ЦСКА не е гей-парад на властта

Публикувано на: 10.09.2017 11:03

Автор: петьо Костадинов-Полковника

©Проспорт.бг
Петьо Кост Полковника
Неотдавна излезе къс виц. Срещат се двама приятели и единият казал на другия, че вече е веган. Онзи се учудил на избора и го попитал защо. "Модерно е, а не посмях да стана гей!", отвърнал му.

Прогнозата ми, че ЦСКА ще бъде първи след петия кръг се потвърди. Една грешна стъпка, равен в първи кръг у дома и 4 поредни победи.

Още в контролите и подмяната на състава, отборът ми заприлича на началото от миналата година, когато момчетата все още се търсеха с локи-токи, докато свикнат с новите обстоятелства. Още помним нелепия равен срещу Конеляно, на Националния стадион "Васил Левски". 1:1. Както и през този срещу Беласица 1:1.

Очевадно беше, че спортно-техническият щаб се подсигурява с опитни играчи, за да влезе в първенството със стабилност, доколкото Югозападната Трета лига е несравнима с нищо, още по-малко с цялата история на българския футбол на това ниво. Много е силна, с много традиция, стари вражди и симпатии.

От целия процес на реорганизация си изпатиха някои можещи играчи от миналия сезон. Твърде удобно е да се говори, че играли срещу дебелаци и чичковци. Имаше и такива. Но столичната областна група "Юг" е значително по-силна и балансирана поне от 3, от 4 възможни, трети лиги у нас. С подготвени и млади играчи от софийските школи.

Нормално на някои просто това им бяха възможностите. Но и нормално ще проследяваме обиграването на други. Интересна е ситуацията към момента в Северозападната Трета лига. В плевенския Спартак има трима от ЦСКА, които водят силно отбора със своите местни колеги и са с изравнени точки с богаташите от Ерден. От няколко дни в Първа атомна е ултраталантливият бивш юношеския национал, 21 годишният Сава Савов. Първа атомна е на точка от водачите, но и този кръг с предстоящ директен сблъсък, като гост на Ерден.

Очакваме с интерес развитието на Тото в Сливница, очакваното включване на юношеския национал Георги Божилов, на железния войник Георги Младенов. В Югозападната Трета лига. 18-годишният Божилов се разминал на косъм от трансфер в кипърския  шампионат и стартира на Югозапад. Има други опции, но той предпочита да го виждат тук.

Много силно започна 18-годишният централен нападател Борислав Трендафилов, в спорния по възможности отбор на Ботев Ихтиман.

От момчетата, които срещаха бутилки с главите си на 4 юли, м.г.,  на "Българска армия", остана каймакът. Капитанът и играч №1 за миналия сезон в анкетата на феновете Герман Петров. Убийствен лидер и талант на 19 години. Връстникът му - левият бек Давид Стоянов, вероятно най-интелигентният състезател от години на тази позиция у нас. Също само на 19. Юношеският национал Йоан Маринов. 19-годишен. Неуловим. Нестандартен. Вкара и историческия първи гол в официален мач за ЦСКА на 11 септември 2016 година. Започна да играе. В последните два кръга вкара 3 гола и асистенция. След дълго отсъствие отново на терен стъпи българският Уейн Рууни. Абсолютният №1 на ЦСКА за миналия сезон при "гол плюс асистенция". От онези първите остана и Радослав Димитров. Бившият юношески национал, играл и финали на европейско първенство работи за своето място под слънцето.

От миналия сезон добавяме левия бек, той е и ляв централен защитник Христо Митев, както и халфът-нападател Спас Спасов.

Новите. Новите са отлично познати стари. 90 процента автентично и безусловно свързани с  корените на ЦСКА.

От моя гледна точка съвършените попадения в селекцията са Томислав Павлов и Андон Гущеров. Томислав не просто познавам от дете, но си мисля, че имам нещо общо с неговото отиване в Шотландия. Любопитен ми е. Често съм го сравнявал по съдба с Иван Стоянов. Иван се върна от Щутгарт в родния Сливен и започна от Трета лига. Не искаше и да чуе за друго. Докато България разбере, че е страхотен играч доста по-късно.

Томислав, казвал съм го и преди години в очите на баща му, е много по-талантлив от родителя си, независимо, че Славчо игра на много високо ниво, игра и в силен шампионат, като турския.

Андон, юношата на Атлетико Билбао от Петрич има всички данни за много силен футбол. И само от него зависи какво ще направи със себе си, при отличните условия в които е попаднал.

Не бих подценил в никакъв случай опитния Николай Хаджиниколов. Опитният Хаджи не е външен халф и е време де не бъде мъчен. Всеки от щаба е наясно къде му е силата. Вярно - там е много наситено. С пълна сила това се отнася и за Спас Спасов. Много е трудно на тази възраст да бъдат преоткривани. Сещам се на десния външен поне за двама, единият от които винаги може да бъде на върха на атаката. Говоря за Йоан Маринов и Калоян Стефанов.

При вратарите очевадно Бахтарлиев получи от входа привилегирована позиция. Вероятно, защото е двукратен шампион с ЦСКА и по-възрастен. Надявам се, че е заради това. Треньорът познава и тримата. Но с риск да се повторя, очаквам другите момчета да получават игрово време, защото бившият юношеския национал Ивайло Сайков отдавна не е субект за проучване. Независимо, че все още е на 20-годишна възраст. Много висока проба талант.

В последния кръг, срещу Пирин в Гоце Делчев, ЦСКА даде да се разбере, че напипва ритъма. Показва явно печеливш микс между все повече млади от първия ден на битката за честния път и опитните момчета, повечето деца на ЦСКА. Лакмус за качеството бе и поведението на разбиращата тази игра публика на Пирин. Тя дори саморегулира отношенията вътре в своите редици и задуши няколкото, които не са станали вегани и вместо да оценят мача се занимаваха с просташко облъчване с ментална голота.

ЦСКА няма нужда от много. И ще бъде диктатор. Нуждае се от малко повече доверие към младостта. На всички нива. В комуникацията. ЦСКА е извънредно популярен. Още от областна група. Но машината за дезинформация мачка мозъци.

Много са в окото на манипулирана дилема. Да поемат по пътя на модата и да не бъдат вегани.  Или да поемат по дългия, прашен, труден, гладен, несигурен, страстен и пристрастен, но честен път към върха.

Трябва да си признаем поражението. Манипулативната публчиност, рекламата и подкрепата на властта към гей-парадите са по-силни от нашите послания.

ЦСКА има авторитетни спонсори. Но на този бряг е така. Работи се. Кой каквото има да казва, го казва, без да се разголва за надеждите оттатък мътната река.

Не рискувайте! Елате на мач на ЦСКА! Останете мъже, жени, момчета и момичета. Вярно - плаща се. Но никой не пада от оградата...