Ивайло Чочев на 25 след 228 мача и 41 гола

Публикувано на: 18.02.2018 09:13

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
 25-годишен юбилей празнува халфът на националния отбор и италианския Палермо Ивайло Чочев.
 
Роденият в град Левски състезател стартира в професионалния футбол за Чавдар Етрополе, като възпитаник на академия "Христо Стоичков". Включен е в листа на тима още на 16, в сезон 2009/2010 година, но заиграва през следващия, когато записва 23 мача и 5 гола във Втора лига. До сезон 201282013 година изиграва общо 62 мача и реализира 17 гола. Капитан на отбора. 
 
Силните му игри в Етрополе не остават незабелязанаи и става обект на интерес на много клубове. На крачка е от преминаване в Глзагоу Рейнджърс, но фалитът на шотландците е причина да остане в България. 
 
Точно преди 5 години, през януари 2013 година Ивайло Чочев подписва договор с ЦСКА без трансферна сума, срещу бъдещо вземане от трансфер за Чавдар, което става емблематичен случай за скандал по-късно.
 
За ЦСКА Чочев играе общо 45 мача, бележи и 7 гола. През лятото на 2014 година, на практика, Чочев е договорен с Монако. Каскада от некоректни ходове на ръководството на ЦСКА е причина да се направят финални преговори, при значително по-ноизгодни условия за клуба, с италинския Палермо. Преговорите се водеят от Управителя на Проспорт Медиа и личните условия на състезателя са вдигнати в пъти и в съответствие със статута на играча. Скандалното в случая е, че при пристигането на официални представители на сицилианците в София Александър Томов представя фалшиф агент на Чочев пред гостите.
 
Чочев дебютира в Серия А срещу Емполи, при загубено с 0:3 гостуване. Изиграва много силна пролет в първия си сезон и общо 18 мача Бележи  и 3 гола. Силният старт води до предложение на нов договор. Той е подписан в София, договорен отново от Управителя на Проспорт Медиа и е за 5 години. 
 
До 25-ия си рожден ден Ивайло Чочев е изиграл вече 94 мача, с 10 гола. 
 
За националинте отбори Ивайло Чочев е изиграл 7 мача, с 5 гола за тима до 17 години, 8 мача, с 4 гола,до 21 години (капинат на отбора) 12 мача, с 4 гола и за представителния отбор на България 15 мача с 4 гола.
 
Заедно с националните отбори Ивайло Чочев има 228 мача и 41 гола.
 
Честит рожден ден, Чоч! Бъди щастлив!