Фалитите във футбола разстрелват кариери

Публикувано на: 19.03.2017 15:58

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Футболът е понякога ужасна съдба, която никой не може да предвиди. Минаха много години, откакто в края на първата декада се наливаха информации за шестима таланти от шотландския Хратс, за някои от които заявка бяха дали клубове, като Манчестър Сити, Селтик и други.

Стана така, че вследствие тежката задлъжнялост от 42 милиона паунда на столичните сърца, ръководството на Хартс поиска да прекрати договорите с всички играчи, които не са британци, а други опита да продаде.

Какво се случи с тях? И докъде доведе този финансов срив състезатели с рейтинг на най-високите нива в Европа по това време. А шестимата бяха в глава "Извънредни таланти" на годишника за 2008 година на Хартс.

Хартс продаде успешно и за много добри пари опорния халф Егерт Йонсон на Уувърлхемптън. Роденият през 1988 година исландец замина с големи надежди на Юг, бе национал на сквоята страна, но толкова тежко протече неговото развитие, че след преотстъпвания в Чарлтън и Белененшеш, изпадна в аматьорско ниво, в клуб, като Флийтуд Таун, а в момента опитва да се върне в мача чрез норвежкия аматьорски тим Зондерйеске.

Дейвид Темпелтън, шотландски нападател, роден през 1989 година, премина в Глазгоу Рейнджърс. Изнесе мачовете в долните дивизии и в момента е без отбор. Сам. И без отбор.Също бивш младежки национал.

Приеманият за един от най-големите таланти във Високата земя Гари Глен опита да развие кариера в закъсалия финансово Хартс, в родния Ливингстън. Но в крайна сметка не играе родовно за изпадащия от Лига 2, или четвърта дивизия, тим на Каудънбийт.

Словенецът Матей Рапник бе възприеман, като младия Франц Бекенбауер. И имаше всички данни за това. Много интелигентен младеж с отлични спортно-технически възможности. Връщането му в Словения мина колебливо и от 2013 година пропадна в Тайландската лига, в момента е с екипа на Монгтонг Юнайтед в провинция Монгтонг.

Думитру Копил
. Роден на 4 март 1990 година сякаш прие най-тежко финансовия срив  и връщането на балканите. Възприемания, като Новия Хаджи халф се прибра в Арад, забърка се в безкрайни младежки скандали, чу се, че се е пропил. През последните два сезона обаче се връща доста успешно в играта с родния УТА Арад и води битка за промоция в елита на Румъния. Неговият тим дели второто място с Брашов. Думитру играе с променлив успех титуляр-резерва, с приблизително съотношение 50 на 50. Има и два гола в първенството. Преди да премине в Хартс, отказа на Селтик.

Астралният близнак на Думитру - Бранимир Костадинов, също е роден на 4 март, но през 1989 година. Две години деляха един покрив с румънеца. Също отказа на Селтик, на два пъти и на два пъти се размина с Манчестър Сити. След прекратяването прие предизвикателството на новия проект Черноморец, но скоро трябваше да се сблъска с непатриотичния план на Красимир Балъков и посетпенно да загуби не само рейтинг, но и усещане за играта. Очевидно е негова съдба да бъде замесван във фалити, защото преживя такъв на Черноморец, на Ботев Враца, Татран Прешов от Словакия, Локомотив София и колапс в Локомотив Пловдив. В момента се движи в прилично, но далеко от онова темпо тогава, в хита на елитната българска лига Дунав Русе.

Думитру Копил и Бранимир Костадинов бяха в листа на най-перспективните млади играчи на Европа през 2007/2008 година в класацията и анализа на британския Скай Спортс.

Футболът е една огромна месомелачка, в която често обстоятелствата или пробивът в издръжливостта на характера може да помете и най-невероятните таланти, които са се появявали на прага на голямата игра.

ЕТО ВИДЕО НА ГОЛ ОТ ТРЕНИРОВЪЧЕН ЛАГЕР НА ПЪРВИЯ ОТБОР НА ХАРТС В ГЕРМАНИЯ, ИЗЦЯЛО ПРОЕКТИРАН И РЕАЛИЗИРАН ОТ ГАРИ ГЛЕН, ДУМИТРУ КОПИЛ И БРАНИМИР КОСТАДИНОВ. А ЕГЕРТ ЙОНСОН Е КАПИТАН НА ОТБОРА В ТОЗИ МАЧ. ЧЕТИРИМА ОТ УПОМЕНАТИТЕ. КОМЕНТАРЪТ НА ГОЛА, В КРАТКОТО ВИДЕО, Е ПОКАЗАТЕЛЕН.И ОЩЕ ЕДИН МАЧ СРЕЩУ ТРЕТИЯ В ЮЖНА АФРИКА, В КОЙТО БРАНИМИР КОСТАДИНОВ И ГАРИ ГЛЕН  ВОДЯТ НАПАДЕНИЕТО, А ДУМИТРУ КОПИЛ Е НА ДЯСНОТО КРИЛО.