Воят за обединение в ЦСКА е препратка към бай Тъп, в интерес на баровците

Публикувано на: 08.05.2018 11:21

Автор: Петьо Костадинов - Полковника

©Проспорт.бг
Петьо Костадинов- Полковника
ВАЛЕНТИН МИХОВ ПРЕД МЕРИДИАН МАЧ: "Имам приятели и в едното ЦСКА, и в другото. Силно се надявам всички противоречия да се изгладят, за да не се правят циркове и да ставаме за смях. Аз уважавам пътя, който са избрали и едните, и другите. По принцип съм дипломатичен човек и ако нещо зависеше от мен, бих направил всичко, за да може двете страни да си стиснат ръцете и да продължат заедно напред. Обединения винаги са възможни. Уважавам всички цесекари, но като емоция и усещане, аз се присъединявам и не съм с нищо по-различен от тези 25 хиляди, които дойдоха в събота на мача с Лудогорец“.

Няма съмнение, че често Вальо е имал попадения. Но и тежки грешки. Като оставката преди световното в САЩ, например. Дори авангарден. Предлагаше ЦСКА да се казва Атлантик, за да угоди на неодемократичните убийци на армейския клуб.

Самото му изказване сочи хлъзгаво подвеждане, препратка основно към бай Тъп, но не и към мислещите. Дипломатичността предхожда дърпането на спусъка, а не го следва. Няма ЦСКА и ЦСКА 1948. Силното противоречие е именно в пътя, който някой е избрал. А противниците на единия са значително повече от 20-тината хиляди, дори и 25 000, ако желаете. Някои дори ползват комично възклицанието "За мен е чест!", след  бутафорията на "Васил Левски". ЧЕСТта е тежко бреме. Обезчестяването е само веднъж. След това е акт. По любов. Или по призвание за професия. Там е и ключът. Добре е да се внимава със сводниците!

Обстоятелствата. Едни, по неЧЕСТни и вонящи пътища пристигнаха в София. Откраднаха име и история. Собственоръчно умъртвиха гиганта. На стадиона, в мача срещу другия сатрап на ЦСКА - облечен в зелено, дойдоха всички натегливи и нехигиенични лица на властите, за да си натаманят слугинажа за неговото предполагаемото осребряване. Те знаят активите. И тяхната стойност. Не на ЦСКА. На заможните. Все пак, с тяхно съдействие, получават поръчки, добавят принадена стойност. За себе си. И за партиите. Плюс нови материални активи, или такива на смутената, но носеща печалба икономика. Така е устроен светът.

Вторите тръгнаха по пътя на ЧЕСТта от нищото, през камъните и кривите терени на областта. На бай Тъп бе внушено чрез рупорите, медиите и слугите от всякакъв ранг, че сатрапите от Делиормана финансират това начинание. Бай Тъп няма как да знае, че посоката на финансовите потоци е сериозно обратна. ЦСКА 1948 си има голям спонсор и 15-16 по-малки. Та големият, с парите, е спонсор не само на ЦСКА 1948, но и голям рекламодател на половината "А" и част от "Б" група. Ще дойдат на крака, естествено всички. Все едно на 70-годишнина на ЦСКА или имен ден на 6 май. В смисъл "Армейци".

За какво обединение говори Михов? Между хората с капиталите, за да не плащат едни милиони за емблема, с които се състезаваха ли? Например 8. Или 2. Или за публиката? Щото, сред публиката си има и такива, които си пият бирата, но не говорят за ЦСКА, за да не се скарат. И това е съвсем сигурно. Че го правят.

По-пискливите и видимите са в подкрепа на пребрандираните. Това не означава - справедливост. По-малко видимите - на ЦСКА 1948.Последното не значи автентичност. Единствено ЦСКА по рождение.

Най-неясните - стотици хиляди, псуват и се свиват от болка. Заради убийството на ЦСКА и всекидневното страдание, което безсилието от това обстоятелство им носи. И мотото: "Бедните да го духат!"

Сравнете пийпълметрията от ЦСКА в Трета лига по Канал 3 през сезон 2015/2016 година и тази на пребрандираните през този! Стига да има кой да се осмели да го направи. Ще прогледнете без очен лекар! Господ няма работа тук. Съотношението е както между посещаемостта срещу Монтана през май 2016 година (33 345) и тази към която Михов се числи.

Не е панацея, но единствената възможност за обединение, според мен е, ЦСКА 1948 да купи пребрандирания Литекс. Защото ЦСКА може да купи когото си иска, а за другите е забранено да носят името и да присвояват историята му. Криминално. За клакьорите отново ще има място и хляб. Те няма да загубят ролята на евтини проститутки. Все някой ще има нужда от облекчаване.А бай Тъп отново ще повярва. Нищо ново. Малко Фейсбук, малко тролчета от "Шумен мрази ЦСКА!" и ядено, пито платено.

Но всичко това, с участие в "Б" група догодина. Пребрандираните освобождават от присъствието си Първа лига на някой друг. Дори и на свой, загазил от Локо. Така няма да се наложи борба за второто място, както бе обещано вече за следващия сезон. А капиталът на дружеството да се преразпредели на квоти, за да си осигури обществен контрол. Опозиция, която да играе ролята на шут и да посочва грешките, а и да пренасочва към силните настроенията на хората.Те, баровците, ще са същите. И ще си печелят по същия начин. Но лъжата би изглеждала по-лустросана.

Мантрата за обединение битува от месеци. Вальо Михов дори се размечта след конгреса на БФС едните да са в Първа лига, другите - дублиращ отбор с по-младите във Втора.

Не така. Догодина от "Герена" също имат годишнина. Една купа ще ги успокои. Много по-важен е сезон 2019/2020 година. Тогава някой трябва да има готовност да запази рекорда на ЦСКА за поредни титли. Или да си скубе косите, заради поредната на разградчани в юбилейната за тях 75-годишнина.