петър Миладинов го изтъргувахме на Франк Пагелсдорф, още докато Франк беше старши на Ханза Рощок. Но имахме отлично разузнаване и бяхме наясно с предстоящи движения. И преминаването на Франк в Хамбургер от лятото. Парадоксалното бе, че го направихме в момент, в който Мартин беше преотстъпен на Спартак Варна. Последваха некоректни действия, но не за това ми е думата.

Краят на юни, началото на юли 2016 година. Лагерът на несъгласните с бутафорията на "Армията" започна да се очертава. В името на историята, която неизбежно някой, някога, някъде ще напише конюктурно ще отбележа, че се водиха дискусии кой да бъде старши на отбора, който отиде на първа тренировка на 4 юли и бе замерян с бутилки, хулен, псуван...

Най-много гласове се чуха за Тодор Янчев, завъртяха се и други имена, включително на Валентин Илиев и Ади Зафиров. Бях ясно и категорично за Зафиров или Фичо Филипов. Мотивите - неоспорима идентичност, чепат характер и смелост да излезе срещу вятъра. Оказах се много прав, след като се разбра, че Янчев няма да направи рисковано движение. Ударът с момчетата пое Ади Зафиров.

Не съм се интересувал от мотивите за освобождаването на Зафиров преди сезона. Научих, като всички други от медиите. Това, естествено, не попречи да отнеса по телефона упреци, за които не бих могъл да съм отговорен. Или поне непосредствено. Вярно, като учредител и пристрастен към проекта ЦСКА 1948- нямам право да бягам и да не държа горещия картоф и аз.

Защо казвам всичко това? Има отношение към думите ЧЕСТ и МОРАЛ.

Ето по още един кратък цитат от интервютата:

АЛЕКСАНДЪР МАНОВ:

Директорът на музея на ЦСКА Александър Манов коментира накратко претенциите на ЦСКА 1948 за "Армията" и Панчарево.

"За какво им е на тези да получават такава информация? Искат те да платят ремонтите по базите ли, какво? Ако имат желание - да заповядат. Но не мисля, че могат да си го позволят. Тези не са страшни. Могат да приказват каквото си искат. Аз съм спокоен - ЦСКА е в добри ръце и не му трябват други..."


ИВАН ЗАФИРОВ:


- Вашият син Адалберт беше първи треньор на ЦСКА 1948, какво ще посъветвате тези момчета, голяма част от които той селектира?
- Да играят, не да се пазят. Да запретват ръкави. Да се раздават. Все пак да помнят миналото на ЦСКА, да пазят любовта към тази звезда. Пък публиката ще оцени. Ако не го правят, няма кой да ги гледа.

- Факт, затова ли опустяха стадионите според вас?
- Опустяха, защото днешните играят като баби. Те вече не се ритат като хората. Шамар да си ударят поне! То човек какво да гледа на стадиона? Знаете ли какво е да те захапят Бобата Жечев или Чачевски от Локо! Динамика няма в българския футбол вече. Дано в ЦСКА 1948 имат нашия дух.


Да се върна на ръбестите камъни.

Разказах накратко, за да си дадете сметка кой как е страдал. Или пък - живял в комфорт.  Но как и какво говори.

Народът казва, че два остри камъка брашно не мелят. Както отбелязахме в началото, ако ги настъпиш - боли. Понякога много боли.

Но от мен да знаете - остър камък, на воденичен чекрък не се върти! Него и голямата вода в реката, не отмива...

За последното - имам претенция за авторство. Хубав ден!

NB: По времето на Илия Павлов може и да не бяхме подготвени добре, като ръководители, за новите условия. Може и да бъркахме. Но носихме отговорност за стореното. Бяхме от ЦСКА. Сме от ЦСКА.  И...На феновете не плащахме. Но бяхме заедно. Дори, когато се карахме. Или организираха преврат. С онези оттогава и днес сме заедно.