Топ професионалистът Петко впечатли Италия

Публикувано на: 28.03.2018 19:22

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
 Италия свали шапка на българския младежки национал Петко Христов, който за 22 часа изигра цял квалификационен мач за България срещу Белгия и на финала на най-големия клубен турнир до 20 години в света - този във Виареджо, в неговото 70-о юбилейно издание.
 
Погромът над Ювентус с 4:1 и класирането на Фиорентина рязко промени ситуацията и наложи Христов да се прибира спешно за Италия, при начален план късно вечерта днес, сряда, заедно с Калоян Кръстев до Болоня.
 
Докато течеше двубоя на България, във вторник вечер срещу Белгия, ръководството на виолетовите, задено с мениджърския екип на Христов търсеха решение за неговото пътуване в ранната утрин на деня.
 
Така се стигна до полето от Аликанте до Мадрид и от Мадрид до Пиза, където българинът бе очакван с автомобил и спешно откаран във Виареджо, където получи пъздрави от ръководителите, треньора на примаверата Биджика и на първия тим Пиоли.
 
Изключително съдействие за придвижването на Христов от Бенидорм до Аликанте и изобщо в цялата организация и стиковка с Петьо Костадинов и Пламен Пейчев, включително по време на мача срещу Белгия, оказа младият и талантлив международник Андрей Петров от Българския футболен съюз.
 
Петко не стартира финала срещу Интер, но влезе 15 минути преди края. Редовното време завърши 1:1, с голове на Рикардо Сотил за Фиорентина и на френския алжирец Мохамед Белхаир за момчетата от Милано. В 106-ата минута отборът на Петко остана с 10 човека и се наложи българинът буквално да покрива не само центъра, но и от фланг до фланг отбраната. Непредизвикана и нелепа грешка на иначе невероятния млад вратар Гидотти доведе до попадение на Вергани и победа за Интер. Всъщност, Петко успя да се намеси при първия опит за изстрел, след грешката, но колегите му проспаха отбитата топка и повторният опит опъна мрежата, а бианко-нерите триумфираха на стадио "Брешани".
 
Парадоксът в ситуацията е в коментара на двамата от РАИ Спорт, Италия, които определиха Петко, като голям майстор на втората топка. Т.е., човек, който умее да прочита играта с няколко хода напред. Въпреки умората и пътуването, Петко опита да поведе своите на три пъти в последните 10 минути и само лошият шанс попречи последното докосване на нападателите, след негови пасове да не доведат до изравняване. Топ професионализмът на българина не остана за вътрешно ползване. С него бе запозната удиторията на над 2 милиона зрители, само в Италия, проследили на живо финала във Виареджо.