Там, до детската градина, ЦСКА привлече повече от трима! (Във фокус ЦСКА-Беласица)

Публикувано на: 30.03.2017 09:30

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Петьо Костадинов- Полковника
Митвоха у нас мина по български контрастно. Докато централните "инителектуални" сили около нехигиеничната Мечта на дентиста вдигаха революция във Фейсбук за бран на ибрика и трохите на падишаха, едни други отидоха на село. Село Герман. За битка.

За хората, които са от вътрешността на страната - да не броят Герман за село. Квартал на София си е и то какъв!?

Много по-важно е да се отбележат няколко факта, като ще пропусна вече така шокиращия вид на представителния отбор на ЦСКА 1948 и още по-шокиращото, неслучайно, пристигане със собствен автобус, брандиран по най-модерните правила на занаята. Толкова.

Ще започна от децата. Късно снощи видях, че мъжете от кръга на поменат по-горе ибрик са успели да подплашат автентични за историята на ЦСКА наставници, като иначе талантливия Наско Борносузов и днес децата, родени през 2004 година, по заповед, следва да се явят на стадиона по екипчета. Някакви барикади градят виртуалните. И май си търсят братчетата на Гаврош.

Преди много години, актьорите от "Каналето" изпяха "Зимна песничка" по музика на Христо Недялков с подменен по най-просташки начин текст на легендарния плевенски детски поет Димитър Спасов. Куковския беше:

Вчера в детската градина
ток удари двама-трима.
Две дечица-веселушки
светят, като крушки.

Какво се случи в Герман? В двора на детската градина току до стадион "Ред арена". С пристигането на автобуса и ултра елегантните играчи на ЦСКА, отсреща, през мрежата, десетки дечица започнаха да крещят в захлас "ЦСКА, ЦСКА, ЦСКА...", забравили учителска опека, катерушки, люлки и пясъчник. "ЦСКА, ЦСКА, ЦСКА...". Какви е умни деца раждала, ражда и днес, българска майка юнашка...

Пристигна Беласица. Поздравявам се с Николай Димитров-Джаич. Знаем се половин живот със сърцатия някога десен бек, сега треньор. Със сина му. Интересен вътрешен халф. С Милчо Макенджиев, израстнал пред очите ми от дете. И други.

Настроение. Мач, победа.

Спортно-технически няма какво толкова да се коментира. Пълна армейска диктатура. Полевите играчи в черно, доколокото за Купата ЦСКА играе по традиция в този цвят, правеха поредната репетиция за значително по-големи мачове, с много по-сериозни съперници.

Който искаше, можеше да види в играта нещо изключително важно. Убийствено важно. Някои тактически маневри, за които съперникът нямаше съвършено никаква готовност. Дори на моменти желанието за погром у младите играчи на ЦСКА вземаше връх над разума в замисъла. Но не фатално. Просто елемент на растежа.

Не бих искал да се заяждам, но да питам отново, без да чакам отговор. Някой селекционер или негов представител дали е погледал? Преди два дни обърнах внимание върху някои момчета.

Чудя се дали са забелязали Калоян Стефанов, който по капитански беше неуловим и невъзможен за гостите. Една чуденка, нищо лично или натрапчиво. Дали са видели момчето с №10!? С риск да се повторя - казва се Сава Савов. Или пък все още невъзстановения напълно Атанас Кръстев. Който с известни забележки, направи 1 от 2 възможни асистенции за гол, а при третия реши да е главният герой и в негов стил вкара пореден свой "английски" , негов втори такъв за купата.

Сигурен съм, че не сте забелязали Кирил Атанасов, момчето което си изкара червен картон. Не се притеснявайте! Сами ще го си го запишете. Скоро.

И още повече се питам дали видяхте Герман Петров. 18-годишен. Оприличаван от феновете младок на легендарния Георги Димитров - Джеки. Преди два дни подсказах: "централен защитник от най-висока проба". Сега ще добавя. Ако бяхте там щеше да ви замирише. Не толкова на димките. На футбол. На класен футбол ала Герман (Петров).

А като си помисля само какво още не сте видели и вчера същият този изключителен футболен материал не бе на терена. 100 процента български материал.

Заповядайте! Не е срамно на село. Нито да си селянин. С някои от селекционерите сме си селчовци. Страшно е единствено да си селяндур и да не дава Господ - да си под управлението на селяндур.

В неделя, 17 часа, "Ред арена", село Герман, ЦСКА - Урвич.

Забележка: Знаете ли какво е Б-52? Боинг B-52 „Stratofortress“ (в превод от английски – стратосферна крепост), е американски стратегически бомбардировач с голям обсег, произведен от компанията Боинг и използван от 1955 година от ВВС на САЩ.

Един от двата самолета (заедно с Ту-95), които са на въоръжение вече повече от половин век. Той все още е в експлоатация и не се знае кога ще бъде бракуван.

Много поздрави от 52-ата!


Речник:

Митвоха - игра на думи с чуждица. От немски. Der Mittwoch - сряда.

 И КРАТКО ВИДЕО ЗА РАЗКОШ: