"Оскар" за Клуни, смърт за ЦСКА!

Публикувано на: 13.12.2017 21:40

Автор: Петьо Костадинов - Полковника

©Проспорт.бг
Петьо Костадинов-Полковника
Някъде ми мина, че щели да излъчат в някоя от телевизиите, за пореден път "Високо в небето", прецизният прочит на режисьора, продуцент и сценарист Джейсън Райтмън - Джуно по едноименния роман на Ултър Кирн. Голям филм. Шест номинации за "Оскар". "Златен глобус". И още куп други. 
 
Блестящ Джордж Клуни. Ана Кендрик. Вера Фармига.
 
Точно ролята на Клуни във филма, който кинокритиката определя, като романтична драма, всъщност ме върна към размислите за ЦСКА и българската не само бандитска, но и законодателна действителност. Темидалните печати на мафията.
 
Единици знаят, че всички дължат синдик Дора Милева на мен. Можеше да бъде и да речем ... Курти Куртев. Или Алабаш Салабашев.Просто защото на онова събрание в съда, когато се вземаше решение, присъствах и аз. Представлявах интересите на Васил Попов. Имах всички нотариално заверени пълномощия за това. Беше 22 октомври 2015 година. 16.30 часа, СГС, съдия Хайгухи Бодикян.
 
Направи ми впечатление, че два лагера се бяха подготвили с маневри и предложения. И двата не зачитаха по никакъв начин държавните интереси. Те бяха на Гриша Ганчев и Александър Томов. Гледах ги и се раздразних. Нито едните, нито другите се интересуваха от ЦСКА. Миришеше на тамян. Тогава им играх шах с пешката. Станах и предложих досегашния временен синдик Радослав Тонев да остане. Не го познавах. Виждах го за първи път. Но онези не ме бяха питали. И им бутнах колодите с карти. Обучаван съм от най-добрите. Представителите на държавата - ММС, Министерство на отбраната и други кредитори ме подкрепиха. Събрах много сериозен процент. Дори претендиращият представител на едни духовни юрдеци, които ме съдят от години, гласува моето предложение. Госпожа Бодикян обяви решение. Но авокатът на Ганчев направи обструкция, която съдията прие и всъщност се стигна до служебно определяне на синдик.

Успях. Временно.
 
Съдия Райкинска обяви Дора Милева. Тя показа, че е смел човек. Че е съвестен служител на закона. Не и мигна окото пред агресивни съучастници с атрактивни имена в процеса на умъртвяването на ЦСКА.
 
Но случката показа, колко жалка и палеолитна е системата у нас. Брутално некадърна и безкрупулна.
 
Какъв е героят на Джордж  Клуни? Помните ли? Повечето ще си спомнят, че чука колежка от друга компания между два полета. Влюбва се. Обърква се.


Джордж Клуни и Вера Фармига
 
Но извън съзливата история, героят на Джордж Клуни е тотален експерт, безмилостен тигър, в оздравяването на закъсали, на изпаднали в несъстоятелност компании. И те се изправят на крака. Отново пулсират в бизнеса, по-живи отпреди.
 
Такава е практиката в развития свят. Не пращат синдик да оценява активи и евентуално да си има работа с неконтролирани шайки в процеса. Съдът назначава тигрите. И всички други са някъде далеко и с подвити опашки. 
 
Точно така постъпиха в известните случаи с шотландския  Рейнджърс от Глазгоу, където беше пратена компания от Лондон, същата участ за Хартс. И за много други. Във футбола. А извън футбола дори не чуваме. Макар да сме чели за Ситроен и френската държава.
 
Рейнджърс бе потънал със стотици милиони. Изтърпя всичко и не умря. Никой не подари "Айброкс" на Алоа атлетик.
 
Днес вонящата гротеска монтира един от последните кадри на бъркотията "България". Някакви хора отваряха някаква оферта за "Армията" и "Панчарево". Плик единствен.
 
В репортаж видях, че пред тях са седнали официалният представител на криминалните вибрации Агент Якимов от ДС и тоталният Димитър Якимов. За кой ли път ще възкликна, като Ботев - O, tempora! O, mores!
 
И както казах - гротеска. В законодателната, политическата и социална бъркотия "България"...