Клоп - ОК! А геният Фарке?

Публикувано на: 18.03.2019 15:17

Автор: Цветан Тасев

©skysports.com
Даниел Фарке
Голямото състезание на върха във Висшата лига фокусира цялото внимание върху гения на Юрген Клоп. И няма нищо по-нормално от това.

Но в България малцина са забелязали факт, който е налице за първи път в историята на английския футбол. Защото не само във Висшата лига лидерът е ръководен от германец с невълнуваща състезателна биография. Но и лидерът в Чемпиъншип, отборът на Норич, който върви мощно към директна промоция във Висшата лига е с германски треньор. И то да беше просто германски. Кариерата му на състезател и треньор е потресаваща за българските разбирания, но не и за професионалистите, оперирани от емоции в оценката.

Той се казва Даниел Фарке. Роден на 30 октомври 1976 година. Като състезател е бил само и единствено аматьор.В Липпщад 08, Вилемсхафен и Мепен. Треньорската му кариера, преди Норич е също изцяло аматьорска в Регионал лига Запад в Германия. На 33 поема любимия Липпщад, където работи в продължение на цели 6 години, а след това се заема с аматьорите на Борусия Дортмунд.

Клоп и Фарке се разминават в Борусия. Единият пожънал слава с представителния отбор отива в Ливърпул, другият влиза в голям клуб след него. Същата година. 2015-а. И след две години поема към Англия. От сезон 2017/2018 носи уверено кръста на мениджър в много различен шампионат. И талантът му вече свети.

Клоп е готов за шампион на Англия. Фарке? Той идва. Върви мощно към Висшата лига.