Вързаното куче хапе на живот и смърт

Публикувано на: 11.05.2017 09:31

Автор: Петьо Костадинов - Полковника

©Марин Маринов, sportal.bg
Разбира се, че двубоят между ЦСКА и преименувания Литекс, в полуфинала за Купата на АФЛ, във Враца, не бе обикновен мач. Не бе такъв между аматьори.

Всичко бе заложено, без условности, на морала. На разбирането за зло и ЧЕСТ. На съпротивата от неголяма група хора и състезаващи се за ЦСКА срещу вкоренените лоши, пошли практики в процеса на създаване на спортно-технически продукт, на процеса на отношение към институции и закони, на посланията към обществото.

Напрежението, което бе натрупано за месец и нещо, след жребия, включително чрез квалификации и просташки интервюта, със сигурност се отразиха далеч повече на младоците от ЦСКА. Състезателите в оранжави екипи са опитни, минали през всякакви дивотии в отвратителната организация на нашия спорт, ангажирани с възстановяването на един футболен център, като част от неформален холдинг за лични цели в първенството на Първа лига до една година време. Има най-малко още един участник в тази комбинация, възможен е и втори, общо четвърти в групата. Момчетата, в оранжеви екипи, имаха своята роля. И те я бяха приели съзнателно.

В крайна сметка нямаше никакво значение дали месечният бюджет на отбора от Ловеч е практически равен на едногодишния на ЦСКА за отиващия си сезон. Нямаше никакво значение, че ЦСКА се състезава в областна група, а съперникът ще влезе в професионалния футбол и почти не е губил през сезона. Че е отстранил в турнира за Купата на България Славия и Черно море. Този сблъсък нямаше нищо общо с аматьорския футбол.

Беше ясно, че и от двете страни имаше подготвени бойци. Силно подготвени. Едните с предимството на опита, другите с поглед в бъдещето. Зарядът беше огромен.

И се получи двубой с остри спортно-технически грапавини. И двата отбора могат много, много повече. Но мач с характер. Мач, който даде на публиката няколко млади момчета, за които говоря цяла година. А българският футбол получи модел.

Моралът има лице.

Морално и законно не се дефинират с терк за еднаквост. И са категории остро нереверсивни...

Законно не означава морално априори. Но моралното не е само гледна точка, или текст на технократ.

ЦСКА от четвърта лига следва да бъде пазен и обгрижван. Омразата е защита на пошлото.

Бях невръстно дете. Някъде на 5. Група ловджии решиха да убият куче-пилещар на чужди дворове с колове и вили. Вързано. Да не хабят патрони, а и тогава хората не можеха да си позволят много. Започнаха.

Само, който не виждал или участвал в подобно нещо, няма и бледа представа как хапе и се бие кучето пред прага на смъртта. Хапе дървото, вилата. Не подвива опашка.

Футболът не бива да е спорт на живот и смърт. Но футболът, за разлика от челика е индустрия. По-лоша или по-добра. И точно там моралът излиза от стратегията на честната битка. Защото има интереси. И смърт. На интересите.

ЦСКА е промяната. Моделът на промяната. Неудобният.

А кучето ще хапе. Още повече - вързано. На никого не му се умира.

Ние 52-ата авиатори продължаваме.

Скоро ще познавате всички момчета до един от този отбор.