Четиво изключително за футболисти

Публикувано на: 13.03.2019 21:17

Автор: Петьо Костадинов - Полковника

©Проспорт.бг
ОТ СЕДМИЦИ СЕ КАНЯ ДА ГО НАПИША. ОБЕМЪТ НЕ ГОЛЯМ. ОКОЛО ЕДНА СТРАНИЦА ОТ БЛИЗО 500 НА КНИГА. МНОГО Е ПОУЧИТЕЛНО. ОСОБЕНО ВАЖЕН ЗА БИТИЕТО И МАНТАЛИТЕТА  НА ВСИЧКИ ФУТБОЛИСТИТЕ  И ЗА ВСИЧКИ, КОИТО ОБЯСНЯВАТ ЖИВОТА И КОЛКО ИМ Е ТРУДНО В НЕГО. 
 
ЙОТО КАМЕНОВ е бедно момче с основно образование, от Ботевградско, обучен по спешност за изтребител, един от героите, от легендите, в отбраната на София.  Кавалер на орден "За храброст". Водил бой и  в съотношение 1 към 50.

ТЕКСТЪТ:
 
"Ще застарея, все летец не мога да бъда - казваше той.- Човек трябва да има професия за цял живот, винаги да е полезен със знанията си за хората." 

...
 Решението на Йото бе да продължи образованието си като частен (задочен) ученик. Започна сериозно да чете. Първата година взе два класа. Оставаше му още един клас и матура, за да се сдобие с диплома за средно образование. Но войната все повече се затягаше. Всеки ден следваха тревоги, бойни излитания, въздушни боеве. Всичко това обаче не му пречеше да чете. За него всички казвахме, че е човек без нерви. Сам съм се чудил откъде се вземаше тази воля у него и как издържаше на огромното напрежение. Заедно с другите той излиташе, биеше се, стреляше, стреляха го, връщаше се и винаги се хващаше за учебниците. Като че ли нищо не е било, като че ли е ходил до чешмата за вода. И най-напрегнатите бойни дни  не нарушаваха всекидневните му занимания с конспектите, тетрадките, книгите. Редовно се явяваше и вземаше изпитите си.

Особено напрегнато четеше за матура. А по време тя съвпадна с дните на най-тежките въздушни боеве. Въпреки това, Йото не се промени. До последния момент, преди да се качи на самолета, той държеше скучния учебник, а след връщането си от боен полет отново го вземаше. И докато всички останали летци от ескадрилата шумно коментираха преживяното в боя и си почиваха, Йото, легнал по корем до тях, до самолета или бараката, продължаваше да учи. Накрая успя, въпреки че мнозина се съмняваха, като го гледаха как се мъчи сам над математиката и френския език...

След Отечествената война, в която бе награден с орден "За храброст" и произведен за бойно отличие в по-горно звание, Каменов се уволни по собствено желание и се записа да следва медицина. Средства за следване нямаше. Но той бе свикнал да се бори с трудностите в живота. През първата година го подкрепяха другарите му от ескадрилата. После поработваше тук-таме, колкото за прехраната. Но не се отказа да учи.

Днес, бившият летец Йото Каменов е лекар в Карлово. Но малцина са онези жители на град Карлово, които знаят с какви усилия, с каква воля и упорит труд успя да завърши средното и висшето си образование, а още по-малко са тези, които в човека с лекарска слушалка и бяла престилка виждат летеца изтребител, най-добрият воден в нашата ескадрила."

...

Из "Ние бранихме тебе, София" от 

Асът на асовете в българската авиация
Генерал-майор Стоян Стоянов

Забележка: "Воден" е изтребителят, който пази гърба на първия атакуващ, който го води в боя, а след това атакува от втора позиция при оттегляна на първия при въздушна атака.