Прекрасен Тонев показа, че можело и с наш

Публикувано на: 19.10.2019 22:06

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Димитър Тонев
След зашеметяващия тотално дебютен мач на Димитър Тонев за Ботев, роден на 15 октомври 2001 година и много добрия далеч недебютен на добре познатия ни Станислав Шопов, роден на 23 февруари 2002 година за Ботев срещу Лудогорец, както и натрупаните цели 15 мача за Славия на национала Филип Кръстев, абсолютен астрален близнак на Димитър Тонев, роден също на 15 октомври 2001 година, броим. Броим отново колко чеждустранни играчи са с договори в елита и Втора лига.
 
Правим го не за да отречем необходимостта и правото да се привличат състезатели с много високи спортно-хтехнически характеристики, а за да обърнем внимание за преоценка и икономическите гастарбайтери да отстъпят място на играчи, като Димитър Тонев, например.
 
Към днеша дата в първото ниво на българския футбол има точно 128 състезатели. Имаме добра новина. Преди прекъсването за националните отбори те бяха около 140. Абсолютните лидери по този роказател са Лудогорец и пребрандирания Литекс, изписван официално, като ЦСКА-София. С най-малко чужденци са Славия, Етър и Витоша. С уговорката при Славия, че Стерякис е собствен юноша, макар и национален играч на Гърция, А Дарко Тасевски е дългогодишен български зет.
 
Във Втора лига има още 18 чуждестранни играча, като Локомотив София и Пирин Благоевград събират почти всички. Две от най-значимите български школи в миналото. В Локомотив те са 6, а в Пирин 7.