Велики понеделник е. Размисли върху ковчега на Краси Безински

Публикувано на: 22.04.2019 12:43

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Петьо Костадинов-Полковника
Битието ми е езическо, но от християните в собственото ми семейство знам, че Велики понеделник е ден от страстната седмица, в който следва да изгоним търговците от храма.

Гледах преди четири дни какво направиха феновете и футболистите на Славия Прага на "Стамфорд бридж" и ми тръгнаха сълзи на честолюбие. Защото ми изплуваха сцени от "В" група, когато играчите на гостуващите отбори се прекланяха и аплодираха пълния стадион. Дори домакинстваха на "Армията", за да имат два пъти емоцията.

Снощи се радвах заедно с ПАОК, защото съм бил на "Тумба" познавам тяхната страст и "Камбаните на ада". Отново ми тръгнаха сълзи на честолюбие. Още не знаех, че Краси Безински е издъхнал.

Точно в полунощ, на неделя срещу понеделник, известен доктор, от още по-известна софийска клиника, ме пита как можем да си оправим душите. Той ходи на мачове на пребрандраните на "Армията", но както всеки не тъпигьоз, няма как да не усеща болката в ляво. Страстта, която е непозната на търговците. Все едно какво продават. Особено на политическите касоразбивачи.

Тази сутрин научих, че Краси си отишъл. Нашият герой. На нашата агитка. От моето време там. Нашият Сектор Г. Цецо беше звезда от първа европейска величина. Джеки  от космическа. Стойчо и Ради бяха мъченици. Наказани, за да бъдат с нас. Но на 7 април 1982 година великият бе 20-годишният Краси Безински. Почти не го познавахме. Играчът и човекът, който умееше да печели хората около себе си, да се усмихва и да носи светлина.

Та когато ме попита докторът му отговорих, самоцитирам се:

"Често се питам. Дори вчера занимавах себе си. ЦСКА вече не е феноменът. А лично перчене с името на убития. За мен всичко свърши. Не вярвам, че в името на съсипаното, нарцисите ще затворят и ще направят рефреш от нула. За тази работа е нужна култура за обществена отговорност. Но на никого не му пука. Тези същите не познават емоцията. Нискообразовани с нулева култура индивиди. Пред себе си виждам само илюзии."

Велики понеделник е. За теб, Краси, мъката свърши. Почивай в мир, добри ми приятелю!

За мен беше чест да бъда твой фен!

NB: Агитките приличат на жалки групи за политически натиск. Лидерите, на които, са с извити ръце заради по-немирното си битие. Агитки пред кънтящ от тишина стадион. Няма страстта на семействата, които обичаха напук. Силна национална черта ни е късата историческа памет. Затова ще запиша, защото остава. Успешните убийци на ЦСКА са: Сергей Станишев, Тодор Батков, Кирил Домусчиев, Бойко Борисов, Красен Кралев и Гриша Ганчев. Цветомир Найденов подмени идеологията на алтернативата и влезе мощно в списъка.

Има два пътя. Рефреш от нула. Или болка и разделение завинаги!

Аз ще го преживея. Тъпигьозите също.
Hells Bells