Шут в задника невинаги е крачка напред

Публикувано на: 20.06.2019 15:20

Автор: Петьо Костадинов-Полковника

©Проспорт.бг
Петьо Костадинов, Полковника
Нека си припомним пет от най-значимите играчи сред четвъртите в света, покорили върхове в шампионати от първа категория, европейските турнири и световни изяви. Да се обърнем към възрастта, на която те потеглиха към по-високата орбита. Дори и технически, без да правим оценка в стандарта на първенството.

Великият Христо Стоичков отиде в Барселона на 24-годишна възраст, Любо Пенев във Валенсия - на 23, Емил Костадинов в Порто - на 23, Йордан Лечков в Хамбургер - на 25, Красимир Балъков в люпилнята на играчи Спортинг - на 25.

От следващата вълна, успешен на първо ниво на по-млади години е Димитър Бербатов. Той премина в Леверкузен на 20 и въпреки началните колебания се справи и стъпи на върха. Веднага след него се нарежда Мартин Петров, който след престоя си в Сервет Женева акостира във Волфсбург и едва на 22 започна да диктува темпото при "вълците". Стилиян Петров премина в Астън Вила вече на 27. Не бих си позволил да сравнявам Селтик, макар и европейски шампион, с другите, защото е налице остра разлика в спортно-техническите нива на Шотландската класическа лига и отборите с първенства от първа категория по стандартите на ФИФА. В т.ч. - Висшата лига на Англия.

С всичко по-горе искам да напомня една мъдрост изтрита до образ на клише. А именно: "Бързай бавно!". Младите ни състезатели, техните родни клубове, лични агенти и родители живеят във вредна превъзбуда за гениалността на своите. При отровен контраст в спортно-техническите стандарти на българското и елитните първенства. Стига се до просташки нездрави припалвания, които съвсем не са в полза на състезателите, които излитат към предизвикателството, след сън с пътека от рози върху бяло платно и красиви мажоретки в оскъдно облекло.

Живейте концентрирано в професията и вярвайте! Защото, ако сте надменни към изискванията и стандартите, то следва неизбежен шут в задника.

А невинаги шут в задника е крачка напред.