България победи Финландия с 1:0, блестящи Андреа и Петко, силен отбор на Сашо

Публикувано на: 25.03.2019 17:14

Автор: Проспорт.бг

©bfunion.bg
Александър Димитров
Младежкият национален отбор на България победи Финландия в испанския курорт Марбеля с 1:0, при опция да бъде и по-категоричен срещу много твърдите, на моменти груби и надменни младежи от Скандинавия.

Единственият гол вкара Лъчезар Котев в 30-ата минута, с пропуски се отличи Калоян Кръстев в края на първата част и при центриране от Здравко Димитров в 64-ата минута. В продължението на мача, в 93-ата минута, вратарят на финландците отиде да скача при корнер. Нашите момчета избиха и изведоха Кабов в дясно, той стреля при догонващ го защитник, но топката почти облиза десния стълб на вратата и излезе в аут.

Похвална идея на старшията Александър Димитров и още по-похвално старание от момчетата да отработят силно непрактикуваната у нас постройка 3-5-2, както и преминаване в различна формация, според игровите ситуации.

Факт е, че Димитров изгради много интелигентна и ръстова централна защитна тройка от "чужденците" Андреа Христов - в дясно, новият капитан Петко Христов - центъра и Алекс Петков в ляво на тройката. Те са състезатели съответно на Козенца, Фиорентина и Хартс.

Добра работа на момчетата в средата, похвално старание на нападателите.

В този мач агресивния стил на финландците, придружен с необяснима футболна надменност, се срещаше в стената на последните трима. А при статични положения същите буквално криеха хубавото слънце на Марбеля на иначе снажните скандинавци.

В загубения мач от Северна Ирландия с 0:1 статистиката сочеше, че от състава на България с най-силен баланс в отиграванията са Петко Христов и Андреа Христови. Без никакво съмнение в тази среща местата ще бъдат разменени. Андреа не сбърка нито една топка, покриваше отделни грапавини в позиционирането на другите, печелеше единоборства в безкомпромисен стил. Брат му показа класата си именно в единоборствата, където отнемаше почти с хирургическа точност, без нефутболни средства, с лидерски маниер. Вратарят Дюлгеров, макар и с епизодични ангажименти подсигуряваше отлично своите пред себе си. В известна степен позицията е деликатна за Алекс Петков, който по обучение е дефанзивен халф, но се вижда, че има бъдеще и с тази задача. Още повече Алекс е висок 191 см и с много сериозни физически показатели. При такъв баланс на централната защитна тройка, средният ръст е над 191 см.

Много силна игра на Здравко Димитров и голмайстора Лъчезар Русев. Традиционно силни включвания на Атанас Кабов и Тонислав Йорданов от резервната скамейка.

Във всеки случай над всичко бе отборната игра и характерът на българските момчета. Те нямаха никакво намерение да загубят, въпреки добрата, на моменти цинична,  подкрепа за съперника от трибуните.