133-ма чужденци са картотекирани в професионалните клубове в България

Публикувано на: 12.03.2018 19:48

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Справка на Проспорт в тимовите листи на отборите от Първа лига показа потресаващи стойности на броя на небългарските граждани в първенството.
 
Цели 111, или почти 5 пълни комплекта тимове са съставени от футболисти, преставляващи държави от всички континенти, без Антарктида. Но с оглед вродения ни талант, твърде е възможно господин Пимпирев да трансферира нещо и оттам. Няма представител засега и на Австралия.
 
Абсолютни лидери в чужбинския уклон са първите три тима в класирането с общо 45 играча. Съставът от Делиормана е със 17, ГМО - с 12, тима от квартал Подуене с конкурентните 16.
 
Във втората полонита на таблицата се състезават в шампионата общо 43 небългарски футболисти.
 
Най-малко чужди състезатели имат Пирин - 4 и Славия - 5. Но при белите следва да отбележим, че от тези 5, двама са вратари.
 
Единстеният отбор в Първа лига, който няма чужденец в актуалния си лист е Витоша Бистрица.
 
Към тези 111 футболисти, в професионалния футбол има още 22-ма. Те се състезават във Втора лига. Там лидер по този показател е Локомотив София.
 
Наредбата за първенствата и турнирите за пореден сезон дава незрялата възможност да бъдат картотекирани цели 5 състезатели с гражданство извън ЕС, а трима от тях могат да бъдат едновременно на терен по време на мач.
 
Всеки клуб им право на картотека на 25 състезатели в листа, без изискване за свои. Клубовете могат да картотекират свои за каквито се приемат играчите преминали поне 36 месеца обучение между 15-ата и 21-ата си година. Но общият състав не може да надхвърля 40.
 
Очевидно логиката е обърната по съображения, които все повече извикват необходимост от промяна.
 
Варианти много. Но сякаш, за да балансират наплива на случайно прииждащи в шампионата петоразредни състезатели, ще бъде позитивен сигнал във всяко едно от полувремената на всеки мач, всеки отбор да има на терена по трима собствени юноши, без ограничение във вазрастта. По правилото за 36 месеца. Това позволява на заможните клубове да развиват и момчета от други страни, ако толкова настояват на това. Но една такава промяна със сигурност би променила неизбежно работата в собствените школи. Ще се наложи да се разработват стратегии и планове към тях с изискуеми резултати за качество и развитие.
 
Българският шампионат е треторазреден по категория и е наивно да се очаква, че скоро би подобрил рейтинга си, ако продължава да внася играчи от ниските лиги на Европа.
 
С уговорката - предложеният вариант е един от многото възможни. Без претенция за дълбочина. Единствено инстинкт за необходимост.