Костадинов и Колев ще работят в Лондон по новия правилник за агентите

Публикувано на: 12.07.2019 18:42

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Петьо Костадинов и Доктор Борис Колев.
Българската асоциация на футболните агенти (БАФА), не сваля високите обороти в съвместната работа с Европейската асоциация на футболните агенти (ЕФАА), по подготовката и финализирането на новия Правилник за дейността на футболните агенти, който ще бъде съвместен документ на ФИФА и ЕФАА със задължителен характер за всички страни-членки на световната федерация. Прогноза януари, най-късно летния трансферен прозорец на 2020 година.За Годишната генерална асамблея на ЕФАА в Лондон, на 23 юли, за участие ще пътуват Петьо Костадинов - Член на Управителния съвет на БАФА и адвокат Борис Колев, Доктор по спортно право. Те ще участват пряко не само в тържествената част на събитието в Loughborough University, но и в последващите публични семинари за финализиране на документите. Мястото също не е избрано случайно. Университетът не само е в ТОП 10 в Англия, получавал е награда "Най-добър за годината", но е и водещ в областта на университетския футбол, със собствен стадион за 4 милиона паунда, с 3000 седящи места, който през 2018 година прие 4 мача от Европейските футболни финали до 17-годишна възраст. Той е и един от големите конферентни центрове на Олимпиадата през 2012 година. Но пък за институция с годишен бюджет над 300 милиона паунда е напълно нормално състояние.
Съвсем скоро ФИФА ще възстанови регулаторната си функция по отношение на статута и дейността на футболните агенти, която бе децентрализирана на 1 април 2015 година и предизвика пълен хаос в повечето държави по света. Понякога достигащ до престъпен непрофесионализъм. ЕФАА и ФИФА са в интензивен процес на подготовка по темите, които ще включва новият правилник. По редица от тях, като например възстановяването на лицензионния режим за агентите и задължителната регистрация на договорите за представителство и мандатите в ТМС системата на ФИФА, вече е постигнато съгласие. В резултат на усилията на ЕФАА футболните агенти по света ще получат отново нужното признание и като част от футболното семейство ще получават надеждна защита от ФИФА. БАФА изпрати своите предложения, част от които са вписани в проектите, преди повече от половин година.

За значението на ЕФАА пред ръководството и оперативните органи на ФИФА говори факта, че в нея членуват водещи неевропейски национални асоциации на футболните агенти от още два континента, като едната е и континентална. Активна част от ЕФАА и нейни членове са бразилската и аржентинската асоциации от Южна Америка, Япония от Азия и Австралия, която на практика е и континентална.

След Асамблеята в Лондон, Българската асоциация на футболните агенти (БАФА) ще организира пресконференция, на която ще допълни информацията за предстоящите задължителни стъпки и очаквани промени във футболната индустрия.