Клубна политика със 130 чуждестранни играчи торпилира националния отбор

Публикувано на: 10.09.2019 11:39

Автор: Петьо Костадинов-Полковника

©Проспорт.бг
Петьо Костадинов- Полковника
Не вземам повод от загубата на "Уембли", а от поредните информации за привлечен анонимник от чужбина в Поморие и тестовете на други такива в Бистрица.

Направих си труда отново да преброя чужденците в първо и второ ниво на родния футбол, за да подкрепя тезата си, че не БФС, а клубовете са отговорни за състоянието на националния отбор. И който и да е национален селекционер скоро няма да видим бял свят при това състояние на нещата.

Картинката съвсем не е весела и дори може да ви се стори изненадваща. Преди да ви я предложа ще направя уточнение. Състезателите от Европейския съюз са чужденци по националност, но не и по право на труд. Но това са фактите. Втората уговорка е, че не вярвам на ръководители, като Гриша Ганчев, който заклейми школата на ЦСКА, преди да затрие клуба и да докара собствените си от Ловеч.

И напомняне. Когато преди доста вече години привлекохме Митко Иванов и Здравко Радев от Чирпан имаше такива, които звънеха на Илия Павлов да го питат какви са тези права дето е дал на един журналист, един славист и един филолог, та да му карат хора от село....Надявам се съм ясен.

И така. в "А" група се сестезават към момента, без вписването на евентуални нови, или отписани, които още не са отбелязани, 117 чуждестранни футболисти.

Четири отбора имат общо 57. Специалистите и по архитектура на "Армията" са първи със 17. Отборът от Делиормана е с 16, на "Лаута" - 13, на "Герена" - 11.

Витоша Бистрица има двама вписани, но скоро това ще се промени със сигурност.

Славия продължава да е пример с трима чужденци, единият от които е собствен юноша - Стирякис и българският зет Дарко Тасевски. Остава един чист - испанецът Давид Боло.

В групата има четирима чуждестранни треньори, с поредната уговорка в Славия, че Златомир Загорчич е бивш български национален състезател.

Във Втора лига имаме напредък. Към този момент чуждестранните играчи са 13, доскоро бяха 21. Но и това ще се промени най-малко с още двама в Пирин и един в Поморие.

С новите Пирин ще стане абсолютен лидер. Към момента има паритет с Локомотив София. И двата отбора имат по 5 чужденци.

В ТОП 3 във временното класиране на Втора лига няме нито един чуждестранен играч.

Няма нищо страшно, когато имаме играчи, небългарски граждани. Смущаващо е, когато те са икономически мигранти.

Добрите български участници в евротурнирите могат да имат аргументи. Икономически. Защото заработват не само за себе си, но и за другите български клубове от наградния фонд. Но вече е спорно правото именно на другите, да привличат куцо и сакато от хуманитарни подбуди. За тях си има БХК.

Индустрията е с правила. Селекцията на национални отбори, ако няма извънреден натиск от клубовете - свои такива.

Дори когато националите ни бяха част от велики европейски клубове сме отнасяли по 6 гола или сме губили от спорни по класа селекции.

При клубната политика към днешния ден, няма никакво здраво основание да търсим причини извън границите на родината. Защото и тези, които са извън тях са спорно поставени във футболния елит. А болезнено честно е да констатираме - няма ги там.

ЗАБЕЛЕЖКА:
Официалният чат на всеки клуб е от 25 професионални състезатели в българския елит. Броят на картотекирани собствени юноши е неограничен.