Гледах Радой Божилов в престъпление

Публикувано на: 12.03.2018 10:16

Автор: Петьо Костадинов - Полковника

©Пресслужба ЦСКА
Радой Божилов в един друг период.
 Гледах преди два дни Радой Божилов в състава на Ихтиман и се натъжих истински. От наглостта и безотговорността на българските футболни клубни ръководители.
 
Роденият в края на 1995 година,  бивш младежки национал,  на 6 януари 2015 година удължи професионалниуя си договор с ЦСКА до 2018 година. И стъпка по стъпка вървеше по възходящата. Започна и да бележи. Ето вече сме 2018 година. А Радой играе за последния в Югозападната Трета лига. Убит и унизен. 
 
В събота игра срещу добре подготвен физически отбор, а често напомняше брилянтния стил в слалома на Петър Попангелов. Радой не бе по силите на съперника. Все още неговият талант крещи, но във футболната пустиня, по някакви срити за побликата закони, идват чужди некадърници, а нашият материал стои и отива по мътното течение на черната река.
 
Ако отделя половин час ще формирам поне три-четири състава от некъдарници, но със статут в Първа лига и претенции за Реал Мадрид.
 
В движение се сещам за мачканите от обстоятелствата и статуквото безобразно талантливи и все още много, много млади в съставите на Югозапад и във Втора лига. Във втора някои са поне с професионален статут.
 
Радослав Димитров. Роден през 1998 година. Национален състезател. Участник, не зрител от пейката, на финалите на Европейското първенство до 17 години у нас. 
 
Георги Божилов. Роден през 1999 година. Национален състезател. Бърз, находчив, смел с поразяващ ляв крак.
 
Давид Стоянов. Роден през 1998 година. Ляв краен защитник. Уникален футболен интелект.
 
Сава Савов. Роден през 1996 година. Постоянен национал на България с победи над Испания и други големи. Дебютирал за ЦСКА още на 17 в "А" група. След дълги митарства, Монтана подписа с него професионален договор за 2.5 години и го адаптира в своята среда от началото на сезона.
 
Васил Попов. Връстник на Радой Божилов. Младежки национал. Атлетичен и бърз десен краен защитник. Излъган, лъгав и прогонен.
 
От по-старата генерация не мога да не обърна внимание на Иван Цачев. Водещият голмайстор на националния отбор при родени 1989 година. Стартира мощно в мъжкия футбол в Левски. И бе смачкан. Ничий. Още по-малко син или племенник.
 
И т.н., и т.н.
 
При едните дойдоха от севлиевско-лoвешката скаутска школа и разказаха играта и на последния младеж с разпознаваем ген. Ако не броим единичен случай на път да бъде пратен на професионални вечери на ринга.
 
При другите конкуренцията на глупостта е от години и помита. На път е да направи точно това с безупречния талант, роден през 1999 година Димитър Шейтанов.
 
Един юрист във Фейсбук написа, че Левски се славизира. Де да беше така. 
 
То със сигурност щеше да има надежда за българите.
 
Коментарът ми не е фобия. А отвращение от слабите характери в управлението на клубовете у нас. На всички позиции. 
 
Сигурен съм и че фен с мазоли на ушите знае отлично кой е Радой Божилов. Същият от последния в Трета лига.
 
Но колко от тях познават добре устроените и не отговарящи и на Трета лига случайности в листите на отборите от нашия елит. 
 
Лидерът в класирането попромени състава и намали броя на 17 чужди. Маркетинговият трик има 12. Отборът от "Герена" - 16... Само при първите три отбора в класирането - ....45!!!
 
Дори наричаният доскоро "български" тим на Дунав вече е привлякъл неясно защо цели 6 нови небългари. 
 
Съгласно европейския договор има свободно движение на работната сила и играчите с европесйки паспорти могат да бъдат неограничени в броя. 
 
Но може би е време да последваме някои светли примери и да преминем към задължителен брой собствени юноши.
 
Друго решение не виждам.