За ЦСКА 1948 работят над 4 000 души - ум царува ...

Публикувано на: 06.10.2017 10:04

Автор: Проспорт.бг

©slovenskenovice.si
Официалната информация за Барселона от отминалата година дава добър повод да се направи един бърз преглед и у нас, на нов проект във футбола, като ЦСКА 1948 например.

Таблицата на каталунците сочи, че за да генерират 906 милиона евро и да платят 240 милиона евро данъци, за индустрията Барселона работят 16 000 души.

Някои погледнаха на цифрата съвсем наивно и решиха, че едва ли не толкова хора имат трудов ангажимент на "Ноу камп" и в тунелите към трибуните. Не. Става дума за ангажираните.

Проспорт направи бърз преглед на публичната информация и се оказва, че към този момент, само в България около 4 хиляди ряботят и за проекта ЦСКА 1948. Не всички спонсори са обявили официално служителите си и затова цифрата е приблизителна.

Техническите доставчици, като SPORT DEPOT и Office Express ни дават точна картина за служителите си у нас на собствените сайтове. Тук не намесваме хората, които работат за ЦСКА в Италия например или трети страни по изработката на уникалната екипировка. SPORT DEPOT е с 250 служители, Office Express с 350.

Към този момент спонсори на ЦСКА 1948 са букмейкърът Ефбет,  кафе Hausbrandt, минерлна вода "Бачково", институцията в продажбата на алкохол с артистичното име "Мултиарт", PULITO BG се развива с висока скорост в областта на доставката на консумативи, диспенсъри, лични предпазни средствапрепарати за общо почистване, Nektar Natura сериозно познато име в производството на напитки за хотелиерската и ресторантьорската индустрия, Office Express, МБАЛ "Света София", SPORT DEPOT, ресторант "Милениум".

Към всички тях, разбира се, следва да добавим треньорите и състезателите от различните възрасти, които полагат всекидневен труд за развитието на ЦСКА.

Накрая - мениджмънтът. Важното звено от управлението на процеса. И ако то запази самообладание и не избутва името на клуба, за да постави своето на преден план, то успехът е повече от възможен.

"!Ум царува, ум робува, ум патки пасе...!" Думите са на български алчен чифликция.

"Овцата, съседе, не е като ратая ти — по три кожи на годината от него да смъкваш!..." А тези са на мъдрия кожухар от същото произведение.

Автоматично не може да се поставя зависимост от броя на ангажираните работещи. 4 000 е четвърт от 16 000. Би било неграмотност и тежка утопия да се очаква нов клуб от Трета лига да генерира 225-230 милиона евро годишно, но със сигурност започва да става достатъчно, за да живее целта. Ако в рамките на следващите 2 години стигне до 2 милиона евро, то стартовото блокче за спринта към ЧЕСТНИЯ ПЪТ КЪМ ВЪРХА е поставено в перфектна позиция.

Засега много по-активни са потребителите на спонсорските продукти. Но за всичко си има време. И резултати. При точна оценка на пазарните условия на територията България.