Преди година ударих по масата за Божидар Чорбаджийски, сега ще добавя по темата, без лигавене

Публикувано на: 28.03.2017 21:11

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Преди година, на 6 април, след мача за купата срещу Берое написах нещо, което ми коства добрите отношения със селекционерите, на практика загубих приятелство с един от тях. Ще припомня, защото е повече от ясно, че след мача с Холандия мога да погледна през прозореца дали не са ми направили приживе обелиск пред блока, в който живея. А след припомнянето ще си позволя още няколко думи с днешна дата. На 6 април, миналата година написах в Проспорт:
 
Този път, каквото и да ми струва, няма да пропусна. Да изпратя поздравителна телеграма към селекционерите на националните отбори на България - от представителен, през младежки, та до 19 години. Както и разбира се на техните ръководители, които ги притискат и налагат селекционни решения. 
 
Ако още веднъж някой ми каже, че Божидар Чорбаджийски не е играч, поне за младежкия национален отбор на България, то ще спра да работя във футбола и да коментирам. Ще се фокусирам върху творчеството на Маша Илиева и нейните възпитаници. Но дотогава, вместо да ми влизат в палячовщина чрез подставени лица и да ме питат кои играчи от ЦСКА представлявам, ще бъде добре да ме чуват понякога, защото някои неща ми се отдават. 
 
ИСКРЕНО И ЛИЧНО КЪМ ЧОРБАДЖИЙСКИ 
 
Момче, изобщо не мога да знам кой ще ти движи делата. Но ти желая да не спираш за миг и да те видя след време отново в червено там, където феновете никога не оставят своите сами. Досущ, като нашите. Знам какво виждам. Ако не го съсипеш, ти ще диктуваш модата в следващите 15 години в националния отбор. Гарантирам го. Благодаря ти, че ме защити. Ти си диктатор, момче! 
 
ЗАБЕЛЕЖКА ДО ... ТЕ СИ ЗНАЯТ: Не съм агент на Чорбаджийски. Дори не се познаваме очи в очи. Никога досега не сме разговаряли. 
 
Какво бих добавил днес, ден преди мача срещу Беласица за Купата на Аматьорската футболна лига. И ден след, като момчетата до 19 години сътвориха неочакван подвиг и се справиха с изключително тежка квалификационна група, за да играят финали на европейско първенство в Грузия.
 
До селекционерите. Направете го. Или пратете човек, за да не ви уволнят.
 
Огледайте се. Не само че има досегашни национали, включително играли на финали и са невръстни, но тренират при условия и методика, които са сравними само и единствено с най-добрите образци.
 
Ще си позволя да обърна внимание, в качеството си на скаут с претенции, върху няколко състезатели на ЦСКА, изписван заради новото начало с добавка 1948. Обръщам внимание и на селекционера на младежите и на селекционера на представителния тим. Абстрахирайте се от "А" областна група, както Петев и Здравков не можаха да го направят от "В" преди година.
 
С риск да засегна някое момче, но не сме се събрали да играем на топчета, а футбол. Обръщам внимание на селекционерите върху:
 
Герман Петров - централен защитник от най-висока проба;
Давид Стоянов, ляв бек с извънреден футболен интелект и впечатляващи технически способности;
Радослав Димитров - изключителен вътрешен халф, играл вече финали на европейско; 
Сава Савов - внимание (!!!), разиграващ халф, само още малко и става сравним с несравнимите;
Георги Кънчев - халф с ляв крак и впечатляващ футболен интелект, пас и поглед върху играта, усет към гола;
Димитър Захариев - много, много талантлив вътрешен халф;
Атанас Кръстев - вътрешен халф, уникален спортен характер и подготовка на непримирим боец и лидер;
Георги Божилов - също досегашен национал, все още непълнолетен. Прекрасен външен халф с ляв крак, но с неочакван баланс на десен и нюх към пас, гол и битка. Богатство;
Калоян Стефанов - възможно най-висока проба футболен воин, с много елитно ниво на лидер, играч с уникална физическа мощ и усет към гол и асистенция, богатство за футбола;
Борислав Трендафилов - още недошлифован, много, много силен физически състезател, с отлична бързина и едва навършил 18, учи се на скорост и попива всеки божи ден на тренировките;
Йоан Маринов - дар за футбола от Бога. Скорост, мощ, голов усет, спортна злоба и много голям хоризонт за футбол;
Кирил Атанасов - не сте чували за лидер, който се връща на скорост във футбола и воля за битка, след отписване от играта...
 
Ще спра дотук. Има и още. Но ви сдъвках достатъчно.
 
УГОВОРКА. МНОГО ГОЛЯМА УГОВОРКА. Все още не съм агент на никого. От изброените съм работил единствено, по много логични причини, с Борислав Трендафилов. Но както съм написал преди година, ще повторя и днес: Вместо да ми влизат в палячовщина чрез подставени лица и да ме питат кои играчи от ЦСКА представлявам, ще бъде добре да ме чуват понякога, защото някои неща ми се отдават. 
 
ЦСКА 1948 няма зад гърба си Гриша Ганчев, Кирил Домусчиев, Васил Божков...министри, шефове и всякакви такива. Но свят ще ви се завие, защото се работи на инат с воля и фокус върху футбола. Ако за някои ЦСКА е бизнес-проект или харчелък, то ЦСКА 1948 е надеждата за ген и бъдеще. Пък било то само на 52-ама идеалисти. Макар броя да е нормално да се приема с пълно недоверие.

ЗАБЕЛЕЖКА: И да не посмеете да дойдете, мача срещу Беласица в сряда, от 16 часа, се излъчва с директен пренос по TV1 с HD и майсторска режисьорска работа, достатъчно камери. Може да бъде гледан и по Интернет. Знам, че е нужна много смелост да се абстрахираш от "А" областна.  И знам, че смелите по тези земи са кът...