Силният урок от 30 март (нова истинска история в един къс разказ)

Публикувано на: 31.03.2019 15:45

Автор: Петьо Костадинов - Полковника

©Проспорт.бг
Петьо Костадинов - Полновника
 В ДВЕ ЧАСТИ: Културата на културата и културата на футболната индустрия. 
 
КУЛТУРАТА НА КУЛТУРАТА
 
Преди 5-6 години спешен служебен ангажимент ме отведе във Виена. С мен беше и съпругата ми, а да помага големият ни син.
 
Привечер бяхме приключили и веднага се насочихме към центъра. Вече заходихме пред входa на операта, по посока катедралата, когато ни пресрещнаха. Ходилите знаят, че в тази зона има много момчета и момичета в средновековни ливреи, които ви приканват да посетите различни спектакли и събития, раздават програмки. 
 
Препоръчаха ни започващ след час концерт по музика на Верди. "Момчета - казах - не мисля, че сме подходящо облечени." Всъщност, бях с костюм,  но без вратовръзка. "Не е и нужно - отговори единият младеж -  няма дрес код..."  " Е, приятелю - оспорих аз - дрес кодът е част от класическата култура." И продължихме по пътя си.
 
*****
 
Няколко години по-късно, за пореден път, Ричард Клайдерман гостува в София. Имам установен хард рок вкус, но не пречи в къщи да почитаме до обожествяване великия парижанин. За първи път и аз не бях командировка. С ясното разбиране за дрес код, с много емоция, със съпругата ми подранихме в Зала 1 на НДК. Заприиждаха хората. Облечени сякаш ще гледат рoдео. Малцина имаха нашия поглед и отношение. Някои дори се дотътриха с покупки от супермаркета, трупаха палта по столовете, при работещ гардероб. Сценографията беше катастрофална. Обидна. Клайдерман над цялата тази пошлост...
 
КУЛТУРАТА НА ФУТБОЛА
 
Ако попитате същите препотени, с мирис на претоварена кобила лелки, от концерта на Клайдерман, какво е футбола, то поне половината ще ви отговорят, че е занимание за нискоинтелитгентната и сива страна на обществото. Убедени. 
 
Денят е събота. Датата 30.03.2019 година. Градът Флоренция. Локален общински стадион. Играят се мачове до 15 и до 16-годишна възраст между Фиорентина и Ювентус. На трибуната около 2000 човека. Дрес код "спортно-елегантен" за публиката. Настроението дружелюбно-емоционално. Единствените камери са тези на клубните оператори. 
 
Но треньорите... Треньорите от двата клуба. Пълководците. Те са с костюми от най-висок клас и последен писък в модата.
 
Те и момчетата се подготвят за деня, когато ще бъдат достатъчно готови за голямата футболна сцена. Когато само основните камери ще бъдат 25. И когато ще носят отговорността да бъдат идоли. Те следват правилата.
 
На елитната футболна индустрия и културата на футбола.