Той си отиде и ни завеща 12 олимпийски, 57 световни и 64 европейски шампиона

Публикувано на: 25.03.2017 15:57

Автор: Проспорт.бг

©haskovo.info
Отиде си треньорът легенда в щангите Иван Абаджиев. Той е починал тази нощ на 85-годишна възраст. Вестта за кончината му дойде от световния рекордьор, световен и европейски шампион Златан Ванев.
 
Благодарение на Абаджиев български състезатели печелят десетки медали на международните подиуми. 
Иван Абаджиев е роден на 12 февруари 1932 г. в град Нови пазар.
 
Започва да тренира вдигане на тежести през 1953 г. в категория до 67,5 кг. В тази категория участва на Световното първенство в Мюнхен през 1955 г. През същата година завършва Висшия институт за физическа култура (днес Национална спортна академия). На Световното първенство в Техеран през 1957 година извоюва сребърен медал. Последното му състезание е на Летните олимпийски игри в Рим през 1960 г.
 
От 1969 г. е треньор на националния отбор, който води близо 30 години с известни прекъсвания. Първият му успех е на Европейското първенство във Варшава през 1969 г., като отборът завоюва два златни медала.
 
Въвежда двуразовите тренировки, които са негов патент.
 
Също и системата на триразовите тренировки, съчетани с адаптация на организма и възстановяване.
 
На Летните олимпийски игри в Мюнхен българските щангисти печелят първите си олимпийски медали – три златни и три сребърни, като с 38 точки са отборни първенци. През годините отборът се сдобива с 12 олимпийски, 57 световни и 64 европейски шампиона.
 
През 1990 г. е избран за народен представител в Седмото Велико Народно събрание, което напуска в същата година по своя молба.
 
Неговите методи срещат нескрита опозиция, като често е обвиняван в използване на допинг и стероиди. В крайна сметка е изолиран от българската тежка атлетика. 
 
Приет е в САЩ и работи като треньор в град Денвил, Илинойс заедно със сребърния медалист от Летните олимпийски игри в Мюнхен - Александър Крайчев. Работи като треньор в "Академия за шампиони" (Сан Франциско). Издадена е негова книга за щангите.
 
В САЩ продължават да прилагат неговата методика на тренировки.
 
Получава високи държавни награди. Доктор хонориус кауза на Националната спортна академия. Обявен е шест пъти за най-добър треньор на България, а през 2001 г. е обявен за треньор на страната на ХХ век.
Президентът на Международната федерация по вдигане на тежести Готфрид Шодел с възхищение казва за него: "Стана ясно – родил се е треньорът на света!".
 
През 2013 г. Иван Абаджиев е удостоен с орден "Стара планина", I степен. 
 
През последните години той живееше при дъщеря си в Германия.