Думитру и Бранимир, 54-7 и 51-8 (ВИДЕО)

Публикувано на: 23.05.2017 10:04

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Думитру Копил и Бранимир Костадинов позират с Купа на Шотландия за клубния вестник.
Понякога животът сякаш поставя невидими изпитания, за които човек няма как да предположи, да предвиди.

Вече преди много години, един румънски юноша, роден на 4 март 1990 година, в Арад, бе убеден от български юноша, негов почти астрален близнак, роден точно година по-рано, на 4 март 1989 година във Велико Търново, да остане в Хартс. И единият и другият искани от гранда Селтик по това време.

Всичко върви по мед и масло. Още невръстни двамата попадат в първия отбор, на лагер в Германия, играят срещу тежки съперници, като титуляри. Единият е халф, наричан Новия Хаджи, другият е нападател опириличаван на Шевченко.

Бранимир Костадинов и Думитру Копил. Две години живеят под покрива на едни и същи хазяи. Мечтаят заедно. Феновете ги канят на срещи заедно. Ветераните ги почитат заедно. Дори много шотландци си мислят, че това Румъния и България са една и съща държава, че говорят един и същи език.

Но идва онази тежка 2009 година, когато сърцата изпадат в тежка финансова криза, натрупват дългове от 42 милиона паунда и всички играчи от континента биват помолени за прекратяване на договорите, за да се оптимизира буджета на клуба. Все едно дали е европейския шампион Такис Фисас, сега Технически директор на Гръцката футболна пасоциация или невръстните от 1990 година Матей Рапник от Слования и Думитру Копил от Румъния.Със сигурност Думитру изпадна в най-дълбока криза, стигна до депресия. Бранимир търпя години несгоди в различни клубове, но не спря да воюва.

Без да се уговарят обаче и двете момчета, влезли през 2008 година в годишника на Хартс, като извънредни таланти в академията на тима от Единбург, поемат по по-дългия и по-труден път към връщане в мача.

Думитру е преминал през всички фази на емоционална криза и се завръща в родния УТА Арад в Трета лига на старта на сезона през 2015 година. Бранимир има изключително лошия шанс по същото време да попадне във въртележка на смяна на собствениците, точно когато легендарният Тери Бътчър го е одобрил за уелския Ноюпорт Каунти. Връща се в края на август, но всичко е заето в елита. Приема предизвикателството Дунав и "Б" група в Русе. Оказва се възможно най-точен ход. И вече има 51 мача с 8 гола за драконите, където най-често играе по крилата, като външен халф, а не на любимата си позиция на централен нападател.

За тези две години Думитру се върна изцяло в играта. Трета, втора, вероятно и първа. Остават два кръга. УТА е втори с пряка промоция, но само на точка аванс от Сепси ОСК. Последните два мача са у дома срещу спасилия се от изпадане Балотещи и неборещия се за нищо спортно-технически, шести в класирането, отбор на Чиндия от Търговище. Търговище, но от Румъния. Любопитен е и балансът на Думитру Копил през тези два сезона. Той поразително прилича на този, на неговия астрален близнак. 54 мача и 7 гола до момента.

Животът не се шегува. Той ни поставя изпитания. Като така сходната история на двама астрални, но с обща съдба, близнаци от две съседни държави.

АСИСТЕНЦИЯ НА КОПИЛ (НА 16 ГОДИНИ), ГОЛ НА БРАНИМИР (НА 17 ГОДИНИ) ЗА ПЪРВИЯ ТИМ НА ХАРТС НА ПОДГОТОВКА В ГЕРМАНИЯ:ДВЕТЕ МОМЧЕТА ТИТУЛЯРИ ЗА ХАРТС СРЕЩУ ТРЕТИЯ В ШАМПИОНАТА НА ЮЖНА АФРИКА, ПО ВРЕМЕ НА ПОДГОТОВКАТА В ГЕРМАНИЯ: