10 съвета към пътуващия селандур

Публикувано на: 21.06.2017 11:34

Автор: Петьо Костадинов - Полковника

©independent.co.uk
Като селянин към селяндури няколко съвета при пътувания към френската част на Швейцария.

1. Сваляш цървулите.
2. Щавиш кожата. На цървул ония са ок, но на косъм реагират на муцуна. Не им идва някак. Мръчкосват се.
3. Вземаш бохчичката. Дали прана или ланшна, е все едно.
4. Слагаш лук и чесън, прясно сирене. Дано ви е добре чесъна тази година, щото този от Индия идва на 10 лева килото!
5. Нарезваш хлебец на по-големи филии. Да не повтаряш.
6. Ако не е гранясала, мажеш със свинска мас. Ако е зърнясала, мацваш леко с оцет, щото е хем по-евтин, хем лебецът по-трудно плесенясва.
7. Дали е с мас или не, поръсваш с червен пипер. Не толкова за вкус, колкото за убавина. По-шаренко е. Ако е на мас, сол задължително.
8. С чесън, на фини шайби, става чудно. Филията с мас. Хем и като идеш там да не ти се пречкат наоколо онези пейзани. Щото са си пейзани.
9. Сезон е на зелена джанка. Пълниш наполовина бохчичката. Икономисва на вода. И задължително половин час се смуче костилката.
10. Търсиш безплатен превоз. Иначе си е набутване. Там всичко е с пари. А и ако си спастрил някой лев, там го не искат. Ако случиш и на компания с по-отбрани мезета - какво пък!?


И да знаете от мен. Като селянин към селяндури. Овцата си е овца. И черна да е. Няма какво да ми се хвали. Черна, черна, но овца.

Лек и ароматен път!

Селска забележка: Внимание по пикане и други естествени нужди! Пущате навсякъде другаде, не и на бензиностанция. Искат пари. Джанката гледайте да е кисела. Стега и се държи по-дълго на напън.