Във футбола най-важните 3 пръста не държат писалка. Чалгата е точен ритъм, играта - залог

Публикувано на: 14.07.2019 10:58

Автор: Петьо Костадинов - Полковника

©Проспорт.бг
Петьо Костадинов- Полковника
Точно днес, 230 години след Великата френска революция, е напълно подходящо да го направя и декларативно - аз съм за категорични революционни стъпки, при наличието на деструктивни за еволюционния ръст обстоятелства. По Ленин и някои други, говорим за "революционна ситуация", но определенията сами по себе си не са съществени.

Преди минути четох гневен коментар на Николай Стайков за поведението на премиера и избора на VW. И че е ако търси, все пак, високотехнологична инвестиция щеше да е по-добре да събере ректорите и директорите на десетте най-добри технически университети и средни училища за да обсъдят пътя. А не да се среща с, цитирам: "...главните ритнитопковци".

И заключава: "...Ако България иска подобни инвестиции, не става само с политически совалки и обаждания тук и там, а сериозна промяна в средното образование и инвестиции не само в стадиони и многофункционални зали за предизборни концерти, а в стратегия за развитие на образованието в точните науки (Science, Technology, Engineering and Mathematics STEM).

...

По-малко ритнитопковщина, повече мисловна дейност да си пожелаем, не защото физкултурата не е важна, но от нея икономически растеж трудно може да се вади, освен за малкото късметлии, които го докарат от тукашната лига до европейските грандове. "

Отдавна е ясно, че капацитет за точни науки и свързаните с тях решения от премиера не могат да се очакват. Съветниците му са наясно, че ще се обогатяват продължително от затъпяването на народ с извънреден ген и капацитет за знания. Докаран до палеолитно ниво дори в IT-сектора. В чалгата има точен ритъм и не можем да го отречем.

Но, както началникът на държавата не може, така и авторът на коментара за VW очевидно е в лимитирана позиция, когато коментира възможностите за икономически растеж от т.нар. от него физкултура.  Защото във формулата за изчисление на коефициента за подем е заложена именно крещящата нужда от "...стратегия за развитие на образованието в точните науки (Science, Technology, Engineering and Mathematics STEM)." Ще добавя медицина, психология, Национална спортна академия. С неовчарски - ала Паслар, мениджмънт.

Точните науки, защото. Ако си купите VW, независимо чия сглобка от клъстъра, то при изминати 30 000 километра ще сте сменили масла и филтри 2  или 3 пъти. Ще ви дадат гаранционен пробег от 150 000 км, ако не си доплатите за 200 000. Най-вероятно ще изминете тези 30 000 за година.

Един средно натоварващ се футболист на тренировки и мачове, пробягва между 30 и 40 километра ... на месец. На висока скорост. Не говорим за най-големите, в най-големия бизнес. И при тази сложна анатомична система вие не сменяте маслата и филтрите. Нужна е наука. Точна наука и образовани хора. За да работи на обороти в "червен сектор", без да изгърми системата за състезание.  Да науката. Точната. Техническият авангард. Идва точната медицина. Взаимодействието между подготвените, за да управляват спортната форма. И участват в индустрията. С адекватен мениджмънт. Да капитализират инвестицията. Масовият спорт е растеж и оптимизиране на разходите от Здравната каса. Високото спортно майсторство - бизнес. С прогнозируем растеж.

У нас, засега - бизнес на залозите, с малки изключения.

Няма нищо отчайващо. Просто е объркано. Защото чалгата има точен ритъм. И най-важните три пръста не държат писалка в нейното пространство.

Има пътища за промяна. Има.