Не от лешояди, от суеци ми писна! От чужди за футбола хора

Публикувано на: 20.01.2019 10:32

Автор: Петьо Костадинов - Полковника

©Проспорт.бг
Петьо Костадинов- Полковника
В качеството ми на лешояд, представител на некатегоризираната, но в регистрационен режим, професия ФУТБОЛЕН АГЕНТ, ще си позволя няколко думи по последната случка между Христо Крушарски и Николай Жейнов. Заради професията и себе си. Те са повод.
 
Изцепката на чуждия за футбола и непознаващ процесите в него президент на големия Локомотив Пловдив, с още по-голямата и вярна публика, не е първа. Преди две-три години направи съвършено същото, точно когато учредихме Българската асациация на футболните агенти. В паралел с него, другият пловдивски клуб се беше подиграл с току-що подписан договор с играч и направи каскада от несъстоятелни действия, които доведоха до сериозни несгоди колега и играч.
 
Тогава поисках незабавно да се реагира именно Крушарски и неграмотните, като него, в едва мъждукащата ни футболна среда незабавно да бъдат обучени и сложени на мястото, при необходимост.
 
Историческа истина е, че тогава той получи защита и моето желание не бе удовлетворено, именно защото Христо Крушарски бил готин пич, но не заел какво прави. Аз в общи линии знам, че по същество не е лош човек, но във футбола не сме сбирка на анонимните и не само анонимни алкохолици, а хора които влагаме усилия и знания за успех. Или поне част от нас.
 
Ако в конкретния случай, според Крушарски, колегата Жейнов е лешояд, то той какво точно търси в Пловдив. Ние работим за хляба. Нашият и за семействата на хората, които работят за нас. А заедно всички за правата и хляба на състезателите, които ни се доверяват. Отдавна унизени по тези географски ширини. Господин президентът би трябвало да е в Локо, за да води икономиката на клуба, като силен мениджър и се грижи за доброто спортно-техническо и социално здраве на този така обичан от толкова много хора там, социален организъм. Локомотив Пловдив.
 
А така ли е? Самият той е работодател. Носи отговорност пред хората и хазната. По желание ли отиде там? Или с директива. В очакване на обществени поръчки, на парични потоци. Защо не успя да задържи живата легенда, машината за голове на този клуб Мартин Камбуров? Защо феновете не го искат на "Лаута"? Защо не бе плащано на състезателите с месеци и това съвсем не беше публична тайна.
 
В българския футбол, заради обществени поръчки и други носещи обогатяване протекции не битуват един и двама. Факт, който прави сериозно спорни адресите и идентичността на лешоядите. И към коя точно гилдия принадлежат те.
 
Колко години трябва да минат, за да се усетим, преди да сме умъртвили всичко, че футболът е система от много звена. Важно и много сериозно в него са агентите. За да пазят интересите играчите, които представляват, да помагат на клубовете, не само по мотивацията на футболистите, за които имат грижа, но и с интензивна работа на всяка клубна икономика.
 
У нас няма предвидима бизнес среда. Планирането е почти утопия. Именно поради това политическите креатури моделират схеми, които убиват и носят конфликти. От нарцисизъм бе убит великият ЦСКА, а феновете разстреляни. Масово и публично. Никога повече, те няма да бъдат това, което бяха. Докато в обратната посока, на другия, синия полюс, се налива и налива. Чува се, че не е изключено да бъдат пуснати фланелки за феновете, на които надписите да се трият с монета.
 
В момента ръководителите на Арда и ЦСКА 1948 размазват всякаква логика на поведение и офериране на лични договори. При такива обстоятелства неизбежно ще се появят нови и нови кандидати за парче от баницата. Лешояди, ако щете. Познати са. Не е конструктивно. Ама изобщо. Но кое ли пък е конструктивно във футбола у нас. Те, ръководителите, са тези, които трябва да носят отговорност и да показват чиста икономика.
 
При последното ми участие в Общо събрание на Българската асоциация на футболните агенти, по различен от коментирания повод, казах, самоцитирам се: "Писна ми от суеци!"
 
Ще се повтора: "Писна ми от суеци!"
 
В този момент, точно в този момент, в българския футбол има точно един президент, който познава до последния детайл процесите у нас и зад граница. Тенденциите, подходите, точната оценка. Води клубната икономика без протекционизъм на властта.
 
Той е от София. И е родом от София. Ръководи софийски клуб.
 
ЗАБЕЛЕЖКА: Едно е съвсем сигурно, само няколко български агенти са внесли в годините, в които Христо Крушарски е сайбия в Локо, в пъти повече пари в българската икономика и хазната, отколкото той от обществени поръчки. Дори при сложното спортно-техническо ниво на първенството.

РЕЧНИК:  Суек - лалугер.